Ο Ερντογάν ετοιμάζεται να γράψει ένα νέο “εθνικό”(!) μυθιστόρημα: Τα παίζει όλα για όλα στις προεδρικές εκλογές του 2023

Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν προσεύχεται… Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Μπορεί ο Ταγίπ Ερντογάν (Recep Tayyip Erdogan) να ακολουθεί μια πολιτική αντιδυτικής νέο-οθωμανικής επέκτασης, αλλά, ας μην υπερεκτιμούμε τη σημασία που δίνει στη διεθνή πολιτική.

Μεταξύ της εθνικής εορτής της 29ης Οκτωβρίου 2022 και του εορτασμού της εκατονταετηρίδας, από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας στις 29 Οκτωβρίου 2023, σκέφτεται και ενεργεί βάσει των προγραμματισμένων για την Άνοιξη του 2023 προεδρικών εκλογών.

Τα παραπάνω υποστηρίζει σε άρθρο του στην εφημερίδα Le Monde ο καθηγητής Οθωμανικής ιστορίας,  Olivier Bouquet.

Συγκρίνοντας την δράση του στο εξωτερικό με αυτή του Βλαντιμίρ Πούτιν (Vladimir Poutine), τονίζει, ότι ο Erdogan έχει να αντιμετωπίσει την κάλπη και περισσότερο από την ανασύσταση μιας αυτοκρατορίας, την εισβολή ενός γείτονα ή τη μετατόπιση των συνόρων, θέλει να κερδίσει τις εκλογές, ως προς το οποίο έχει πρόβλημα, καθώς έχει χτίσει τη δημοτικότητά του γύρω από τις αξίες του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Ωστόσο, όπως σημειώνει, οι δικαστές βρίσκονται στα χέρια της εξουσίας και τα σκάνδαλα διαφθοράς έχουν πολλαπλασιαστεί, ενώ η ανάπτυξη είναι μόνο μια ανάμνηση, δεδομένου, ότι η μέση αγοραστική δύναμη είχε τριπλασιαστεί από το 2002, αλλά μεταξύ 2013 και 2022, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ μειώθηκε από 12.600 δολάρια σε 7.500 δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Επισημαίνει, ότι στις ομιλίες του Erdogan η διεθνής πολιτική έρχεται μετά «τη λιτανεία» των αριθμών των κοινωνικών κατοικιών, την κατασκευή υποδομών και το άνοιγμα νοσοκομειακών κλινών, αναπολώντας την ιστορία με στοχαστικές προκλήσεις, όπως έκανε στις 3 Σεπτεμβρίου, στη Σαμψούντα, προειδοποιώντας την Ελλάδα να μη ξεχνά τι έπαθε στη Σμύρνη το 1922.

«Προετοιμάζει το τουρκικό έθνος για πόλεμο, χωρίς απαραίτητα να διακινδυνεύει να γίνει. Πρόκειται για υποβολή της τουρκικής ιστορίας σε μια ανάμνηση αγανάκτησης», εκτιμά ο Olivier Bouquet.

Υπενθυμίζει την επισήμανση του ιστορικού Edhem Eldem, στην εναρκτήρια διάλεξή του στο Collège de France το 2017,  ότι «η Τουρκία είναι άρρωστη με την ιστορία, μέσω των μύθων και των εφευρέσεών της, αλλά κυρίως λόγω των φόβων της, των συμπλεγμάτων της, των σιωπών της, των ταμπού της, των αρνήσεων της και τον  αρνητισμό της». 

Φέρνει δε ως παράδειγμα της ρητορικής εκδίκησης του Erdogan, το «είμαστε αποικισμένοι στη χώρα μας», που είχε αναφέρει  πριν από σχεδόν δέκα χρόνια, πριν χτυπήσει τις ρήτρες της Συνθήκης της Λωζάνης, με μια ρεβιζιονιστική ανάγνωση.

Δεν αποκλείει ο Erdogan να πολλαπλασιάσει τις δηλώσεις κατά της Δύσης, αν πιστεύει, ότι θα τον βοηθήσουν να αντιμετωπίσει το τείχος της οικονομικής πραγματικότητας και εκτιμά, ότι μέχρι τις εκλογές του Ιουνίου του 2023.

Κατά την άποψή του,  θα προκαλέσει τις παλιές δυνάμεις, την «Δύση», την οποία αμφισβητεί απευθυνόμενος σε δεύτερο ενικό πρόσωπο και την οποία κατηγορεί, ότι πάντα ήθελε να αποδυναμώσει την Τουρκία και θα χρησιμοποιήσει τη διεθνή σκηνή για εκλογικούς σκοπούς, ακολουθώντας χρονολογικά την κατάργηση του σουλτανάτου, 1 Νοεμβρίου 1922, μέχρι τον εορτασμό της εκατονταετηρίδας της Δημοκρατίας, 29 Οκτωβρίου 1923.    

«Τότε είναι που για εκείνον η ιστορία θα κάνει σίγουρα ραντεβού. Η κεμαλική ιστοριογραφία έχει κάνει τον Ατατούρκ “τον μοναδικό άνθρωπο” (tek adam) της δημοκρατικής Τουρκίας τον 20ο αιώνα και ο Erdogan θέλει να είναι αυτός του τουρκικού πολιτικού Ισλάμ του 21ου αιώνα”.

“Ετοιμάζεται να γράψει ένα νέο εθνικό μυθιστόρημα. Στο χέρι μας είναι να το διαβάσουμε και να το καταλάβουμε. Ούτε γέλια, ούτε κλάματα, να καταλάβουμε, δίδαξε ο Σπινόζα”, αναφέρει καταλήγοντας ο Olivier Bouquet.. 

ΠΗΓΗ: Le Monde – Olivier Bouquet – «Erdogan agit en fonction d’une seule échéance : l’élection présidentielle de 2023 en Turquie»

Τελικά ωφελείται η Τουρκία από το “Δόγμα Ερντογάν”; Βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί μεταξύ της Δύσης και των υπολοίπων

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: