Σε περιδίνηση η κυβέρνηση Τρας: Τέλος ο Κουάρτενγκ, νέος Υπουργός Οικονομικών ο Τζέρεμι Χαντ

FILE PHOTO: Η Liz Truss στο συνέδριο των Τόρις. EPA, TOLGA AKMEN




Σε νέα περιδίνηση εισέρχεται η κυβέρνηση Τρας που αντιμέτωπη με τη θύελλα που πυροδότησε το οικονομικό της πακέτο οδηγήθηκε στην καρατόμηση του υπουργού της επι των Οικονομικών, Κουάζι Κουάρτενγκ.

Νέος ΥΠΟΙΚ ορίσθηκε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ, όπως ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.

Το πρωί έγινε γνωστό ότι ο Κουάρτενγκ επιστρέφει εσπευσμένα στο Λονδίνο από την Ουάσινγκτον.

Την ώρα που ο Κουάρτενγκ βρισκόταν εν πτήσει, οι Times έγραφαν ότι η πρωθυπουργός Λιζ Τρας επρόκειτο να αποπέμψει τον υπουργό Οικονομικών και να καταργήσει τμήματα του πακέτου δημοσιονομικών μέτρων που παρουσιάστηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου και προβλέπει μαζικές ενισχύσεις για τους λογαριασμούς ενέργειας και γενναίες μειώσεις φόρων, σε μια προσπάθεια να αντέξει τις πολιτικές πιέσεις και τις πιέσεις της αγοράς.

Η Ντάουνινγκ Στριτ επιβεβαίωσε ότι η Τρας, η οποία βρίσκεται στην εξουσία μόλις 37 ημέρες, θα δώσει αργότερα σήμερα συνέντευξη Τύπου.

Την ίδια στιγμή η Daily Mail μεταδίδει ότι αντάρτες Συντηρητικοί βουλευτές έδωσαν στην πρωθυπουργό 17 ημέρες για να «διασώσει τη δουλειά της», ενώ καταγράφονται ισχυρισμοί ότι οι Ρίσι Σουνάκ και Πένυ Μορνόντ, αμφότεροι δελφίνοι της ηγεσίας το περασμένο καλοκαίρι, είναι έτοιμοι να την αντικαταστήσουν.

Η εν λόγω ομάδα των Τόρις την προειδοποίησε ότι η καρέκλα της τρίζει εάν δεν καταφέρει να τερματίσει την αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

«Μου ζητήσατε να κάνω στην άκρη…»

Αποδεχόμενος την αποπομπή του, ο Κουάζι Κουάρτενγκ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει:

 

«Μου ζητήσατε να κάνω στην άκρη ως υπουργός σας των Οικονομικών. Δέχθηκα».

Η απομάκρυνσή του έρχεται μετά τις πληροφορίες μέσων ενημέρωσης σύμφωνα με τις οποίες αποπέμφθηκε πριν από μια συνέντευξη Τύπου της Τρας όπου αναμένεται να καταργήσει τμήματα του οικονομικού πακέτου της κυβέρνησης στην προσπάθεια να επιβιώσει από την πολιτική αναταραχή και την αναταραχή στις αγορές που καθηλώνουν τη χώρα.

«Είναι σημαντικό τώρα να προχωρήσουμε μπροστά για να υπογραμμίσουμε τη δέσμευση της κυβέρνησης στη δημοσιονομική πειθαρχία. Το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Σχέδιο είναι κρίσιμης σημασίας για αυτό τον σκοπό, και ανυπομονώ να υποστηρίξω εσάς και τον διάδοχό μου προκειμένου να το επιτύχουμε από τα πίσω έδρανα», του κοινοβουλίου, ανέφερε εκόμη ο Κουάρτενγκ στην επιστολή που δημοσιοποίησ και στο Τwitter.

Η απάντηση Τρας

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Λιζ Τρας δήλωσε ότι ο Κουάζι Κουάρτενγκ έθεσε πρώτa το εθνικό συμφέρον παραιτούμενος από υπουργός Οικονομικών έπειτα από λιγότερο από έξι εβδομάδες στον θώκο.

«Εκτιμώ βαθιά την απόφαση που λάβατε σήμερα. Θέσατε πρώτο το εθνικό συμφέρον», ανέφερε η Τρας σε μια επιστολή προς τον Κουάρτενγκ. «Γνωρίζω ότι θα συνεχίσετε να υποστηρίζετε την αποστολή που μοιραζόμαστε για χαμηλή φορολογία, υψηλούς μισθούς, οικονομία μεγάλης ανάπτυξης», ανέφερε στην ίδια επιστολή.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, Daily Mail 

Ο Πούτιν θα πληρώσει για όλους τους εισβολείς στην ιστορία της Ουκρανίας: No pasaran, θα νικήσουμε διαμηνύει ο Ζελένσκι

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: