Παράταιρο μέτωπο Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας απέναντι στα συμφέροντα ΗΠΑ και Δύσης: Τι σημαίνει η μείωση της παραγωγής πετρελαίου [video]

FILE PHOTO?: Μονάδα άντλησης πετρελαίου via pixabay.com




Οι μεγάλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία, αποφάσισαν μέσα στην εβδομάδα, να μειώσουν την ποσότητα πετρελαίου που παραδίδουν στην παγκόσμια οικονομία.

O ΟPEC  και οι σύμμαχοι παραγωγοί (ΟΠΕΚ+) ανακοίνωσαν μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά δύο εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως και παράταση της συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ των βασικών χωρών του ΟΠΕΚ, της Ρωσίας και άλλων παραγωγών έως το 2023.

Και η υπό το πρίσμα του νόμου προσφοράς και της ζήτησης αυτό υποδηλώνει ότι μπορεί να σημαίνει μόνο ένα πράγμα: έρχονται υψηλότερες τιμές για το αργό πετρέλαιο και για το πετρέλαιο ντίζελ, τη βενζίνη και το πετρέλαιο θέρμανσης.

Ενώ αναμένονται οι κυρώσεις της ΕΕ και ένα πιθανώς ανώτατο όριο τιμών στις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου, η Σαουδική Αραβία και οι άλλοι παραγωγοί του ΟΠΕΚ+ προσπαθούν να επανακτήσουν τον έλεγχο της αγοράς  και να διατηρήσουν τα επίπεδα κερδών που είχαν πετύχει το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Γιατί ο ΟΠΕΚ μειώνει την παραγωγή; Η πρόκληση προς τις ΗΠΑ

Η εξαγγελία για  μείωση παραγωγής αψήφησε τις έντονες πιέσεις του Λευκού Οίκου και ερμηνεύτηκε από πολλούς ως κίνηση στήριξης της Ρωσίας. Ο ΟΠΕΚ+ θέλει να αποκτήσει το πάνω χέρι, καθώς οι δυτικοί φορείς χάραξης πολιτικής είναι έτοιμοι να επιβάλουν έναν ακόμη γύρο κυρώσεων σε έναν σημαντικό παραγωγό πετρελαίου.

Σύμφωνα με το CSIS αυτό θα «αναγνωστεί» ως πρόκληση προς τις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω των εκτεταμένων πιέσεων του Λευκού Οίκου για τη διατήρηση (ή την αύξηση) της παραγωγής, οι οποίες ξεκίνησαν με την επίσκεψη του προέδρου Μπάιντεν στη Σαουδική Αραβία τον Ιούλιο, και της συνεχιζόμενης ευθυγράμμισης με τη Ρωσία. Θα επηρεάσει επίσης την πολιτική των ΗΠΑ, με τις τιμές του φυσικού αερίου να αυξάνονται ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών.

Ένας σημαντικός λόγος για την ολίσθηση είναι οι φόβοι ότι μεγάλα τμήματα της παγκόσμιας οικονομίας διολισθαίνουν σε ύφεση, καθώς οι υψηλές τιμές της ενέργειας – για το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια – οδηγούν τον πληθωρισμό και στερούν από τους καταναλωτές την αγοραστική τους δύναμη.

Ένας άλλος λόγος: Τα υψηλά επίπεδα  παραγωγής του καλοκαιριού προέκυψαν λόγω των φόβων ότι μεγάλο μέρος της παραγωγής πετρελαίου της Ρωσίας θα χαθεί από την αγορά λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Καθώς οι δυτικοί έμποροι απέφευγαν το ρωσικό πετρέλαιο ακόμη και χωρίς κυρώσεις, οι πελάτες στην Ινδία και την Κίνα αγόρασαν αυτά τα βαρέλια με μεγάλη έκπτωση, οπότε το πλήγμα στην προσφορά δεν ήταν τόσο άσχημο όσο αναμενόταν.

Οι παραγωγοί πετρελαίου είναι επιφυλακτικοί για μια ξαφνική κατάρρευση των τιμών εάν η παγκόσμια οικονομία πάρει την κατηφόρα ταχύτερα από ό,τι αναμένεται. Αυτό συνέβη κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 το 2020 και κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2008-2009.

Η περικοπή της παραγωγής του ΟΠΕΚ θα επιδεινώσει τον πληθωρισμό;

Κατά πάσα πιθανότητα ναι. Το αργό μπρεντ θα πρέπει να φτάσει τα 100 δολάρια ανά βαρέλι μέχρι τον Δεκέμβριο, λέει ο Jorge Leon, ανώτερος αντιπρόεδρος της Rystad Energy. Αυτό είναι υψηλότερο από μια προηγούμενη πρόβλεψη για 89 δολάρια.

Μέρος της μείωσης κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα είναι μόνο στα χαρτιά, καθώς ορισμένες χώρες του ΟΠΕΚ+ δεν είναι σε θέση να παράγουν την ποσόστωσή τους. Έτσι, η ομάδα μπορεί να προσφέρει μόνο περίπου 1,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως σε πραγματικές περικοπές. Αυτό εξακολουθεί να έχει «σημαντική» επίδραση στις τιμές, δήλωσε ο Leon.

«Οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου θα προσθέσουν αναπόφευκτα στον πονοκέφαλο του πληθωρισμού που καταπολεμούν οι παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες και οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου θα συνυπολογιστούν στον υπολογισμό της περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων για την ψύξη της οικονομίας», έγραψε σε σημείωμά του.

Αυτό θα επιδεινώσει μια ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη που συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με τις ρωσικές περικοπές των προμηθειών φυσικού αερίου που χρησιμοποιούνται για θέρμανση, ηλεκτρισμό και σε εργοστάσια και θα στείλει τις τιμές της βενζίνης προς τα πάνω παγκοσμίως. Καθώς αυτό τροφοδοτεί τον πληθωρισμό, οι άνθρωποι έχουν λιγότερα χρήματα για να ξοδέψουν σε άλλα πράγματα όπως τα τρόφιμα και το ενοίκιο.

Άλλοι παράγοντες θα μπορούσαν επίσης να επηρεάσουν τις τιμές του πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένου του βάθους οποιασδήποτε πιθανής ύφεσης στις ΗΠΑ ή την Ευρώπη και της διάρκειας των lockdown της Κίνας, οι οποίοι έχουν μειώσει τη ζήτηση για καύσιμα.

Τι σημαίνει αυτό για τη Ρωσία;

Οι αναλυτές λένε ότι η Ρωσία, ο μεγαλύτερος παραγωγός μεταξύ των μελών της συμμαχίας που δεν ανήκουν στον ΟΠΕΚ, θα επωφεληθεί από τις υψηλότερες τιμές του πετρελαίου πριν από την επιβολή ανώτατου ορίου τιμών. Εάν η Ρωσία πρέπει να πουλήσει πετρέλαιο με έκπτωση, τουλάχιστον η μείωση ξεκινά από ένα υψηλότερο επίπεδο τιμών.

Οι υψηλές τιμές του πετρελαίου νωρίτερα φέτος αντιστάθμισαν μεγάλο μέρος των πωλήσεων που έχασε η Ρωσία από τους δυτικούς αγοραστές που απέφευγαν την προμήθειά της. Η χώρα κατάφερε επίσης να ανακατευθύνει περίπου τα δύο τρίτα των τυπικών δυτικών πωλήσεών της σε πελάτες σε μέρη όπως η Ινδία.

Αλλά στη συνέχεια η Μόσχα είδε τις εισπράξεις της από το πετρέλαιο να διολισθαίνουν από 21 δισ. δολάρια τον Ιούνιο σε 19 δισ. δολάρια τον Ιούλιο σε 17,7 δισ. δολάρια τον Αύγουστο, καθώς οι τιμές και ο όγκος των πωλήσεων μειώθηκαν, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας. Το ένα τρίτο του κρατικού προϋπολογισμού της Ρωσίας προέρχεται από τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, οπότε τα ανώτατα όρια τιμών θα διαβρώσουν περαιτέρω μια βασική πηγή εσόδων.

Mε πληροφορίες από Open Tv, ethnos.gr, AΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: