Ελαφρά μεταστροφή του Ισραήλ; Πληροφορίες ότι ενέκρινε εξαγωγή όπλων με ισραηλινά εξαρτήματα στην Ουκρανία

FILE PHOTO: Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Γιαϊρ Λαπίντ. EPA, ABIR SULTAN




Η κυβέρνηση του Ισραήλ ενέκρινε την εξαγωγή όπλων στην Ουκρανίαπου περιέχουν ισραηλινά εξαρτήματα, σηματοδοτώντας μια μικρή αλλαγή στη στάση του πρωθυπουργού Γιαϊρ Λαπίντ  για τον πόλεμο από τη στάση του προκατόχου του.

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε στις 17 Νοεμβρίου στον ιστότοπο της ισραηλινής εφημερίδα Haaretz , το Ισραήλ υποσχέθηκε επίσης να πληρώσει για «στρατηγικές προμήθειες» που απαιτούνται για τη στρατιωτική βοήθεια της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με ανώτερους Ευρωπαίους διπλωμάτες που επικαλείται το άρθρο, οι Ηνωμένες Πολιτείες,  ζήτησαν από το Ισραήλ να βοηθήσει την Ουκρανία πιο ενεργά πριν από μερικές εβδομάδες και να επιτρέψει την αποστολή ορισμένων συστημάτων αεράμυνας στην Ουκρανία.

Η Ουκρανία έχει ζητήσει προ πολλού από το Ισραήλ αρκετά αντιαεροπορικά και αντιπυραυλικά αμυντικά συστήματα . Αντ’ αυτού αποφασίστηκε ότι το Ισραήλ θα πληρώσει εκατομμύρια δολάρια για τις «στρατηγικές προμήθειες» που θα απαιτούσε ο ουκρανικός στρατός σε κάποιο κράτος μέλος του ΝΑΤΟ το οποίο είχε  προηγουμένως αγοράσει και αποστείλει αυτά τα όπλα στο Κίεβο.

  • Επιπλέον, το Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ επέτρεψε στα δυτικά κράτη να παρέχουν στην Ουκρανία όπλα που περιείχαν ισραηλινά εξαρτήματα, συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου πυρός και των ηλεκτροοπτικών συστημάτων.

Το Ισραήλ ζήτησε να μην το γνωστοποιήσει στο κοινό κανένα από τα μέρη που συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία.

Ένα άρθρο των New York Times στις 23 Οκτωβρίου ανέφερε επίσης ότι η ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών βοήθησε τις προσπάθειες της Ουκρανίας να καταπολεμήσει τα ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη .

Με πληροφορίες από KyivPost

Στο Κίεβο ο Ρίσι Σούνακ: Συνάντηση με Ζελένσκι – Νέο πακέτο αεράμυνας στην Ουκρανία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: