Πούτιν όπως Κάρατζιτς και Μιλόσεβιτς: Ειδικό Δικαστήριο στη Χάγη για τον Ρώσο πρόεδρο ζητούν Ολλανδοί βουλευτές

FILE PHOTO: O Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν με τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου σε μονάδα νεοσυλλέκτων. EPA, MIKHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDITEPA/MIKHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT




Τη σύσταση Ειδικού Δικαστηρίου στη Χάγη το οποίο θα δικάσει τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για τον πόλεμο στην Ουκρανία ζητούν Βουλευτές της κάτω βουλής του ολλανδικού κοινοβουλίου .

Η πρόταση που κατέθεσε ο βουλευτής Sjoerd Sjoerdsma του κόμματος Δημοκρατών 66 (D66) υποστηρίχθηκε από την πλειοψηφία της Βουλής των Αντιπροσώπων.

«Είναι πολύ σημαντικό ο Πούτιν, αυτός που βρίσκεται πίσω από αυτόν τον τρομερό πόλεμο στην Ουκρανία, να μην τη γλιτώσει ατιμώρητος όταν αυτός ο πόλεμος τελειώσει», δήλωσε ο Sjoerdsma, όπως μετέδωσε το RTL Nieuws.

Ο Sjoerdsma πιστεύει ότι η Χάγη θα πρέπει να είναι ο τόπος για να στηθούν όλα αυτά, καθώς εκεί βρίσκεται το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, το οποίο στο παρελθόν καταδίκασε με επιτυχία εγκληματίες πολέμου με ειδικά δικαστήρια.

Θα χρειαστεί ένα ξεχωριστό δικαστήριο διότι «είναι πλέον νομικά αδύνατο μέσω του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Δεν υπάρχει κανένα δικαστήριο που να μπορεί να τον δικάσει τώρα», δήλωσε ο Sjoerdsma, σύμφωνα με το RTL Nieuws.

Αν και η πρόταση έλαβε την πλειοψηφία της υποστήριξης, η τρέχουσα κατάσταση «δεν είναι πολύ πιθανό να φέρει τον Πούτιν εδώ», δήλωσε ο Sjoerdsma.

«Αλλά ας βεβαιωθούμε ότι αν προκύψει αυτή η κατάσταση, ότι είμαστε έτοιμοι και ότι μπορούμε πραγματικά να τον φέρουμε ενώπιον της δικαιοσύνης».

Να λογοδοτήσει η Ρωσία ζητά και ο Λετονός πρωθυπουργός

Στο ίδιο μήκος κύματος με τους Ολλανδούς βουλευτές βρέθηκε και ο Λετονός πρωθυπουργός Κρισγιάνις Κάρινς. Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής δήλωσε :

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να παραμείνει ενωμένη στη στήριξή της προς την Ουκρανία και θα πρέπει να αρχίσει να ασχολείται με το πώς θα λογοδοτήσει στη δικαιοσύνη η Ρωσία για τις ενέργειές της στον πόλεμο».

Επεσήμανε επίσης ότι: «Ο πόλεμος της Ρωσίας γίνεται ολοένα και πιο σκληρός, τώρα ξεκάθαρα δεν έχει στόχο τον ουκρανικό στρατό, αλλά και τους Ουκρανούς πολίτες και τις μη στρατιωτικές υποδομές τους.

Να δούμε πώς να κάνουμε με τον κατάλληλο τρόπο τη Ρωσία να λογοδοτήσει στη δικαιοσύνη για τις φρικαλεότητες που διαπράττουν σήμερα στην Ουκρανία» και πρόσθεσε ότι οι κυρώσεις σε βάρος της Λευκορωσίας πρέπει επίσης να κλιμακωθούν.

ΠΗΓΗ: euractiv.gr

Ο ολετήρας Μπόρις φαντασιώνεται ότι είναι Τσώρτσιλ: Θέλει να επιστρέψει για να ολοκληρώσει τη… δουλειά

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: