Ο ολετήρας Μπόρις φαντασιώνεται ότι είναι Τσώρτσιλ: Θέλει να επιστρέψει για να ολοκληρώσει τη… δουλειά

FILE PHOTO: Πλακάτ διαδηλωτή έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ όταν ακόμη ήταν ζητούμενο η απομάκρυνση Μπόρις Τζόνσον. EPA, ANDY RAIN




Ο Μπόρις Τζόνσον, ο άνθρωπος που οδήγησε την Μεγάλη Βρετανία στο Brexit και το χείλος του γκρεμού και στη συνέχεια αναγκάστηκε να παραιτηθεί κάτω από το βάρος των σκανδάλων του, θέλει να επιστρέψει.

Στόχος του, όπως επισημαίνουν βρετανικά μέσα ενημέρωσης να κάνει αυτό που έχουν πετύχει μόνο το πρότυπό του, ο Ουίνστον Τσώρτσιλ, και ο Χάρολντ Γουίλσον από τους Εργατικούς: Να γίνει ο τρίτος πρωθυπουργός στην ιστορία της Βρετανίας που θα επιστρέψει στον πρωθυπουργικό θώκο για δεύτερη θητεία μετά από παραίτηση.

Ο Μπόρις Τζόνσον φέρεται να σχεδιάζει μια εκπληκτική πολιτική επιστροφή, καθώς προτρέπει ιδιωτικά τους Συντηρητικούς βουλευτές -συμπεριλαμβανομένου του αντιπάλου του και αγαπημένου του Ρίσι Σουνάκ- να τον υποστηρίξουν στην κούρσα για να γίνει πρωθυπουργός μετά την ταπεινωτική παραίτηση της Λιζ Τρους μόλις 44 ημέρες μετά.

Λίγες εβδομάδες αφότου εξαναγκάστηκε να φύγει – και είπε στη Βουλή των Κοινοτήτων: «Hasta la vista, baby» – o κ. Τζόνσον λέγεται ότι ενισχύει τις συμμαχίες επιμένοντας ότι είναι ο μόνος υποψήφιος που μπορεί να κερδίσει στις εκλογές έναντι του Σερ Κιρ Στάρμερ των Εργατικών, που ο ίδιος ανέστησε εκλογικά δίνοντάς τους τεράστιο προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις.

Ωστόσο, θα χρειαστεί την υποστήριξη τουλάχιστον 100 βουλευτών αν και θεωρείται ότι έχει ήδη την υποστήριξη 50, σε σύγκριση με τους 39 του κ. Σουνάκ.

Πάντως στην προοπτική της επιστροφής του Μπόρις Τζόνσον πολλοί βουλευτές των Τόρις απειλούν ήδη να παραιτηθούν και να προκαλέσουν ενδιάμεσες εκλογές, και να τον προτρέπουν: «πήγαινε πίσω στην παραλία».

Ο κ. Τζόνσον που μετά την παραίτησή του έκανε παρατεταμένες διακοπές γυρίζει ήδη πίσω στο Λονδίνο.

Σε μια προσπάθεια να επουλώσει τις διαιρέσεις στο κόμμα, φέρεται να πιέζει τον κ. Σουνάκ, τον πρώην καγκελάριο του, να απλώσει το χέρι του και να «συναντηθούν ξανά». Το αξιοσημείωτο κλαδί ελιάς ακολουθεί μήνες διαμάχης αφού ο πρώην καγκελάριος κατηγορήθηκε ότι «μαχαίρωσε πισώπλατα τον Μπόρις» όταν άφησε δραματικά τη θέση του στο υπουργικό συμβούλιο, πυροδοτώντας ένα κύμα παραιτήσεων που τελικά ανέτρεψε την πρωθυπουργία του Τζόνσον.

Πάντως μια πηγή χθες το βράδυ είπε ότι ο κ. Τζόνσον αναγνώρισε ότι είχε κάνει «λάθη» και ότι τώρα θα ήθελε να «προσεγγίσει ταλέντα σε όλο το κόμμα» και να είναι ένας «θεραπευτικός, ενοποιητικός» ηγέτης.

Ωστόσο, οι φίλοι του κ. Σουνάκ απέρριψαν το ενδεχόμενο για μια «ευτυχισμένη» επανένωση, λέγοντας στη Sun ότι, ενώ θέλει να θάψει το τσεκούρι, στόχος του είναι να γίνει πρωθυπουργός, ώστε να «συνεχίσει το έργο της ανοικοδόμησης της πληγωμένης οικονομίας».

Ο κ. Sunak είχε επίσης τα μάτια του σε έναν άλλο πιθανό συμπαίκτη του. Η Penny Mordaunt, ωστόσο ειπώθηκε ότι απέρριψε τις προσπάθειές του να σχηματίσει ένα κοινό μέτωπο, καθώς ο σημερινός αρχηγός των Κοινοτήτων «δεν θέλει να παίξει δεύτερο βιολί», είπε μια πηγή στην Telegraph.

Ο Τζόνσον, ο οποίος επιστρέφει βιαστικά από τις διακοπές του στην Καραϊβική ήδη από την Παρασκευή, προβάλει την ικανότητά του να κερδίσει τις εκλογές ως ακρογωνιαίο λίθο αφού εξασφάλισε τη μεγαλύτερη πλειοψηφία των Τόρις εδώ και δεκαετίες το 2019, αναφέρει η Telegraph.

Οι στενότεροι σύμμαχοί του καλούσαν μανιωδώς τους βουλευτές για υποστήριξη το βράδυ της Πέμπτης, συμπεριλαμβανομένου του «Mr Fixit» Nigel Adams, ενώ ο συντηρητικός βουλευτής Paul Bristow είπε στο BBC Radio 4 ότι ήταν «σίγουρα ρεαλιστικό» ότι θα έφτανε τις 100 ψήφους.

Ένας σύμμαχος είπε στην Telegraph : «Εάν οι Τόρις θέλουν να κερδίσουν το 2024 και θέλουν να σταματήσουν τις γενικές εκλογές πριν από τότε, πρέπει να επιστρέψουνσε αυτόν καθώς είναι έμπειρος αγωνιστής.

Ένας στενός πολιτικός σύμμαχος του πρώην πρωθυπουργού είπε χθες το βράδυ στη Daily Mail ότι ήταν «ξεκούραστος», «με μεγάλη διάθεση» και «φαγούρα για να δώσει τη μάχη με τον Keir Starmer», ενώ ένας στενός σύμμαχος του κ. Sunak είπε ότι θα υπάρξει « φυσική λογική» για να αντιμετωπίσει τον κ. Τζόνσον, προσθέτοντας: «Θα είναι μια μάχη για την ψυχή του κόμματος».

Ο δύσκολος δρόμος της επιστροφής

Αλλά ο δρόμος προς το Νο. 10 δεν είναι τόσο ευθύς. Η ιδέα της επιστροφής του κ. Τζόνσον φαίνεται να έχει δημιουργήσει ρήγμα μεταξύ των βουλευτών των Τόρις, με ορισμένους να απειλούν να εγκαταλείψουν το κόμμα και να προκαλέσουν ενδιάμεσες εκλογές στις έδρες τους.

Σε ένα έντονο γράμμα, ένας μετριοπαθής πρώην υπουργός εξοργίστηκε: «Αν αυτός ο εγωισμός γίνει αρχηγός του κόμματος των Τόρις, θα παραδώσω την έδρα. Πολλοί από εμάς δεν θα υποστηρίξουν την ηγεσία αυτού του ανθρώπου», ενώ ο βουλευτής των Τόρις Τζον Μπάρον είπε απλώς: «Θα ήταν αδύνατο να υπηρετήσω υπό τον Μπόρις».

Εν τω μεταξύ, ο πρώην πρόεδρος του κόμματος Ντέιβιντ Ντέιβις είπε στο LBC ότι ο κ. Τζόνσον θα πρέπει «να επιστρέψει στην παραλία, ειλικρινά».

Κατά τα άλλα, η έρευνα του Partygate με επικεφαλής τη Χάριετ Χάρμαν των Εργατικών, η οποία θα ξεκινήσει τον Νοέμβριο, θα μπορούσε να αποδειχθεί ενοχλητική για την πρωθυπουργία του κ. Τζόνσον.

Σύμφωνα με τη Sun , η Ντάουνινγκ Στριτ έχει παραδώσει μια σειρά από έγγραφα, email, φωτογραφίες και μηνύματα στην επιτροπή, και σύμφωνα με την εφημερίδα τα στοιχεία ήταν απολύτως καταδικαστικά.

Τα αιτήματα για να καταθέσει προσωπικά ο κ. Τζόνσον εγείρουν επίσης τον κίνδυνο μιας καταδικαστικής ακρόασης ακόμα και αν επιστρέψει στην εξουσία.

Με πληροφορίες από dailymail.co.uk // Thesun.co.uk

Με τρεις υποψηφίους στο δρόμο για την… ήττα οι Τόρις: Νέος πρωθυπουργός έως την 28η Οκτωβρίου στο Ηνωμένο Βασίλειο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: