Σε οριακό σημείο οι σχέσεις Ρωσίας με ΕΕ και ΗΠΑ μετά την προσάρτηση: Ουκρανικές δυνάμεις περικύκλωσαν τους Ρώσους στη Λιμάν

Oυκρανός στρατιώτης χαϊδεύει σκύλο κοντά σε ρωσικό άρμα στην περιοχή Χάρκοβο, Ουκρανία, 30 Σεπτεμβρίου 2022. EPA, OLEG PETRASYUK




Ο Βλαντιμίρ Πούτιν με απειλές προς τη Δύση για χρήση πυρηνικών, ανήγγειλε την προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιοχών στο έδαφος της Ρωσίας, με την ΕΕ και τις ΗΠΑ να απαντούν άμεσα με καταγγελίες και το μήνυμα ότι το ΝΑΤΟ θα υπερασπιστεί κάθε εκατοστό του εδάφους των χωρών μελών του.

Η ανακοίνωση της καταπάτησης ξένων εδαφών, που καταγγέλλεται από Ε.Ε., ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, έγινε σε μια εντυπωσιακή φιέστα στην Κόκκινη Πλατεία, ενώ την ίδια ώρα ρωσικές δυνάμεις επιχειρούσαν στη Ζαπορίζια, αφήνοντας πίσω τους δεκάδες νεκρούς και τραυματίες.

Ωστόσο το πρωί του Σαββάτου ουκρανός στρατιωτικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι η Ουκρανία έχει περικυκλώσει δυνάμεις της Ρωσίας σ’ ένα προπύργιο που είναι κρίσιμης σημασίας για τη Μόσχα στην ανατολική πόλη Λιμάν, στο πλαίσιο μιας επιχείρησης η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι δυνάμεις της Ρωσίας στη Λιμάν ανέρχονται συνολικά σε 5.000 ως 5.500 στρατιώτες, όμως ο αριθμός των περικυκλωμένων στρατευμάτων μπορεί να είναι μικρότερος επειδή υπάρχουν θύματα, ενώ μερικοί ρώσοι στρατιώτες προσπαθούν επίσης να διαφύγουν από την πολιορκία, δήλωσε ο Σέρχιι Τσερεβάτι, εκπρόσωπος των ανατολικών ουκρανικών δυνάμεων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ καταδίκασαν την προσάρτηση εδαφών από τη Ρωσία. Ο εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, ανακοίνωσε επίσης πως «καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο την απεχθή επίθεση της Ρωσίας σε αμάχους», αναφερόμενος στη επίθεση κατά των αμάχων στη Ζαπορίζια. Ο Τζο Μπάιντεν, τόνισε πως η προσάρτηση ουκρανικών εδαφών από τη Ρωσία είναι μια ένδειξη ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αντιμετωπίζει δυσκολίες στον πόλεμο και προειδοποίησε τη Μόσχα ότι οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν «κάθε εκατοστό» του εδάφους των χωρών μελών του ΝΑΤΟ.

«Οι κάτοικοι του Ντονέτσκ, του Λουγκάνσκ, της Χερσώνας και της Ζαπορίζια γίνονται πολίτες μας. Για πάντα!», είπε ο Ρώσος πρόεδρος σε ένα μήνυμα που απευθυνόταν στην Ουκρανία και σε όλη τη Δύση, ενώ πρόσθεσε, ότι η Ρωσία θα υπερασπιστεί τα εδάφη αυτά με όλες τις δυνάμεις της: «Θα υπερασπιστούμε τη γη μας με όλα τα μέσα που διαθέτουμε, θα κάνουμε τα πάντα για να εξασφαλίσουμε την ασφαλή ζωή του λαού μας», τόνισε.

Παράλληλα, ο Πούτιν είπε επίσης ότι η προσάρτηση των τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας «αποτελεί βούληση εκατομμυρίων ανθρώπων», αναφερόμενος στα ενορχηστρωμένα από τη Μόσχα και αμφιλεγόμενα δημοψηφίσματα που έγιναν σε αυτά τα εδάφη εν μέσω πολέμου. Μίλησε επίσης για «γενοκτονία του λαού του Ντονμπάς», που δεχόταν για πολλά χρόνια «τρομοκρατικές επιθέσεις από το καθεστώς του Κιέβου», ενώ ταυτόχρονα είπε ότι είναι έτοιμος για συνομιλίες με την ουκρανική κυβέρνηση. «Το Κίεβο πρέπει να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά οι ουκρανικές Αρχές πρέπει να σεβαστούν την έκφραση της βούλησης του λαού».

Η προσάρτηση των εδαφών της Ουκρανίας αποτελεί σοβαρή κλιμάκωση του πολέμου, όπως έδειξε και η επίθεση σε οχηματοπομπή της Ζαπορίζια. Ο Πούτιν απείλησε εμμέσως ότι δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά για να υπερασπιστεί τα ρωσικά εδάφη, τονίζοντας ότι «πρώτα η Δύση το έχει πράξει». Οπως είπε, «η Δύση αναζητεί ευκαιρίες για να μας χτυπήσει» και επιτέθηκε στις ΗΠΑ λέγοντας ότι «μας κατηγορούν πως θα χρησιμοποιήσουμε πυρηνικά, ενώ οι ίδιοι το έχουν πράξει δύο φορές, στις ιαπωνικές πόλεις Χιροσίμα και Ναγκασάκι… Οι ΗΠΑ, μαζί με τους Βρετανούς, μετέτρεψαν σε ερείπια τη Δρέσδη και άλλες γερμανικές πόλεις κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου».

Σημειώνεται, ότι ο Πούτιν, μαζί με τους διορισμένους επικεφαλής των ανατολικών ουκρανικών περιοχών, υπέγραψε το διάταγμα της προσάρτησης στη διάρκεια της χθεσινής τελετής. Οι δύο περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ θα προσαρτηθούν στο σύνολό τους μετά την αναγνώριση από τη Μόσχα της κυριαρχίας των αντίστοιχων φιλορωσικών αυτονομιστικών καθεστώτων. Για τις άλλες δύο, τη Χερσώνα και τη Ζαπορίζια, δεν έχει ακόμη πλήρως αποσαφηνιστεί αν η Ρωσία προτίθεται να προσαρτήσει τα τμήματα που έχουν καταλάβει οι ρωσικές Αρχές ή το σύνολο των περιοχών. «Τα σύνορα των περιοχών της Χερσώνας και της Ζαπορίζια πρέπει να αποσαφηνισθούν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, στους δημοσιογράφους λίγη ώρα πριν από την τελετή. Ο Πεσκόφ είπε ότι η Ρωσία θα ενσωματώσει και τμήματα της Ουκρανίας που δεν βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων.
Η Μόσχα ελέγχει το 72% της έκτασης της περιοχής της Ζαπορίζια και το 88% της έκτασης της Χερσώνας. Επίσης ελέγχει σχεδόν το σύνολο του εδάφους της επαρχίας του Λουγκάνσκ, αλλά το 60% της επαρχίας του Ντονέτσκ.

Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους την περασμένη Τετάρτη ανακοίνωσαν νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 1,1 δισ. δολαρίων για την Ουκρανία. Μεταξύ αυτών 18 συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων HIMARS, 150 θωρακισμένα οχήματα «Humvee», ανταλλακτικά και συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας για την αντιμετώπιση μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πολλά άλλα. Ωστόσο τα συστήματα αυτά θα παραδοθούν στο Κίεβο έπειτα από πολλούς μήνες, το οποίο σημαίνει ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν άμεσα στις εχθροπραξίες με του Ρώσους. Όπως έχουν επισημάνει και οι Financial Times σε σχετικό ρεπορτάζ, o πόλεμος στην Ουκρανία έχει αποκαλύψει πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία για την σύνθεση των οπλοστασίων της Δύσης ειδικά σε ό,τι αφορά τις λιγότερο «εντυπωσιακές» προμήθειες αλλά κρίσιμες και απαραίτητες για έναν πόλεμο, όπως τα βλήματα για τα συστήματα πυροβολικού.

Με πληροφορίες Reuters, Financial Times, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Βέτο από Ρωσία, αποχή Πόντιου Πιλάτου από Κίνα και Ινδία στο Συμβούλιο Ασφαλείας: Ο ΟΗΕ στα όριά του

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: