Ενεργοποίηση του μηχανισμού για το άρθρο 4 του ΝΑΤΟ ζήτησε η Πολωνία μετά τις ρουκέτες στα εδάφη της: Σε αυξημένη ετοιμότητα ο στρατός της

Φωτογραφία από το Facebook




Οι πρεσβευτές του ΝΑΤΟ θα συνεδριάσουν την Τετάρτη κατόπιν αιτήματος της Πολωνίας για την ενεργοποίηση του μηχανισμού διαβούλευσης που προβλέπει το Άρθρο 4 της ιδρυτικής συνθήκης της Συμμαχίας, δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters δυο ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Διπλωμάτης δήλωσε στο Ρόιτερς πως η Βορειοατλαντική Συμμαχία θα ενεργήσει με προσοχή, υπογραμμίζοντας ότι χρειάζεται χρόνος για να αποσαφηνιστεί τι ακριβώς συνέβη στο χωριό Σεβόντοφ της ανατολικής Πολωνίας, κοντά στα ουκρανικά σύνορα, όπου δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν από έκρηξη το απόγευμα της Τρίτης.

Δημοσιεύματα σε πολωνικά μέσα ενημέρωσης απέδωσαν την έκρηξη σε ρωσικούς πυραύλους, στον απόηχο του μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων που είχαν εξαπολύσει νωρίτερα οι δυνάμεις της Μόσχας σε πολλές περιοχές της Ουκρανίας.

Η πολωνική κυβέρνηση αρνήθηκε πάντως διά του εκπροσώπου της να  παράσχει περισσότερες λεπτομέρειες και να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει κατά πόσον οι δύο νεκροί στο αγρόκτημα της περιοχής Przewodów προήλθαν όντως από ρωσικούς πυραύλους. Η Μόσχα από την πλευρά της έχει αρνηθεί κάθε εμπλοκή και μιλά για προβοκάτσια.   Σε νεότερες δηλώσεις του, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι δεν είχε ακόμη «καμία» πληροφορία σχετικά με το τι ακριβώς συνέβη στην Πολωνία. «Δυστυχώς, δεν έχω καμία πληροφορία για αυτό», περιορίστηκε να απαντήσει ο κ. Πεσκόφ ερωτηθείς σχετικά από το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

 

 

  • Σημειωτέον ότι το άρθρο 4 του ΝΑΤΟ  καλύπτει την περίπτωση που ένα κράτος – μέλος της Συμμαχίας αισθάνεται ότι απειλείται από άλλη χώρα ή τρομοκρατική οργάνωση. Βάσει της διαδικασίας, σε περίπτωση ενεργοποίησής του, τα κράτη – μέλη ξεκινούν επίσημες διαβουλεύσεις μόνον κατόπιν αιτήματος του απειλούμενου μέλους. Οι συνομιλίες εξετάζουν αν υπάρχει απειλή και πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί, με αποφάσεις που λαμβάνονται ομόφωνα. Ωστόσο, το άρθρο 4 δεν σημαίνει και άμεση ανάληψη δράσης.

 

Βέβαιος ο Ζελένσκι

Παρότι το αμερικανικό Πεντάγωνο εμφανίστηκε διστακτικό να αποδώσει στη Μόσχα την πατρότητα των πυραύλων, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι εμφανίστηκε σίγουρος ότι πύραυλοι που έπληξαν την Πολωνία ήταν ρωσικοί και χαρακτήρισε την ενέργεια «σημαντική κλιμάκωση» της σύγκρουσης.

 

«Ρωσικοί πύραυλοι πλήττουν την Πολωνία» δήλωσε ο Ζελένσκι, σύμφωνα με το κείμενο που συνοδεύει τη βραδινή βιντεοσκοπημένη ομιλία του.

Δεν έδωσε αποδεικτικά στοιχεία για τα πλήγματα αυτά.

«Έχουμε προειδοποιήσει εδώ και πολύ καιρό ότι οι ρωσικές ενέργειες δεν περιορίζονται στην Ουκρανία», τόνισε ο Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι η χώρα του θα υποστηρίζει πάντα την Πολωνία.

«Όσο περισσότερο η Ρωσία αισθάνεται την ατιμωρησία, τόσο περισσότερες απειλές θα υπάρχουν για όποιον βρίσκεται εντός της εμβέλειας των ρωσικών πυραύλων. Ιδού, εκτοξεύονται πύραυλοι σε έδαφος (χώρας – μέλους) του ΝΑΤΟ! Αυτή είναι μια ρωσική πυραυλική επίθεση στη συλλογική ασφάλεια! Είναι μια πολύ σημαντική κλιμάκωση. Πρέπει να αναληφθεί δράση», δήλωσε ο Ζελένσκι.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Απίστευτα ανησυχητικές οι αναφορές

Οι αναφορές ότι ρωσικοί πύραυλοι έπεσαν στο έδαφος της Πολωνίας κοντά στα ουκρανικά σύνορα είναι «απίστευτα ανησυχητικές», δήλωσε απόψε ο Βεντάντ Πατέλ, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, συμπληρώνοντας ότι η Ουάσινγκτον προσπαθεί να αποσαφηνίσει τι ακριβώς συνέβη προτού εξετάσει τις επόμενες ενέργειές της. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ βρίσκεται σε επαφές με τα υπουργεία Εξωτερικών συμμαχικών χωρών και συνεργάζεται στενά με την πολωνική κυβέρνηση, είπε ο Πατέλ σε συνέντευξη Τύπου.

 

Ωστόσο ο Λευκός Οίκος δήλωσε πως δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει τις αναφορές πολωνικών μέσων ενημέρωσης και συνεργάζεται με την πολωνική κυβέρνηση για να συγκεντρώσει περισσότερες πληροφορίες, δήλωσε η εκπρόσωπος Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Αντριέν Γουάτσον, ερωτηθείσα από δημοσιογράφους σχετικά με το ενδεχόμενο ρωσικοί πύραυλοι να έπεσαν σε χωριό της ανατολικής Πολωνίας, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Παρακολουθεί το ΝΑΤΟ

Επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα είχε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Μίλησα με τον Πρόεδρο της Πολωνίας, Ντούντα, για την έκρηξη στην Πολωνία. Εξέφρασα τα συλλυπητήριά μου για την απώλεια ζωών», αναφέρει με ανάρτησή του στο Twitter ο κ. Στόλτενμπεργκ.

 

Συμπληρώνει ότι «το ΝΑΤΟ παρακολουθεί την κατάσταση και οι Σύμμαχοι διαβουλεύονται στενά. Είναι σημαντικό να τεκμηριώνονται όλα τα γεγονότα».

 

Σε στάση αναμονής η Γερμανία

«Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και βρισκόμαστε σε επαφή με τους πολωνούς φίλους μας και τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, αναφερόμενη στο αποψινό περιστατικό επί πολωνικού εδάφους και στον θάνατο δύο ανθρώπων. «Η σκέψη μου είναι στην Πολωνία, τον στενό σύμμαχο και γείτονά μας», έγραψε η υπουργός στο Twitter στην αγγλική και στην πολωνική γλώσσα.

Μακρόν: Στο G20 η επίθεση

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν επικοινώνησε με τις πολωνικές αρχές και ενημερώνεται για την κατάσταση, ανέφερε απόψε το Ελιζέ.

Γαλλικές διπλωματικές πηγές υπογράμμιζαν ότι στην αυριανή συνεδρίαση της G20 στο Μπαλί θα δοθεί η ευκαιρία να συζητηθεί το θέμα των εκρήξεων στην Πολωνία σε ανώτατο επίπεδο.

Κίνδυνος ακραίας κλιμάκωσης: Δύο νεκροί στην Πολωνία πιθανότατα από αδέσποτους ρωσικούς πυραύλους

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: