Θρίλερ με το φράγμα της Κάκοβα και φόβοι για ύπουλο σχέδιο Πούτιν: Ανατίναξη, μαζική πλημμύρα στη Χερσώνα, και άλλοθι υποχώρησης

Δορυφορική φωτογραφία τοπυ φράγματος της Κάκοβα. SATELLITE IMAGE 2022 MAXAR TECHNOLOGIES




Ενα ακόμη εφιαλτικό σενάριο κερδίζει έδαφος τις τελευταίες ώρες στα μέτωπα της ακραίας σύρραξης στην Ουκρανία.

Ρωσία και Ουκρανία αλληλοκατηγορούνται ότι σχεδιάζουν να ανατινάξουν το υδροηλεκτρικό φράγμα της Κάκοβα (Kakhovka) στον ποταμό Δνείπερο, κίνηση που θα πυροδοτούσε μια καταστροφική πλημμύρα σε μια τεράστια περιοχή στα νότια της χώρας.

Ας δούμε πρώτα τα στοιχεία:

  • Το φράγμα, ύψους 30 μέτρων και μήκους 3,2 χιλιομέτρων, χτίστηκε το 1956 στον Δνείπερο ως τμήμα του υδροηλεκτρικού σταθμού της Κάκοβα.
  • Διαθέτει δεξαμενή 18 κυβικών χιλιομέτρων η οποία τροφοδοτεί με νερό τη χερσόνησο της Κριμαίας, που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014, και τον πυρηνικό σταθμό Zaporizhzhia, ο οποίος επίσης βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο.

  • Πιθανή ανατίναξη του φράγματος που χρονολογείται από τη σοβιετική εποχή και το οποίο ελέγχεται σήμερα από τη Ρωσία, θα απελευθέρωνε ένα κύμα καταστροφικών πλημμυρών σε μεγάλο μέρος της Χερσώνας, την οποία η Ρωσία, τον περασμένο μήνα, κήρυξε ως προσαρτημένη περιοχή προ της ουκρανικής προέλασης.
  • Καταστροφή του υδροηλεκτρικού σταθμού της Κάκοβα θα προσέθετε επίσης δεινά στην ήδη δύσκολη ενεργειακά κατάσταση δεινά της Ουκρανίας μετά από εβδομάδες ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων με στόχο εγκαταστάσεις παραγωγής και δικτύου, οι οποίες σύμφωνα με το Κίεβο έχουν καταστρέψει το ένα τρίτο του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη τη χώρα.

Προκάλυμμα αποχώρησης

Τις δυσοίωνες αυτές εκτιμήσεις, όσον αφορά τις συνέπειας μιας τέτοιας ενέργειας επεσήμανε και ο βετεράνος Βρετανός αντιστράτηγος Σον Μπελ (Sean Bell) ο οποίος εξήγησε στο Sky News τους λόγους που η Ρωσία θα επεδίωκε πιθανώς την ανατίναξη του φράγματος.

O αντιστράτηγος θεωρεί ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα προκληθούν μαζικές πλημμύρες στην Χερσώνα και ότι η κίνηση αυτή θα είναι ουσιαστικά το ρωσικό προκάλυμμα για την αποχώρησή τους από την περιοχή.

 

To σενάριο ρωσικής αποχώρησης από τη δυτική όχθη του Δνείπερου εν αναμονή μιας ουκρανικής προέλασης, υιοθετεί και το έγκριτο αμερικανικό think tank Institute for the Study of War.

Το ISW αναφέρει ότι σε λογαριασμούς του Telegram, χθες, υπήρχαν εμμένουσες αναφορές ότι «ρωσικές δυνάμεις διέλυσαν και λεηλάτησαν έναν πυροσβεστικό σταθμό στην Χερσώνα και μετέφεραν πυροσβεστικά οχήματα, κλεμμένα αυτοκίνητα και άλλα διάφορα οικιακά αντικείμενα κατά μήκος του Δνείπερου».

Προσέθετε ότι τα στρατεύματα «μεταφέρουν στρατιωτικό εξοπλισμό από τη δυτική στην ανατολική όχθη» προ των «πρόσφατων ουκρανικών προόδων».

Οι αναφορές περιελάμβαναν επίσης «δορυφορικές εικόνες που δείχνουν ρωσικό φορτηγό πλοίο να ταξιδεύει μέσω του Δνείπερου από το Kozatske (δυτική όχθη) προς τη Nova Kakhovka (ανατολική όχθη)».

Πιστεύεται ότι αυτή η κίνηση συνεχίζεται από τις αρχές Οκτωβρίου.

Το ISW προσέθετε : «Αυτές οι αναφορές δείχνουν ότι τα ρωσικά στρατεύματα είναι πιθανό να απομακρύνουν σκόπιμα μεγάλες μονάδες προσωπικού και εξοπλισμού από τη δυτική όχθη του ποταμού. Οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα έχουν μάθει, τουλάχιστον εν μέρει, από τις αποτυχίες τους κατά τη διάρκεια της πανικόβλητης υποχώρησης από το Χάρκοβο»

Αλληλοκατηγορίες

Ο Σεργκέι Σουροβίκιν, διοικητής των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, δήλωσε την Τρίτη ότι είχε πληροφορίες ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ετοίμαζαν ένα μαζικό χτύπημα στο φράγμα και είχαν ήδη χρησιμοποιήσει πυραύλους HIMARS που προμήθευσαν οι ΗΠΑ για ένα μεγάλο χτύπημα που, όπως είπε, θα μπορούσε να είναι καταστροφή.

«Έχουμε πληροφορίες για την πιθανότητα το καθεστώς του Κιέβου να χρησιμοποιήσει απαγορευμένες μεθόδους πολέμου στην περιοχή της Χερσώνας, για την προετοιμασία από το Κίεβο μιας μαζικής πυραυλικής επίθεσης στο υδροηλεκτρικό φράγμα Kakhovka », είπε ο Σουροβίκιν.

Ουκρανοί αξιωματούχοι όμως αντέτειναν ότι ο εν λόγω ισχυρισμός ήταν σημάδι ότι η Μόσχα σχεδίαζε να επιτεθεί στο φράγμα και να κατηγορήσει το Κίεβο.

Τέλος, ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι δήλωσε την Πέμπτη ότι η Ρωσία είχε ναρκοθετήσει το φράγμα και ετοιμαζόταν να το ανατινάξει, κίνηση την οποία συνέκρινε με χρήση όπλων μαζικής καταστροφής.

«Ενημέρωσα τους Ευρωπαίους σήμερα, κατά τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για την επόμενη τρομοκρατική επίθεση, την οποία προετοιμάζει η Ρωσία στον υδροηλεκτρικό σταθμό Kakhovka », είπε. «Η καταστροφή του φράγματος θα σήμαινε μεγάλης κλίμακας καταστροφή».

Η ανατίοναξη του φράγματος, είπε, θα κατέστρεφε επίσης την παροχή νερού στην Κριμαία και έτσι θα έδινε την πρόταση στη Ρωσία να ισχυρισθεί ότι δεν μπορεί να κρατήσει τη χερσόνησο.

Με πληροφορίες από Reuters, SkyNews,

Μαίνεται η ρωσική θηριωδία: Ρουκέτες κατά σχολείου και απανωτές εκρήξεις σε Χάρκοβο, Ζαπορίζια [photos, video]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: