Πως “κούρεψαν” τους λογαριασμούς των απλών ανθρώπων: Από την Σουηδική Ακαδημία Επιστημών… στην Κύπρο του 2013

FILE PHOTO: Πολίτες περιμένουν στην ουρά έξω από υποκατάστημα της Τράπεζας Κύπρου. ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ




Του ΚΩΣΤΑ ΜΑΥΡΙΔΗ

Τις προάλλες, η Σουηδική Ακαδημία Επιστημών απένειμε το Βραβείο Νόμπελ Οικονομικών για το 2022, στους οικονομολόγους Bernanke, Diamond και Dybvig, για τις «έρευνές τους (ξεκινούν από την δεκαετία του 1980) για τις τράπεζες και τις χρηματο-οικονομικές κρίσεις».

To έργο τους «βελτίωσε σημαντικά την κατανόηση για το ρόλο των τραπεζών στην οικονομία, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια χρηματοπιστωτικών κρίσεων», με μεγάλη πρακτική σημασία στην αντιμετώπιση των χρηματοπιστωτικών κρίσεων και την κατάρρευση των τραπεζών αλλά η Σουηδική Ακαδημία προφανώς δεν γνώριζε πόσο αφορούσε την Κύπρο κι όσα συνέβηκαν το 2013 με την τραπεζική κρίση και το κούρεμα καταθέσεων.

  • Οι μελέτες των τριών αναλύουν ότι λόγω περιορισμένου ποσού ρευστότητας μιας τράπεζας για να ικανοποιηθεί μαζική απόσυρση καταθέσεων, σε περίοδο αστάθειας κάθε καταθέτης «τρέχει» να προλάβει να αποσύρει τα χρήματά του, διαφορετικά κινδυνεύει να τα χάσει όλα, όπως στις ΗΠΑ προ του 1930.

Πλέον, ορθολογικά ενεργώντας, υπάρχει κρατική εγγύηση καταθέσεων, όπως και στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.). Το 2013, υπήρχε και στην Κύπρο κρατική εγγύηση των καταθέσεων μέχρι €100.000 με υποχρέωση να προστατευτεί το ποσό, βάσει νομοθεσίας της Ευρ. Ένωσης. Ταυτοχρόνως, επειδή τότε κινδύνευε το ευρώ, η εγγύηση των καταθέσεων για σταθερότητα του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, ήταν κυρίαρχη προτεραιότητα.

Στην Κύπρο του 2012-13, λόγω ενός υπερδιογκωμένου τραπεζικού τομέα και αδυναμία στήριξής του από το κυπριακό κράτος, επικράτησε πρωτοφανής έλλειψη εμπιστοσύνης με επίκεντρο την 2η μεγαλύτερη τράπεζα (Λαϊκή Τράπεζα), με τους καταθέτες να ανησυχούν και να αποσύρουν τις καταθέσεις τους.

Εκ των προτέρων και προτού οδηγηθούμε στο κούρεμα καταθέσεων, επίμονα υποδεικνύαμε το ποσό των εγγυημένων καταθέσεων από το Κυπριακό κράτος μέχρι €100.000 ανά τράπεζα, όπως υποχρεωτικά προνοούσε η ευρωπαϊκή νομοθεσία και το εξηγούσαμε ως το μόνο βέβαιο για τους καταθέτες που αναζητούσαν ασφάλεια (π.χ. με διασπορά των καταθέσεων σε διάφορες τράπεζες ανά €100.000 κ.ά.). Αρκετοί το ακολούθησαν και διασώθηκαν.

Καθώς τον Μάρτιο του 2013, η  Κυπριακή Κυβέρνηση δεχόταν πιέσεις από την Ευρωπ. Ένωση («Eurogroup»), εισηγήθηκε η ίδια το (πρώτο) κούρεμα καταθέσεων περιλαμβάνοντας και τις εγγυημένες καταθέσεις!

Αντί να επιβεβαιώσει στους καταθέτες ότι το εγγυημένο ποσό είναι πλήρως προστατευμένο, πρότεινε το ανάποδο και κατά τρόπον που δεν γινόταν αποδεκτός. Την επόμενη μέρα που η Κύπρος ανακοίνωσε το κούρεμα περιλαμβάνοντας τις εγγυημένες καταθέσεις, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ξεκαθάρισε ότι οτιδήποτε «αγγίζει» το ποσό των εγγυημένων καταθέσεων απορρίπτεται. Την μεθεπόμενη μέρα το απέρριψε και η Βουλή της Κύπρου.

Μετά την απόρριψη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε την Κυπριακή Κυβέρνηση να υποβάλει  πρόταση που να προστατεύει τις εγγυημένες καταθέσεις, αλλά δεν πρότεινε οτιδήποτε και καταλήξαμε στο (δεύτερο) καταστροφικό κούρεμα καταθέσεων με συντριβή της 2ης μεγαλύτερης τράπεζας (απώλεια όλων των καταθέσεων πέραν των εγγυημένων) και περίπου 50% απώλεια καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου, με τεράστιο οικονομικό κόστος και ανθρώπινο πόνο που ουδέποτε καταμετρήθηκε.

(*) Ο Κώστας Μαυρίδης είναι Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ (S & D), και Πρόεδρος Πολιτικής Επιτροπής για την Μεσόγειο – [email protected]

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Οι Ευρωπαίοι να ξεκαθαρίσουν τη στάση τους απέναντι στον Ερντογάν: Είναι η ώρα της Ελλάδας, αλλά και της Κύπρου, στην Ε.Ε.

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: