Πριν το 2030 μπορούμε να έχουμε εμβόλια για τον καρκίνο, λένε οι δημιουργoί του εμβολίου Pfizer κατά του κορωναϊού

File photo: Οι δυο επιστήμονες τουρκικής καταγωγής, ζευγάρι και στη ζωή, ιδρυτές της BioNTech που μαζί με την Pfizer κατασκεύασαν το πρώτο εμβόλιο κατά του κορωναϊού.Screenshot via YouTube.




Τα εμβόλια κατά του καρκίνου θα μπορούσαν να είναι διαθέσιμα πριν από το τέλος της δεκαετίας, σύμφωνα με το ζευγάρι των επιστημόνων που βρίσκεται  πίσω από ένα από τα πιο επιτυχημένα εμβόλια κατά του κορωναϊού.

Ο Uğur Şahin και η Özlem Türeci, οι οποίοι συνίδρυσαν την εταιρεία BioNTech – την γερμανική εταιρεία που συνεργάστηκε με την Pfizer για την κατασκευή του επαναστατικού εμβολίου mRNA Covid, δήλωσαν ότι έχουν κάνει ανακαλύψεις που τροφοδοτούν την αισιοδοξία τους για την δημιουργία εμβολίων  κατά του καρκίνου μέσα στα επόμενα χρόνια.

Μιλώντας στο BBC, η καθηγήτρια Türeci είπε πώς η τεχνολογία mRNA που βρίσκεται στην καρδιά του εμβολίου κατά του κορωναϊού της BioNTech θα μπορούσε να επαναστοχοθετηθεί έτσι ώστε να προετοιμάζει το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να επιτεθεί στα καρκινικά κύτταρα, όπως επιτίθεται στους εισβάλλοντες κορωναϊούς.

Ερωτηθείς πότε τα εμβόλια κατά του καρκίνου που βασίζονται στην τεχνολογία mRNA μπορεί να είναι έτοιμα για χρήση σε ασθενείς, ο καθηγητής Şahin είπε ότι θα μπορούσαν να είναι διαθέσιμα «πριν από το 2030».

Η ίδια προσέγγιση που εφαρμόζεται σήμερα στα εμβόλια κατά του κορωναϊού μπορεί να ακολουθηθεί για να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να αναζητήσει και να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα, δήλωσε ο Türeci, επικεφαλής ιατρικός διευθυντής της BioNTech.

Αντί να φέρει κώδικα που αναγνωρίζει τους ιούς, το εμβόλιο περιέχει γενετικές οδηγίες για τα αντιγόνα του καρκίνου – πρωτεΐνες με τις οποίες είναι διάστικτες οι επιφάνειες των καρκινικών κυττάρων.

Η BioNTech εργαζόταν σε εμβόλια κατά του καρκίνου mRNA πριν από την εμφάνιση της πανδημίας, αλλά η εταιρεία στράφηκε στην παραγωγή εμβολίων Covid καθώς ενέσκηψε  η παγκόσμια έκτακτη ανάγκη για εμβόλια.

Η εταιρεία διαθέτει τώρα αρκετά εμβόλια κατά του καρκίνου σε κλινικές δοκιμές. Ο Türeci είπε ότι η ανάπτυξη και η επιτυχία του εμβολίου Pfizer/BioNTech, το οποίο είναι παρόμοιο με το εμβόλιο Moderna για τον κορωναϊό, «μας ανταποδίδει για την εργασίας μας κατά του καρκίνου».

Η γερμανική εταιρεία ελπίζει να αναπτύξει θεραπείες για τον καρκίνο του εντέρου, το μελάνωμα και άλλους τύπους καρκίνου, αλλά υπάρχουν σημαντικά εμπόδια. 

Τα καρκινικά κύτταρα που συνθέτουν όγκους μπορεί να φέρουνμεγάλη ποικιλία διαφορετικών πρωτεϊνών, γεγονός που καθιστά εξαιρετικά δύσκολη τη δημιουργία ενός εμβολίου που στοχεύει όλα τα καρκινικά κύτταρα και όχι υγιείς ιστούς.

Ο Türeci πρόσθεσε ότι η BioNTech έμαθε πώς να κατασκευάζει εμβόλια mRNA γρηγορότερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας και διαθέτει καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων ανταποκρίνεται στο mRNA. Η εντατική ανάπτυξη και η ταχεία κυκλοφορία του εμβολίου κατά του κορωναϊού βοήθησε επίσης τις ρυθμιστικές αρχές των φαρμάκων να επεξεργαστούν πώς να εγκρίνουν τα εμβόλια.

  • «Αυτό θα επιταχύνει σίγουρα και το εμβόλιο μας κατά του καρκίνου», πρόσθεσε.

Αλλά ο Türeci μιλάει προσεκτικά για την έρευνα αυτή.  «Ως επιστήμονες διστάζουμε πάντα να πούμε ότι θα έχουμε μια θεραπεία για τον καρκίνο», είπε. «Έχουμε μια σειρά από ανακαλύψεις και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε πάνω σε αυτές».

Τον Αύγουστο, η Moderna ανακοίνωσε ότι μήνυσε την BioNTech και τον συνεργάτη της, τον αμερικανικό φαρμακευτικό γίγαντα Pfizer, για παραβίαση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας σχετικά με το εμβόλιο της εταιρείας για τον Covid-19.

Ερωτηθείς σχετικά, ο Sahin είπε: «Οι καινοτομίες μας είναι πρωτότυπες. Έχουμε ξοδέψει 20 χρόνια έρευνας για την ανάπτυξη αυτού του είδους θεραπείας και φυσικά θα αγωνιστούμε για την πνευματική μας ιδιοκτησία».

Με πληροφορίες από BBC/ The Guardian

Εκρηκτικός ο συνδυασμός «γήρανσης» και «υπεργηρίας» στην Ελλάδα: Οι 11 νομοί βρίσκονται στο «κόκκινο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: