Επέστρεψε το top secret διαστημόπλοιο drone X-37B της USAF: Απόλυτο σκοτάδι εδώ και 12 χρόνια για τις αποστολές του [εικόνες, βίντεο]

Το απόρρητο διαστημόπλοιο drone της USAF μετά την προσγείωσή του στο ακρωτήριο Κανάβεραλ Πηγή via twiiter Aerospace Intelligence




Το μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο X-37B προσγειώθηκε το Σάββατο στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα, ύστερα από παραμονή περίπου δυόμιση ετών σε τροχιά.

Το X-37B, που θυμίζει διαστημικό λεωφορείο, εκτοξεύτηκε για πρώτη φορά το 2010 και στις έξι αποστολές του μέχρι σήμερα έχει περάσει συνολικά πάνω από 10 χρόνια σε τροχιά, υπογραμμίζει η κατασκευάστρια Boeing σε δελτίο Τύπου.

«Συνεχίζει να καταρρίπτει ρεκόρ, παρέχοντας στη χώρα μας μια απαράμιλλη ικανότητα να δοκιμάζει να ενσωματώνει γρήγορα νέες διαστημικές τεχνολογίες», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Boeing Τζιμ Τσίλτον.

Το X-37B, το οποίο εκτοξεύτηκε υπό άκρα μυστικότητα, σχεδιάστηκε για την πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ από την United Launch Alliance, μια κοινοπραξία της Boeing και της Lockheed Martin.

Φθάνει τα εννέα μέτρα σε μήκος, έχει άνοιγμα φτερών 4,5 μ. και τροφοδοτείται με ενέργεια από ηλιακούς συλλέκτες.

 

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες σε αυτή του την αποστολή μετέφερε το FalconSat-8 που αναπτύχθηκε από την Ακαδημία Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ τον Οκτώβριο του 2021.

Αυτός ο μικρός δορυφόρος μετέφερε πέντε πειραματικά ωφέλιμα φορτία και εξακολουθεί να σε τροχιά τώρα. Φιλοξένησε επίσης τη μονάδα κεραίας φωτοβολταϊκών ραδιοσυχνοτήτων του Ναυτικού Ερευνητικού Εργαστηρίου, η οποία έχει σχεδιαστεί για να μετατρέπει τις ηλιακές ακτίνες σε ενέργεια μικροκυμάτων και να «μεταδίδει ενέργεια στο έδαφος».

Πριν από αυτήν την αποστολή, το X-37B μετέφερε μικρό αριθμό δορυφόρων στο διάστημα, επιστρέφοντας το 2019 μετά από 780 ημέρες .

Κάποια άλλα πειράματα της NASA φέρεται ότι αφορούσαν:

  • την έκθεση στο διάστημα σε σπόρους για να βοηθήσει στην «ενημέρωση της παραγωγής διαστημικών καλλιεργειών για μελλοντικές διαπλανητικές αποστολές και τη δημιουργία μόνιμα κατοικημένων βάσεων στο διάστημα» και
  • την επίδραση της διαστημικής ακτινοβολίας σε διάφορα υλικά, τα οποία στη συνέχεια η NASA θα συγκρίνει με υλικά εδώ στη Γη.

 

Το Boeing X-37, επίσης γνωστό ως X-37 Orbital Test Vehicle (OTV), είναι ένα Αμερικανικό επαναχρησιμοποιήσιμο μη επανδρωμένo διαστημόπλοιο. Εκτοξέυεται στο διάστημα με πύραυλο και στη συνέχεια εκ νέου εισέρχεται στην ατμόσφαιρα και προσγειώνεται στην Γη ως διαστημικό λεωφορείο.

Το X-37 χρισημοποιείται από την Πολεμική Αεροπορία το Ηνωμένων Πολιτειών για αποστολές τροχιακών διαστημικών πτήσεων που προορίζονται για την αποδείξη των επαναχρησιμοποιήσιμων διαστημικών τεχνολογιών. Πρόκειται για ένα παράγωγο κλίμακας 120% του προηγούμενου Boeing X-40.

Από το 2013 κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ ως το μικρότερο ρομποτικό μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο.

Προδιαγραφές

  • Πλήρωμα: 0
  • Μήκος: 8,9 m
  • Εκπέτασμα πτερύγων: 4,5 m
  • Ύψος: 2,9 m
  • Μεικτό βάρος: 4.990 kg
  • Κινητήρες: 1 × Aerojet AR2-3Ώση: 6.600 lbf (29,3 kN)
  • Χώρος ωφέλιμων φορτίων: 2,1 m Χ 1,2 m

Επιδόσεις

  • Μέγιστη ταχύτητα: 28.044 χλμ/ώρα
  • Τροχιά: Χαμηλή γήινη τροχιά

Με πληροφορίες από AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ, theverge.com και wikipedia

Κίνα: Εκτοξεύτηκε το Tianzhou-5 με εφόδια για τον κινεζικό διαστημικό σταθμό

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: