Εν ολίγοις, ο Πούτιν απέτυχε στρατηγικά, επιχειρησιακά, τακτικά: Η αποτίμηση της ρωσικής εισβολής από τον Λόιντ Όστιν

FILE PHOTO: O υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Πεντάγωνο. EPA, MICHAEL REYNOLDS




Η Ρωσία δεν μπόρεσε να επιτύχει κανέναν από τους στρατηγικούς, επιχειρησιακούς και τακτικούς της στόχους στην εισβολή της στην Ουκρανία, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν.

Ο Όστιν είπε ότι η Ρωσία είχε θέσει διάφορους στρατηγικούς στόχους στην εισβολή της στην Ουκρανία:

«Ήθελαν να ανατρέψουν τον Πρόεδρο Ζελένσκι και την κυβέρνησή του. Ήθελαν να εξασφαλίσουν πρόσβαση στη Μαύρη Θάλασσα. Ήθελαν να καταλάβουν την Οδησσό. Ήθελαν να καταλάβουν όλα τα εδάφη μέχρι τον ποταμό Δνείπερο, να σταματήσουν και μετά να συνεχίσουν την επίθεση μέχρι τα Καρπάθια Όρη».

Η Ρωσία απέτυχε σ’ αυτούς τους στόχους, είπε ο Όστιν, και απέτυχε επίσης σε επιχειρησιακό και τακτικό επίπεδο. Το Κρεμλίνο άλλαξε τους στόχους του πολέμου μπροστά σε αυτή τη στρατηγική ανατροπή, εστιάζοντας στην κατάληψη των επαρχιών Ντόνετσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσών της Ουκρανίας.

“Η στρατηγική αναδιάρθρωση των στόχων της παράνομης εισβολής τους έχουν αποτύχει, Καθεμία από αυτές. Και μόλις την περασμένη εβδομάδα γίναμε μάρτυρες της υποχώρησης της Ρωσίας από τη Χερσώνα. Υποχώρησαν πέρα ​​από τον ποταμό Δνείπερο, μετακινήθηκαν σε πιο αμυντικές θέσεις νότια του ποταμού», είπε ο Όστιν.

«Έτσι σε όλο το μήκος της πρώτης γραμμής περίπου 900 χιλιομέτρων , οι Ουκρανοί έχουν σημειώσει επιτυχίες, επιτυχία μετά την επιτυχία  και οι Ρώσοι έχουν αποτύχει κάθε φορά. Έχουν χάσει στρατηγικά, έχουν χάσει επιχειρησιακά, και επαναλαμβάνω, έχουν τακτικά».

  •  Ο Όστιν είπε: «Εν ολίγοις, ήθελαν να κατακτήσουν όλη την Ουκρανία και έχασαν».

Ο Πρόεδρος του Μικτού Επιτελείου Στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ Mark Milley, επίσης παρών στην ενημέρωση, εκτίμησε ότι “η πιθανότητα η Ρωσία να επιτύχει τους στρατηγικούς της στόχους για την κατάκτηση της Ουκρανίας” είναι “κοντά στο μηδέν”.

 
Η δυσκολία για την Ουκρανία 

Ωστόσο, ο Μίλεϊ είπε επίσης ότι μια πλήρης ουκρανική στρατιωτική νίκη ήταν επίσης απίθανη.

Οι δυνάμεις της Μόσχας, είπε, “επί του παρόντος καταλαμβάνουν περίπου το 20%  της Ουκρανίας. Έτσι καταλαμβάνουν ένα κομμάτι εδάφους μήκους περίπου 900 χιλιομέτρων και, δεν ξέρω, πιθανώς περίπου 75 ή 80 χιλιομέτρων βάθος. Επομένως, δεν είναι ένα μικρό κομμάτι εδάφους.”

Ο Μίλεϊ είπε ότι η Χερσώνα και το Χάρκοβο ήταν μικρά [εδάφη]  σε σύγκριση με την έκταση των εδαφών που κατείχε η Ρωσία, και η εκδίωξη των δυνάμεων του Κρεμλίνου από τις υπόλοιπες περιοχές θα ήταν ένα δύσκολο έργο που είναι απίθανο να ολοκληρωθεί «τις επόμενες δύο εβδομάδες, εκτός και αν ο ρωσικός στρατός καταρρεύσει πλήρως».

Σημείωσε ότι η Ρωσία είχε εισβάλει με τουλάχιστον 180.000 στρατιωτικούς και παρά το γεγονός ότι υπέστη «τεράστιες απώλειες» ενίσχυσε τις στρατιές της.

«Μια ουκρανική στρατιωτική νίκη ορίζεται ως εκδίωξη των Ρώσων από όλη την Ουκρανία για συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας. Η πιθανότητα να συμβεί αυτό σύντομα δεν είναι μεγάλη, στρατιωτικά», είπε ο Μίλεϊ.

  • «Πολιτικά, μπορεί να υπάρξει μια πολιτική λύση όπου, πολιτικά, οι Ρώσοι να αποσυρθούν, αυτό είναι δυνατό».

Η Ρωσία ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή ότι ολοκλήρωσε την υποχώρησή της από τη Χερσώνα και τη δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου, μια από τις μεγαλύτερες εκούσιες απώλειες εδάφους από τότε που είχε σταματήσει η αρχική της προέλαση στην πρωτεύουσα του Κιέβου.

Το Κρεμλίνο επιδιώκει επί του παρόντος να στηρίξει αμυντικές γραμμές στην ανατολική όχθη του Δνείπερου.

Η τρέχουσα στρατηγική προσέγγιση της Ρωσίας

Σύμφωνα με ενημέρωση πληροφοριών του Υπουργείου Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου σήμερα Πέμπτη, η Ρωσία συνεχίζει μια εκστρατεία υποβάθμισης της εθνικής υποδομής της Ουκρανίας. Αυτό διεξήχθη κυρίως μέσω πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς και επιδρομών με μη επανδρωμένα αεροσκάφη αυτοκτονίας.

Την Τρίτη, “η Ρωσία πραγματοποίησε έως και 80 επιθέσεις με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, κυρίως εναντίον στόχων ηλεκτροπαραγωγικής υποδομής σε ολόκληρη την Ουκρανία. Αυτός είναι πιθανότατα ο μεγαλύτερος αριθμός χτυπημάτων που έχει πραγματοποιήσει η Ρωσία σε μία ημέρα από την πρώτη εβδομάδα της εισβολής”, είπε. το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ενώ οι ουκρανικές δυνάμεις είχαν καταφέρει να αναχαιτίσουν πολλά από τα βλήματα, “Η Ουκρανία αντιμετωπίζει σημαντική μείωση της διαθέσιμης ισχύος από το εθνικό της δίκτυο. Αυτό θα επηρεάσει την πρόσβαση των πολιτών σε επικοινωνίες, θέρμανση και παροχές νερού.”

Ωστόσο, το Υπουργείο Άμυνας σημείωσε ότι η Ρωσία εξάντλησε το απόθεμα πυραύλων κρουζ.

Με πληροφορίες από The Jerusalem Post

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: