Ρωσικό πυρηνικό χτύπημα θα πυροδοτούσε “μια τόσο ισχυρή απάντηση” που θα εκμηδένιζε τον ρωσικό στρατό

Josep BORRELL FONTELLES (High Representative of the EU for Foreign Affairs and Security Policy, EEAS). Copyright: European Union




Ένα ρωσικό πυρηνικό χτύπημα κατά της Ουκρανίας θα πυροδοτούσε «μια τόσο ισχυρή απάντηση» από τη Δύση που ο ρωσικός στρατός θα «εκμηδενιζόταν», δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ (Josep Borrell), επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.).

Τα σχόλιά του έρχονται ως απάντηση στην ολοένα και πιο μαχητική ρητορική του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν (Vladimir Putin), γράφει στο Euronews, ο Jorge Liboreiro.

Στις ωμές δηλώσεις του Ρώσου Προέδρου αναφορικά με τη χρήση πυρηνικών όπλων, ο Borell απάντησε ευθέως: 

«Υπάρχει η πυρηνική απειλή και ο Putin λέει ότι δεν μπλοφάρει. Λοιπόν, δεν έχει την πολυτέλεια να μπλοφάρει», δήλωσε ο Borell κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της Ευρωπαϊκής Διπλωματικής Ακαδημίας στη Μπριζ.

 «Πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι  ούτε οι άνθρωποι που υποστηρίζουν την Ουκρανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη, καθώς και τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ μπλοφάρουν».

«Και οποιαδήποτε πυρηνική επίθεση κατά της Ουκρανίας θα δημιουργήσει μια απάντηση – όχι μια πυρηνική απάντηση αλλά μια τόσο ισχυρή απάντηση από τη στρατιωτική πλευρά – που ο ρωσικός στρατός θα εκμηδενιστεί και ο Putin δεν πρέπει να μπλοφάρει», είπε.

Ο Borrel μίλησε για μια «σοβαρή στιγμή της ιστορίας» και ζωγράφισε μια ζοφερή εικόνα βαθιάς αβεβαιότητας και αστάθειας για την παγκόσμια πολιτική ως αποτέλεσμα της εισβολής της Ρωσίας.

Ο διπλωμάτης είπε ότι το τρέχον σύστημα που βασίζεται σε κανόνες «βρέθηκε αντιμέτωπο με προκλήσεις όσο ποτέ άλλοτε».

«Είμαστε σίγουρα εκτός Ψυχρού Πολέμου και μετά τον Ψυχρό Πόλεμο. Η περίοδος μετά τον Ψυχρό πόλεμο  τελείωσε με τον ουκρανικό πόλεμο, με τη ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας», είπε στο κοινό.

«Αυτός ο πόλεμος αλλάζει πολλά πράγματα και σίγουρα αλλάζει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτός ο πόλεμος θα δημιουργήσει μια διαφορετική Ευρωπαϊκή Ένωση, από διαφορετικές απόψεις».

Ο Borrell περιέγραψε επίσης την Ευρώπη ως «κήπο» πολιτικής ελευθερίας και οικονομικής ευημερίας, αλλά προσέθεσε ότι ο υπόλοιπος κόσμος είναι ως επί το πλείστον μια «ζούγκλα». Και η «ζούγκλα» θα μπορούσε να εισβάλει στον κήπο, τα ψηλά τείχη δεν παρέχουν αποτελεσματική λύση και οι «κηπουροί» θα πρέπει να πάνε και στη «ζούγκλα»…

ΠΗΓΗ: Euronews, Jorge Liboreiro

Ψηφίστηκε ο νόμος – φίμωτρο του Ερντογάν που βάζει τέλος στις άβολες ειδήσεις για το καθεστώς: Δρακόντειες ποινές

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: