Εκπαιδεύσου όπως θα πολεμήσεις: Οι «μυστικές» συναντήσεις στα όρια του FIR Αθηνών – Η αναγνώριση και η επόμενη ημέρα

Ο εναέριος εφοδιασμός που έγινε σχεδόν στο όριο του Ελληνικού FIR από Ισραηλινό τάνκερ ήταν μόνο μια από τις ασκήσεις που έγιναν, λίγες ημέρες πριν φτάσει ο Μπέντζεμιν Γκαντζ στην Αθήνα, που συναντήθηκε με το Νίκο Παναγιωτόπουλο Πηγή: Αρχείο Πολεμικής Αεροπορίας




ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL

Την ώρα που η Τουρκία συνεχίζει ν’ απειλεί και οι απειλές αυτές αγγίζουν ακόμη και ύφος πεζοδρομίου, η Ελλάδα συνεχίζει να είναι προσηλωμένη στο δόγμα εκπαιδεύσου όπως θα πολεμήσεις.

Οι ασκήσεις εντός και εκτός συνόρων στις οποίες η Ελληνική σημαία βρίσκεται δίπλα σε αυτές σημαντικών παικτών που ενδιαφέρονται για την ηρεμία της Μεσογείου δεν είναι λίγες. Και μάλιστα δεν είναι λίγοι και οι παίκτες που φτάνουν ακόμη και στο όριο του FIR Αθηνών για να συναντήσουν τις ελληνικές δυνάμεις και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας ν’ ασκηθούν όπως ακριβώς έχουν σχεδιάσει.

Πέραν από την πολυεθνική πλέον «Μέδουσα», την περασμένη εβδομάδα γι’ ακόμη μια φορά η εμπειροπόλεμη Ισραηλινή αεροπορία συναντήθηκε στον αέρα με τα «μπλε φτερά», τα οποία δεν ήταν και λίγα.

Αριθμοί που ξεπερνούν ίσως τέσσερις- πέντε ή και έξι πολεμικές μοίρες είχαν απογειωθεί και κινήθηκαν νότια και ανατολικά της Κρήτης για να συναντηθούν τόσο με μαχητικά της συμμάχου χώρας, όσο και με ιπτάμενο τάνκερ.

Το παραπάνω είναι μόνο ένα δείγμα των σχέσεων που έχει αναπτύξει η χώρα μας, όχι μόνο με το Ισραήλ (σ.σ. έχει ιδιαίτερη σημασία ότι η άσκηση αυτή έγινε πριν την επίσκεψη του Ισραηλινού υπουργού άμυνας στο υπουργείο Εθνικής άμυνας που συναντήθηκε με το Νίκο Παναγιωτόπουλο, αλλά και αμέσως μετά τις εκλογές στο Τελ Αβίβ) αλλά με τις χώρες της Μ. Ανατολής, της Αφρικής και του Κόλπου.

Και αυτό διότι η Πολεμική Αεροπορία, με την φήμη που έχει αποκτήσει μέσα από την χρόνια προσπάθεια που γίνεται σε τεχνικό και πτητικό επίπεδο, έχει καταφέρει την αναγνώρισή της ανάμεσα στην αφρόκρεμα των αεροποριών ανά τον κόσμο.

Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τα Mirage 2000-5, στην Σαουδική Αραβία από τις 4 Δεκεμβρίου C-130, ενώ από αυτές τις ημέρες η 347 Μοίρα «Περσέας» έχει ήδη μετασταθμεύσει στην Αίγυπτο και εκεί ιπτάμενοι, μηχανικοί και F-16 Block 50 θα παραμείνουν και μετά το πέρας της άσκησης «Μέδουσα», ώστε να εκπαιδευτούν ακόμη περισσότερο με την Αιγυπτιακή Πολεμική Αεροπορία.

Την ίδια στιγμή τόσο το Πολεμικό Ναυτικό, όσο και τμήματα του Στρατού Ξηράς βρίσκονται σε πεδία ασκήσεων, εντός και εκτός συνόρων και από την δική τους πλευρά αναδεικνύουν το μέγεθος της εκπαίδευσης και της ετοιμότητας που διατηρούν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Πάντως η παρουσία του συνόλου των Συμμάχων είτε στα Ελληνικά νερά, είτε στο FIR Αθηνών μαρτυρά πέρα από κάθε αμφιβολία πως η Αθήνα παίρνει ολοένα και περισσότερο την ψήφο εμπιστοσύνης τους κι από την άλλη πλευρά αποστέλλονται νέα μηνύματα προς τον ταραξία της περιοχής.

Το επόμενο βήμα

Ο εορτασμός των Ενόπλων Δυνάμεων, τις βρίσκει να διατηρούν αυξημένα αντανακλαστικά και να προχωρούν σε μια σειρά κινήσεων που από την μια έχουν σαφή στόχο την αποστολή ενός αποτρεπτικού μηνύματος κι από την άλλη να εδραιωθούν ακόμη περισσότερο στην ευρύτερη περιοχή, ως το μακρύ δόρυ της Ελληνικής Εξωτερικής πολιτικής που εργάζεται απέναντι στο νέο- αναθεωρητισμό.

Η εγρήγορση, η διατήρηση των αυξημένων αντανακλαστικών και η υψηλή επιχειρησιακή ετοιμότητα έχει φανεί μέσα από το κάθε επιτελείο πως θα συνεχιστεί στο ίδιο ακριβώς επίπεδο. Και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων είναι αυτά που έχουν κληθεί να στέλνουν το πιο ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα, πως η Αθήνα είτε μόνη της στο πεδίο, είτε με συμμάχους, ενδυναμώνει την παρουσία της εκεί που χρειάζεται, την ώρα που οι κινήσεις σε ανώτατο διπλωματικό επίπεδο δεν σταματούν. Βεβαίως τα τελευταία χρόνια, πολιτικά, ελήφθησαν αποφάσεις σημαντικές και ξεκίνησε η σημαντική προσπάθεια, οι Ένοπλες Δυνάμεις να «ξεκολλήσουν» από παρωχημένα οπλικά συστήματα και να προχωρήσουν στη νέα εποχή.

Εκ του αποτελέσματος φαίνεται πως οι σχεδιασμοί δεν αφορούν την αποτρεπτική ισχύ 5ετίας αλλά οι νέες πλατφόρμες να είναι αποτελεσματικές αρκετές δεκαετίες αργότερα καθώς οι απειλές μέσω της τεχνολογίας αλλάζουν δραματικά.

Το βήμα που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη-και θα δούμε που μπορεί να φτάσει- αφορά την διαφορετικότητα του οπλικού φόρτου ο οποίος θ’ αλλάξει τα δεδομένα και θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο το ισοζύγιο των δυνάμεων, το οποίο βεβαίως άνοιξε με τις ποιοτικές επιλογές κι όχι με την αριθμητική υπεροχή, όπως πράττει διαχρονικά η Τουρκία.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Η έρευνα και διάσωση στη Μεσόγειο είναι το νέο πλοκάμι της «Μέδουσας» που ετοιμάζεται να χτυπήσει τις πονηριές της Άγκυρας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: