Το γαρ πολύ της εξουσίας γεννά λιβελογραφήματα: Ποιοι και γιατί επιτίθενται στον αρχηγό του Στόλου Λυμπέρη…

Ο αρχηγός Στόλου, αντιναύαρχος Παναγιώτης Λυμπέρης Φωτογραφία Hellas Journal




Σχόλιο HELLAS JOURNAL

Κανείς προφανώς δεν είναι στο απυρόβλητο. Ούτε ο πρωθυπουργός, ούτε οι υπουργοί, ούτε καν οι Αξιωματικοί, μέλη της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων.

Όμως, η όποια κριτική ασκείται πρέπει να είναι τεκμηριωμένη και κυρίως να εδράζεται σε πραγματικά γεγονότα και περιστατικά.

Προφανώς όποιος γράφει και αυτός μπορεί να κάνει λάθη. Και ένα λάθος όταν είναι «καλοπροαίρετο» και ομολογημένο σίγουρα μπορεί και να συγχωρεθεί.

Όπως όμως έλεγαν και στο παρελθόν, το «δις εξαμαρτείν…».

  • Εν προκειμένω, το να επιτίθεσαι με σφοδρότητα εναντίον ενός Ανώτατου Αξιωματικού και ειδικότερα στον Αρχηγό Στόλου, αντιναύαρχο Παναγιώτη Λυμπέρη είναι εξ ορισμού από ακατανόητο έως επιλήψιμο, πέρα από «αντιθεσμικό».

Και μάλιστα σε μια συγκυρία τόσο κρίσιμη για την Ελλάδα που καθημερινά βρίσκεται σε υπέρτατο συναγερμό λόγω των συνεχών απειλών και προκλήσεων που δέχεται στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, όπου το Πολεμικό Ναυτικό διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο.

Αν μάλιστα οι επιθέσεις είναι επαναλαμβανόμενες και ατεκμηρίωτες τότε δεν είναι ρεπορτάζ ή απόψεις, αλλά μπορούν να χαρακτηριστούν έως και λιβελογραφήματα.

Προφανώς η Hellas Journal δεν φιλοδοξεί να έχει καθήκοντα συμβούλου δεοντολογίας, ούτε «μετρητή» δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

Μπορεί όμως να διατυπώνει ευθαρσώς και δημόσια τις θέσεις και τις απόψεις της, τοποθετούμενη σε μια συζήτηση που εκ των πραγμάτων γίνεται δημόσια.

Επίσης, δεν επιχειρεί να απαντήσει για λογαριασμό του ίδιου του αντιναυάρχου Λυμπέρη, τον οποίο δεν έχουμε συναντήσει ποτέ. Αυτό θα το αποφασίσει ο ίδιος: Αν, πότε και πως.

Δεν ασχολούμεθα με το ύφος των δημοσιευμάτων, αλλά στεκόμαστε στην ουσία και την προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων, με όποια εμβέλεια μπορεί να έχουν οι εκάστοτε γράφοντες.

Επί της ουσίας, λοιπόν, σημειώνονται το εξής:

  • Οι καταγγελίες που βασίζονται επιλεκτικά σε μισές αλήθειες ή σε ανυπόστατες συζητήσεις διαδρόμων καταλήγουν να εκλαμβάνονται ως παραμύθια της Χαλιμάς.

Ειδικότερα σε ότι αφορά στην άποψη ότι ο αρχηγός του Στόλου «θέλει ναυτικό έξι πλοίων», ότι «δεν συντηρεί τις φρεγάτες», και ότι «τα ίδια κάνει και με τα ελικόπτερα του Ναυτικού!» αξίζει να επισημανθεί:

Ο εκάστοτε Στόλαρχος δεν ισοδυναμεί με το σύνολο του Πολεμικού Ναυτικού! Ακόμα κι αν αποδεχθεί κάποιος, ως υπόθεση εργασίας, τις κατηγορίες αυτές πρέπει να έχουμε υπόψιν μας ότι υπάρχει η ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού, η ηγεσία του Γενικού Επιτελείου, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Άμυνας και σαφώς το ΚΥΣΕΑ. Το τελευταίο μάλιστα έχει κρίνει, δις, θετικά τον αντιναύαρχο Παναγιώτη Λυμπέρη.

Άρα, αν ισχύουν τέτοιες σοβαρές κατηγορίες συμπεριλαμβάνουν ως συνυπεύθυνους -είτε από δόλο είτε από αμέλεια- και όλους τους παραπάνω…

Ανεξαρτήτως όμως αυτών, η ανέλιξη στην ιεραρχία των Ενόπλων Δυνάμεων οφείλει να καλύπτεται από δικλείδες ασφαλείας για την πνευματική συγκρότηση ενός εκάστου. Αυτό όμως που τελικά  δεν είναι εύκολο να διασφαλιστεί, είναι η καταλληλότητα του χαρακτήρα όσων θα κληθούν να ηγηθούν!

Στις Ένοπλες Δυνάμεις δεν μπορούμε να παίξουμε το γνωστό παιχνίδι «πρωθυπουργός για μια μέρα». Ένας λάθος νόμος διορθώνεται, μια λανθασμένη απόφαση όμως μπορεί να πλήξει ανεπανόρθωτα τη ίδια τη χώρα.

Αυτό που συμβαίνει σήμερα στο συγκρότημα της οδού Μεσογείων γίνεται πλέον πολύ σοβαρό. Δεν είναι δυνατόν να το βλέπουν όλοι, ανώτατοι, ανώτεροι, κατώτεροι, διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι και να μην το αντιλαμβάνονται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου και το Μέγαρο Μαξίμου.

Υ.Γ.: Όποιος ή όποιοι παίζουν τον ρόλο του… πληροφοριοδότη τέτοιων δημοσιευμάτων πλήττουν τη χώρα που τους εμπιστεύθηκε θέση ευθύνης. Και μόνο εξ αυτού του λόγου κρίνονται ακατάλληλοι.

Hellas Journal

Ποιος και για ποιο λόγο διέρρευσε τώρα, 16 χρόνια μετά, το άκρως απόρρητο βίντεο της κατάρριψης του Κώστα Ηλιάκη;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: