Τους βγάζει όλους απ’ τη μέση ο Ερντογάν: Προωθεί άρση ασυλίας Κιλιτσντάρογλου και δεκάδων φιλοκουρδων βουλευτών

FILE PHOTO: Από παλιότερη συνεδρίαση της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης με τον Ταγίπ Ερντογάν να ετοιμάζεται να ανέβει στο βήμα. EPA, STR




Η κυβέρνηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέβαλε επισήμως αιτήματα για την άρση της ασυλίας 34 βουλευτών, συμπεριλαμβανομένου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, όπως μετέδωσε το CNN Türk.

Ο Κιλιτσντάρογλου είναι ένα από τα πέντε ανώτατα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) που περιλαμβάνονται στα 65 αιτήματα, τα οποία αφορούν επίσης σε 23 βουλευτές από το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP), έναν βουλευτή από το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατικών Περιφερειών (DBP), έναν βουλευτή από το Τουρκικό Εργατικό Κόμμα (TİP), έναν ανεξάρτητο βουλευτή καθώς και τον ηγέτη του   ακροδεξιού υπερεθνικιστικού Κόμματος Νίκης (ZP), Ümit Özdağ, ανέφερε το δίκτυο.

Άλλα δύο αιτήματα υποβλήθηκαν για άρση της ασυλίας  βουλευτών του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), σύμφωνα με το CNN Türk.

Οι Τούρκοι βουλευτές αντιμετωπίζουν δίωξη από τον Μάιο του 2016, αφού το CHP και το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), ο μικρότερος εταίρος του κυβερνώντος κόμματος στον συνασπισμό, υποστήριξαν πρόταση του 2016 του ΑΚΡ για άρση της κοινοβουλευτικής ασυλίας των βουλευτών. .

Ο κυβερνητικός συνασπισμός ΑΚΡ-ΜΗΡ της Τουρκίας κατέχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, ανοίγοντας το δρόμο για την άρση της ασυλίας των βουλευτών προκειμένου να αντιμετωπίσουν δίωξη ή να δικαστούν .

Η Άγκυρα έχει εντείνει τα τελευταία χρόνια την καταστολή του HDP, με δεκάδες βουλευτές του κόμματος να έχουν ήδη υποστεί άρση της ασυλίας τους όπως και σχεδόν όλοι οι δήμαρχοι που έχουν εκλεγεί με το φιλοκουρδικό κόμμα να παύονται και να αντικαθίστανται από εντολοδόχους διορισμένους από την κυβέρνηση.

Εκατοντάδες μέλη του HDP έχουν φυλακιστεί με κατηγορίες τρομοκρατίας, συμπεριλαμβανομένων των πρώην συμπροέδρων του κόμματος Σελαχατίν Ντεμιρτάς και Φιγκέν Γιουκσεκντάγκ.

Η Άγκυρα κατηγορεί το HDP ότι ενεργεί προς τα συμφέροντα του παράνομου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), ένοπλης ομάδας που βρίσκεται σε πόλεμο για την αυτοδιοίκηση των Κούρδων στην Τουρκία εδώ και 40 χρόνια. Το HDP αρνείται τις κατηγορίες.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) έκρινε τον Φεβρουάριο ότι η άρση της βουλευτικής ασυλίας 40 βουλευτών του HDP και η δίκη τους στις 20 Μαΐου 2016 ήταν παραβίαση του Συντάγματος και παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης, ανέφερε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Bianet .

Με πληροφορίες από Ahval/CNN Turk

Θρασύτατη αντίδραση τουρκικού ΥΠΕΞ: Δεν έχει σημασία τι λένε Ελλάδα – ΕΕ για τη συμφωνία με Λιβύη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: