Τα ιρανικά drones πιέζουν το Ισραήλ: Λόγους εθνικής ασφάλειας επικαλούνται οι υπέρμαχοι της εμπλοκής στον πόλεμο στην Ουκρανία

FILE PHOTO: Ουκρανοί και Ιρανοί της Πορτογαλίας διαδηλώνουν κατά της αποστολής drones και πυραύλων από το Ιράν στην Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία, μπροστά από την Πρεσβεία του Ιράν στην Λισαβόνα. EPA, MANUEL DE ALMEIDA




Εντείνεται η συζήτηση και αυξάνονται οι πιέσεις προς το Ισραήλ για ενεργή πλέον εμπλοκή του στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, καθώς συνεχίζεται η χρήση ιρανικών drones και αναμένεται χρήση και ιρανικών πυραύλων από την Ρωσία.

Σχετική ανάλυση φιλοξενεί η έγκυρη Ισραηλινή εφημερίδα Jerusalem Post με τίτλο Will Iranian drones shake Israel’s careful position on Ukraine war? [Τα ιρανικά drones προκαλούν τριγμούς στην προσεκτική στάση του Ισραήλ έναντι του πολέμου στην Ουκρανία].

Όσοι υποστηρίζουν ότι το Ισραήλ πρέπει να εγκαταλείψει την “προσεκτική” προσέγγιση έναντι του πολέμου, επικαλούνται πλέον την ενεργή εμπλοκή του “ορκισμένου εχθρού” του, του Ιράν, γεγονός που απειλεί πλέον και τα ίδια τα εθνικά συμφέροντα του εβραϊκού κράτους.

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε χθες Τρίτη ότι η χώρα του «θα στείλει επίσημο αίτημα στην κυβέρνηση του Ισραήλ να παράσχει επειγόντως στην Ουκρανία αντιαεροπορικά συστήματα και να ξεκινήσει συνεργασία υψηλής ποιότητας για την απόκτηση κατάλληλων τεχνολογιών για την Ουκρανία».

  •  «Το Ιράν είναι μια κόκκινη γραμμή για το Ισραήλ, και αφού το Ιράν, στην πραγματικότητα, έγινε άμεσα συνένοχος στο έγκλημα της επίθεσης κατά της Ουκρανίας, νομίζω ότι όποιος στο Ισραήλ έχει ακόμα δισταγμό για το αν θα βοηθήσει ή όχι την Ουκρανία, πρέπει να τα διαλύσει. δισταγμούς», πρόσθεσε.

Μέρες νωρίτερα, ένα tweet από τον Ισραηλινό υπουργό Υποθέσεων Διασποράς Nachman Shai προκάλεσε μεγάλη αναταραχή.

«Σήμερα το πρωί αναφέρθηκε ότι το Ιράν μεταφέρει βαλλιστικούς πυραύλους στη Ρωσία », έγραψε την Κυριακή. «Δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία για το πού  πρέπει να σταθεί το Ισραήλ σε αυτή την αιματηρή σύγκρουση. Ήρθε η ώρα για την Ουκρανία να λάβει και στρατιωτική βοήθεια [από το Ισραήλ], όπως παρέχουν οι ΗΠΑ και οι χώρες του ΝΑΤΟ».

Οι ουκρανικές διπλωματικές πηγές ήλπιζαν ότι η δήλωση του Shai σηματοδότησε μια αλλαγή στη στάση της Ιερουσαλήμ για την υποστήριξη της πολεμικής τους προσπάθειας.

Ρωσία και Ουκρανία αναμένουν μεγαλύτερη ισραηλινή εμπλοκή

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ προειδοποίησε στο  κανάλι του Telegram: «Φαίνεται ότι το Ισραήλ πρόκειται να παράσχει όπλα στο καθεστώς του Κιέβου. Πολύ απερίσκεπτη κίνηση. Θα καταστρέψει τις κυβερνητικές σχέσεις μεταξύ των χωρών μας».

Ο κόσμος παίρνει τον τίτλο «υπουργός» στα σοβαρά και οι μη Ισραηλινοί συχνά περιμένουν μια κάποια ομοφωνία ή πειθαρχία σε επίπεδο μηνυμάτων που εκπέμπονται, αλλά στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στο Ισραήλ, αναφέρει η JP.

Στην πραγματικότητα, ο Shai δεν είναι μέλος του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας, ούτε φαίνεται ρεαλιστικόνα επιστρέψει στην Κνεσέτ μετά τις εκλογές σε δύο εβδομάδες.

Είναι το μόνο μέλος του ευρύτερου υπουργικού συμβουλίου που έχει ζητήσει δημόσια στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, αν και άλλοι – συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Γιαϊρ Λαπίντ όσο ήταν υπουργός Εξωτερικών – το απέκλειε.

Ένα tweet δεν αντικατοπτρίζει μια αλλαγή πολιτικής.

Υπήρξαν αναφορές στους New York Times και σε άλλα μέσα ότι η Ιερουσαλήμ εμπλέκεται περισσότερο από ό,τι αρχικά, μοιράζοντας πληροφορίες με το Κίεβο για ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, επιτρέποντας σε εταιρείες τεχνολογίας να εργαστούν στην Ουκρανία εναντίον των ιρανικών UAV και κλείνοντας τα μάτια στις προθέσεις τρίτων χωρών να μεταφέρουν ισραηλινά όπλα που αγόρασαν στην Ουκρανία.

Ο πρέσβης της Ουκρανίας στο Ισραήλ Yevgen Korniychuk ενθάρρυνε το tweet του Shai, αλλά είπε ότι δεν υπήρξε καμία αισθητή αλλαγή στη θέση του Ισραήλ από τότε που στράφηκαν ιρανικά όπλα εναντίον της χώρας του. Οι αναφορές για την ανταλλαγή πληροφοριών είναι «θεωρίες συνωμοσίας», είπε χθες Τρίτη.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι «περίμενε περισσότερα όταν το Ιράν αποδείχθηκε ότι βοηθά τη Ρωσία , αλλά είμαστε απογοητευμένοι», είπε ο Korniychuk.

«Μιλάμε μόνο για αμυντικά όπλα, όχι για επιθετικά», είπε. «Αυτό είναι κρίσιμο για εμάς αυτή τη στιγμή, όχι σε τρεις ή έξι μήνες. Εκτιμούμε τις καταδικαστικές δηλώσεις [κατά της εισβολής] του Λάπιντ, αλλά χρειαζόμαστε περισσότερα από λόγια για να υπερασπιστούμε τους πολίτες μας».

 
Πού βρίσκεται το Ισραήλ στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας

Το Ισραήλ εξέφρασε εξαρχής την αντίθεσή του στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καταψηφίζοντάς το σταθερά στον ΟΗΕ, και έχει παράσχει σημαντική ανθρωπιστική βοήθεια στο Κίεβο, συμπεριλαμβανομένου ενός νοσοκομείου. Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Λάπιντ καταδίκασε τα ρωσικά πλήγματα κατά αμάχων.

Ωστόσο, το Ισραήλ αρνήθηκε να παράσχει οποιαδήποτε στρατιωτική βοήθεια πέρα ​​από γιλέκα και κράνη στην Ουκρανία.

Αυτό οφείλεται εν μέρει σε μια ανησυχία για τη διατήρηση του μηχανισμού αποσύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Ρωσίας, ο οποίος επιτρέπει στο Ισραήλ να επιτεθεί σε ιρανικούς στόχους στη Συρία, παρόλο που η Ρωσία έχει μειώσει απότομα τον αριθμό των στρατιωτών που έχει σταθμεύσει στη Συρία.

Το Ισραήλ ανησυχεί επίσης για την ευημερία των Ρώσων Εβραίων, μια ανησυχία που συνεχίζει να δικαιολογείται από τη συμπεριφορά των ρωσικών αρχών, όπως η καταστολή του  Εβραϊκού Πρακτορείου, η πίεση στους ραβίνους να εκφράσουν την υποστήριξή τους στον πόλεμο και τη γενική απαγόρευση σε ενήλικες άνδρες να εγκαταλείψουν τη Ρωσία υπό το φως της πιο πρόσφατης εντολής επιστράτευσης.

Μέχρι πρόσφατα, οι ανησυχίες του Ισραήλ για τα δικά του συμφέροντα και εκείνα της Διασποράς προηγούνταν της Ουκρανίας και της ανάγκης το Ισραήλ να αποτελεί καλό μέλος της δυτικής συμμαχίας κατά της Ρωσίας.

Αλλά τώρα, τα ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και άλλα όπλα δοκιμάζονται  στην Ουκρανία και η Τεχεράνη , η οποία έχει υποτίθεται αποστολή του να καταστρέψει το εβραϊκό κράτος, θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει αυτή την εμπειρία και τη γνώση για να πολεμήσει αποτελεσματικότερα το Ισραήλ. Άλλωστε, το κάνει ήδη μέσω των πληρεξουσίων της, όπως η Χεζμπολάχ, και επιτίθεται στους Ισραηλινούς συμμάχους στον Κόλπο, συμπεριλαμβανομένων των ΗΑΕ, με τα drones της.

Θα αλλάξει η εμπλοκή του Ισραήλ στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας;

Υπάρχει σαφές ενδιαφέρον για την ασφάλεια του Ισραήλ να εμπλακεί περισσότερο – γρήγορα – και να επιτρέψει τη χρήση των αντιπυραυλικών τεχνολογιών και των drones του εναντίον των τεχνολογιών του Ιράν.

Εν τω μεταξύ, ο Λάπιντ παραμένει σιωπηλός σχετικά με το θέμα, με το γραφείο του να αρνείται να σχολιάσει την έκκληση του Κουλέμπα.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος έχει υποστηρίξει μια πιο ουδέτερη στάση απέναντι στον πόλεμο, προειδοποίησε σε συνέντευξή του στο MSNBC ότι «τα όπλα που προμηθεύσαμε σε ένα πεδίο μάχης [θα μπορούσαν] να καταλήξουν σε χέρια του Ιράν που χρησιμοποιούνται εναντίον μας».

Το ερώτημα παραμένει εάν η Ιερουσαλήμ θα αρχίσει να σκέφτεται ότι η βοήθεια προς την Ουκρανία είναι προς το συμφέρον της  ασφάλειας του Ισραήλ ή θα συνεχίσει να συμπεριφέρεται όπως από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος – ανεξάρτητα από τη δραματική αλλαγή που έφερε το Ιράν.

Τελευταία εξέλιξη: όχι όπλα στην Ουκρανία λέει ο υπουργός Άμυνας

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Μπένι Γκαντς δήλωσε σήμερα πως το Ισραήλ δεν θα παράσχει όπλα στην Ουκρανία.

Η πολιτική μας για την Ουκρανία δεν θα αλλάξει. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τη Δύση και να στεκόμαστε στο πλευρό της, δεν θα παράσχουμε συστήματα εξοπλισμών στην Ουκρανία“, δήλωσε ο Γκαντς στη διάρκεια μιας ενημέρωσης των πρεσβευτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με ανακοίνωση των υπηρεσιών του.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας επανέλαβε ωστόσο τη δέσμευση του Ισραήλ να συνεχίσει να παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία.

“Το Ισραήλ έχει μία πολιτική υποστήριξης στην Ουκρανία μέσω της ανθρωπιστικής βοήθειας και της παράδοσης κρίσιμης σημασίας αμυντικού εξοπλισμού. Προβλέπω να εξετάσω και να εγκρίνω ένα σύνολο συμπληρωματικής βοήθειας όπως έχουμε κάνει στο παρελθόν”, πρόσθεσε.

 

Με πληροφορίες από AFP/ Jerusalem Post

Και χούντα Πούτιν στα κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας: Κήρυξε στρατιωτικό νόμο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: