Το Ιράν στέλνει και πυραύλους στη Ρωσία: Κατεπείγων συντονισμός Ουάσιγκτον – Λονδίνου * Νέα φάση του πολέμου στην Ουκρανία

epa10251522 Ukrainians and Iranians demonstrate during a protest ‘against the supply of missiles and kamikaze drones by the Ayatollah regime to Putin’s fascist regime which uses them to bomb the towns and villages of Ukraine’, in front of the Iranian embassy,in Lisbon, Portugal, 18 October 2022. EPA/MANUEL DE ALMEIDA




Το Ιράν εμβαθύνει τη δέσμευσή του να προμηθεύει όπλα για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία , συμφωνώντας να παράσχει μια παρτίδα πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς, καθώς και μεγάλο αριθμό φθηνών αλλά αποτελεσματικών drones, σύμφωνα με αξιωματούχους ασφαλείας των ΗΠΑ και του Ιράν.

Οι πύραυλοι εδάφους-εδάφους έχουν σχεδιαστεί για να συμπληρώνουν το σοβαρά υποβαθμισμένο απόθεμα ρωσικών πυραύλων, ως μέρος μιας προσπάθειας συστηματικής καταστροφής της υποδομής ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας ενόψει ενός βάναυσου χειμώνα.

 Ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπεν Γουάλας, πέταξε εσπευσμένα στην Ουάσιγκτον για να συζητήσει την επικίνδυνη νέα φάση του πολέμου, να μοιραστεί πληροφορίες σχετικά με την εμπλοκή του Ιράν και να συζητήσει ποιο πακέτο νέας αεράμυνας μπορεί να παρασχεθεί στην Ουκρανία για να βοηθήσει το βαλλόμενο έθνος να αποτρέψει τις επιθέσεις. .

  • Ο μυστικός χαρακτήρας του ταξιδιού της τελευταίας στιγμής και ένα σχόλιο του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας, Τζέιμς Χίπι – ο οποίος είπε ότι οι συνομιλίες που θα είχε ο  Γουάλας είναι  “απίστευτες” – υποδηλώνουν ότι θα συζητηθούν ιδιαίτερα ευαίσθητα και σοβαρά ζητήματα.

Η ιρανική πώληση πυραύλων στη Ρωσία πραγματοποιήθηκε μετά από μια σειρά συναντήσεων, συμπεριλαμβανομένης μιας στη Μόσχα στις 18 Σεπτεμβρίου και μιας άλλης στις 6 Οκτωβρίου, όταν ο πρώτος αντιπρόεδρος του Ιράν, Mohammad Mokhber, δύο ανώτεροι αξιωματούχοι των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν και ένας αξιωματούχος του Ανώτατου Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας επισκέφθηκε τη Μόσχα.

Το Reuters επικαλέστηκε έναν Ιρανό αξιωματούχο που ενημερώθηκε για το ταξίδι τον Οκτώβριο, λέγοντας: «Οι Ρώσοι είχαν ζητήσει περισσότερα drones και αυτούς τους ιρανικούς βαλλιστικούς πυραύλους με βελτιωμένη ακρίβεια, ιδιαίτερα την οικογένεια των πυραύλων Fateh και Zolfaghar».

  • Οι δύο πύραυλοι μικρού βεληνεκούς είναι ικανοί να πλήξουν στόχους σε αποστάσεις 300km και 700km  αντίστοιχα.

Το Ιράν επανέλαβε χθες Τρίτη την άρνησή του ότι πουλά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Ρωσία και κάλεσε σε συνομιλίες με την Ουκρανία για να «επιλυθούν» οι κατηγορίες.

Ωστόσο, η Τεχεράνη ταυτόχρονα υποστηρίζει ότι δικαιούται πλήρως να πουλάει όπλα στο εξωτερικό, καθώς οι περιορισμοί στις πωλήσεις όπλων που περιέχονταν στη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν του 2015 έληξαν το 2020.

  • Οι ΗΠΑ, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο λένε ότι οι πωλήσεις πυραύλων παραβιάζουν την πυρηνική συμφωνία .

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, δήλωσε χθες Τρίτη ότι συμβούλεψε το έθνος του να διακόψει κάθε διπλωματικό δεσμό με το Ιράν, λέγοντας ότι η Ουκρανία δεν θα ανεχθεί την «τα ψέματα» του Ιράν για το θέμα.

Ο Λευκός Οίκος κατηγόρησε ευθέως το Ιράν ότι λέει ψέματα για τις πωλήσεις των drone, αλλά ήταν πιο προσεκτικός σχετικά με τις πωλήσεις πυραύλων.

Δυτικοί αξιωματούχοι λένε ότι εκατοντάδες drones έχουν παραδοθεί και βραχυπρόθεσμα χρησιμοποιήθηκαν για την καταστροφή της ηλεκτρικής υποδομής της Ουκρανίας.

Οι ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών ανέφεραν ότι έχουν παραδοθεί 1.750 drones, το καθένα από τα οποία κοστίζει μόνο 20.000 £ . Μπορούν να εκτοξευθούν από κινητά φορτηγά και, παρά τις χαμηλές ταχύτητες τους, είναι δύσκολο να εντοπιστούν μέχρι την τελευταία στιγμή.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelenskiy, την περασμένη εβδομάδα δήλωσε ότι η Ρωσία επιδιώκει να αποκτήσει 2.400 drones από το Ιράν.

Η εμβάθυνση της ιρανο- ρωσικής συμμαχίας σηματοδοτήθηκε για πρώτη φορά τον Ιούνιο, όταν ο Βλαντιμίρ Πούτιν επισκέφθηκε τον νέο Ιρανό πρόεδρο, Ebrahim Raisi, στην Τεχεράνη. Συναντήθηκαν ξανά στις 16 Σεπτεμβρίου στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης, όπου αποκάλυψαν ότι οριστικοποιούσαν μια νέα συνθήκη που κάλυπτε το εμπόριο και την ασφάλεια.

Η εξέλιξη αυτή, ότι δηλαδή το Ιράν προμηθεύει πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς, αποτελεί κίνηση υψηλού κινδύνου, καθώς οι δυτικοί αξιωματούχοι έχουν ήδη αρχίσει να δέχονται σοβαρή πολιτική πίεση για να τερματίσουν τις συνομιλίες με το Ιράν για την πυρηνική συμφωνία του 2015 λόγω της καταστολής των διαδηλώσεων στους δρόμους από γυναίκες και μαθητές.

Οι ιρανικές συνομιλίες ουσιαστικά αναστέλλονται μέχρι τις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ, αλλά ακόμη και μετά από αυτές ο Τζο Μπάιντεν θα είναι αδύνατο να συγκεντρώσει υποστήριξη για μια ανανεωμένη συμφωνία, εάν οι ρουκέτες που προμηθεύονται από το Ιράν χτυπούν πόλεις της Ουκρανίας.

Η Δύση έχει δουλέψει με βάση την υπόθεση ότι το Ιράν θέλει να κρατήσει ζωντανές αυτές τις συνομιλίες και να επιφέρει την άρση των ακρωτηριαστικών δυτικών κυρώσεων, αλλά πολλοί γύρω από την ιρανική ηγεσία θέλουν να εγκαταλείψουν κάθε προσποίηση βελτίωσης των σχέσεων με τη Δύση και αντ’ αυτού να σχηματίσουν μια μακροπρόθεσμη στρατηγική συμμαχία με τη Ρωσία και την Κίνα.

Μεγάλος πονοκέφαλος για την Ουκρανία και τους συμμάχους

Τα ιρανικά drones Shahed 136 με καθοδήγηση GPS μπορούν να πετάξουν έως και 1,5 μίλια εκτοξευόμενα από φορτηγά εκτός Ουκρανίας. Λόγω του χαμηλού κόστους και του τεράστιου αριθμού τους, έχουν γίνει μια σημαντική και δαπανηρή επιχείρηση για την ουκρανική αεροπορική άμυνα, αποσύροντας ορισμένα από τα συστήματά της από τις γραμμές του ανατολικού μετώπου.

Μπορούν να καταπολεμηθούν με φορητά όπλα, πυραύλους Stinger, παρεμβολές GPS, αντιαεροπορικό πυροβολικό και τα συστήματα αεράμυνας IRIS-T που παρέχονται από τη Γερμανία. Ένας δυτικός αξιωματούχος είπε ότι υπάρχουν πολλοί συνάδελφοι που «εξετάζουν ποιο θα μπορούσε να είναι το σωστό πακέτο για την υποστήριξη της ουκρανικής αεροπορικής άμυνας».

«Δεδομένου του μεγέθους του έθνους της Ουκρανίας και της υποδομής και της στρατιωτικής επιχείρησης που θέλουμε να προστατέψετε, δεν υπάρχει αρκετή αεράμυνα στον κόσμο για να δημιουργήσει μια ασπίδα ώστε να αποτρέψει την είσοδο ρωσικών πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην επικράτεια», δήλωσε ο πρώην στρατηγός των ΗΠΑ. Μαρκ Χέρτλινγκ.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έθεσε το θέμα των ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε μια συνάντηση με Ιρανούς διπλωμάτες στις 3 Οκτωβρίου και βρετανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι εξετάζουν μια σειρά από ισχυρές απαντήσεις, οι οποίες είναι πιθανό να περιλαμβάνουν νέο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και περαιτέρω κυρώσεις.

Η επίσημη αναστολή των συνομιλιών για την πυρηνική συμφωνία του Ιράν είναι πιθανό να είναι ένα από τα σημεία συζήτησης μεταξύ Αμερικανών αξιωματούχων και του Γουάλας και του υπουργού Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέιμς Κλέβερλι.

Δυτικοί αξιωματούχοι έχουν προβλέψει ότι η φύση του πολέμου θα αλλάξει ριζικά μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, όταν οι βροχές θα καταστήσουν αδύνατους τους περισσότερους ελιγμούς στο έδαφος.

Αλλά αναμένουν να δουν περαιτέρω πρόοδο στο νότο γύρω από την Χερσώνα πριν από αυτή την προθεσμία, δεδομένων των ενδείξεων ότι η Ρωσία ξεκίνησε  απόσυρση αμάχων από την πόλη.

Με πληροφορίες από The Guardian/

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: