Τα μπεδρεμένα φωτόνια, οι ανισότητες Bell και η κβαντική πληροφορία πήραν το Νόμπελ Φυσικής για το 2022

Οι νικητές του βραβείου Νόμπελ Φυσικής για το 2022. Πηγή Nobel Prize




Η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών αποφάσισε να απονείμει το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής του 2022 στoυς Alain Aspect (Γαλλία), John F. Clauser (ΗΠΑ) και Anton Zeilinger (Αυστρία), «για πειράματα με μπερδεμένα φωτόνια, που αποδεικνύουν την παραβίαση των ανισοτήτων Bell και αποτελούν πρωτοπορία για την επιστήμη της κβαντικής πληροφορίας».

Η Φυσική ήταν το πεδίο των βραβείων Νόμπελ που ανέφερε πρώτο ο Άλφρεντ Νομπέλ στη διαθήκη του το 1895. Στο τέλος του 19ου αιώνα, πολλοί θεωρούσαν τη Φυσική ως την πρωταρχική επιστήμη, και ίσως ο Νομπέλ να συμμεριζόταν αυτήν την άποψη. Εξάλλου και η δική του έρευνα συνδέθηκε στενά με τη φυσική.

Θυμίζουμε ότι το περσινό βραβείο Νόμπελ Φυσικής μοιράστηκαν τρεις επιστήμονες (όπως και το 2020) «για την πρωτοποριακή συμβολή τους στην κατανόηση περίπλοκων φυσικών συστημάτων».

Κάποια στοιχεία για το Νόμπελ Φυσικής:

  • Από το 1901 έως το 2021 απονεμήθηκαν 115 Νόμπελ Φυσικής.
  • 47 βραβεία φυσικής έχουν δοθεί σε έναν μόνο βραβευμένο.
  • 4 γυναίκες έχουν βραβευτεί με το βραβείο φυσικής μέχρι στιγμής: η Marie Curie το 1903, η Maria Goeppert-Mayer το 1963, η Donna Strickland το 2018 και η Andrea Ghez το 2020.
  • 1 άτομο, ο John Bardeen, έχει βραβευτεί δύο φορές με το βραβείο φυσικής.
  • Τα 25 χρόνια ήταν η ηλικία του νεότερου βραβευμένου φυσικού, του Λόρενς Μπραγκ, όταν του απονεμήθηκε το βραβείο φυσικής του 1915 μαζί με τον πατέρα του.
  • 96 χρόνια είναι η ηλικία του γηραιότερου βραβευμένου φυσικού, του Άρθουρ Άσκιν.

Πηγή ertnews.gr

Σβάντε Πάαμπο: Ο αμφιφυλόφιλος Νομπελίστας που πέτυχε το αδύνατο, γιος του επίσης Νομπελίστα Ιατρικής με τη διπλή ζωή

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: