Δράμα χωρίς τέλος για τις γυναίκες του Αφγανιστάν: Οι φασίστες Ταλιμπάν απαγόρευσαν την είσοδό τους σε πάρκα

Αφγανές σε δρόμο του Τζαλαλαμπάντ. EPA, GHULAMULLAH HABIBI




Οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν στις γυναίκες να επισκέπτονται όλα τα πάρκα στην Καμπούλ, θέτοντάς τες σε ακόμη πιο σκληρή απομόνωση από τη δημόσια ζωή του Αφγανιστάν.

Εκπρόσωπος του «Υπουργείου Ηθών και Αρετής» -και όμως αυτό είναι το όνομα του υπουργείου- είπε στο BBC ότι δόθηκε εντολή στους διαχειριστές διάφορων πάρκων στην πρωτεύουσα να μην επιτρέπουν στις γυναίκες να εισέλθουν.

Σύμφωνα με τους κανόνες των Ταλιμπάν για τον διαχωρισμό των ανθρώπων κατά φύλο, μέχρι τώρα επιτρεπόταν στις γυναίκες να επισκέπτονται τα πάρκα τρεις ημέρες κάθε εβδομάδα – Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη – και στους άνδρες τις υπόλοιπες τέσσερις.

Τώρα η πρόσβαση στις γυναίκες δεν θα επιτρέπεται ακόμη και αν συνοδεύονται από τους άνδρες ή άρενες συγγενείς τους.

«Το κάναμε αυτό γιατί τους τελευταίους 15 μήνες, παρά τις προσπάθειές μας, οι άνθρωποι πήγαιναν στο πάρκο και δεν σέβονταν τους νόμους της Σαρία», είπε στο BBC ο Μοχάμεντ Ακίφ, εκπρόσωπος του Υπουργείου Διάδοσης της Αρετής και Πρόληψης της Βίας (sic).

«Ο περιορισμός είναι για όλες τις γυναίκες, είτε με, είτε άνευ μαχράμ (ανδρική συνοδεία)».

Ετσι, η απαγόρευση των γυναικών επεκτείνεται πλέον και σε λούνα παρκ τα οποία οικογένειες επισκέπτονταν μαζί με τα παιδιά τους.

Το μέτρο προς το παρόν φαίνεται να ισχύει μόνο στην πρωτεύουσα Καμπούλ, αλλά η εμπειρία έχει δείξει ότι τέτοιοι κανόνες γρήγορα επεκτάθηκαν τελικά σε όλη τη χώρα.

Υπό το βάναυσο καθεστώς των Ταλιμπάν, οι γυναίκες του Αφγανιστάν έχουν υποστεί σειρά βίαων περιορισμών στις ελευθερίες τους.

Πολλές γυναίκες έχουν ξυλοκοπούνται απλά επειδή διεκδικούν τα δικαιώματά τους.

Οι γυναίκες δεν επιτρέπεται να κάνουν ταξίδια μεγαλύτερης απόστασης χωρίς άνδρα συνοδό. Τα έφηβα κορίτσια δεν έχουν ακόμη επιστρέψει στο σχολείο στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, παρά τις υποσχέσεις των Ταλιμπάν ότι θα τους το επέτραπαν.

Ενώ ορισμένες γυναίκες εξακολουθούν να εργάζονται σε τομείς όπως η υγειονομική περίθαλψη και η εκπαίδευση, οι περισσότερες κλήθηκαν να παρατήσουν τη δουλειά τους μετά την επαναφορά των Ταλιμπάν στην εξουσία.

Τον δε Μάιο ψηφίστηκε διάταγμα που διέταζε τις γυναίκες να φορούν το ισλαμικό πέπλο προσώπου μπροστά σε «κοινό».

Οι Ταλιμπάν έχουν «ορκιστεί» ότι δεν θα υπάρξει βάναυση καταστολή των γυναικών όπως συνέβαινε όταν ήταν για πρώτη φορά στην εξουσία τη δεκαετία του 1990.

Και υποστηρίζουν ότι πλέον σέβονται τα δικαιώματα των γυναικών σύμφωνα με το νόμο της Σαρία και ότι δεν είναι ενάντια στο να εκπαιδεύονται ή να εργάζονται.

Με πληροφορίες από BBC

Με βαριά καρδιά δέχτηκαν τα γεράκια του Πούτιν την ταπείνωση της Χερσώνας: Καντίροφ και Wagner απειλούν * Να βρούμε ποιος και τί φταίει [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: