“Να πει ο Αβέρωφ πώς θα φύγουν οι μετανάστες”, απαιτεί ο Μαυρογιάννης: Επίθεση και στον Χριστοδουλίδη για το Κυπριακό

Ο ανεξάρτητος υποψήφιος Ανδρέας Μαυρογιάννης στην εκπομπή Πρωτοσέλιδο. Φωτογραφία από βίντεο, από το κανάλι Σίγμα




Στο Πρωτοσέλιδο του καναλιού Σίγμα φιλοξενήθηκε ο υποψήφιος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο οποίος μίλησε για την προεκλογική εκστρατεία, το Κυπριακό και για τα ζητήματα που απασχολούν τον Κύπριο πολίτη.

Αρχικά ανέφερε ότι το τοπίο είναι αρκετά θολό γιατί γίνονται δημοσκοπήσεις και πολλές συζητήσεις. «Είναι ανοικτό ποιος θα είναι πρώτος και ποιος δεύτερος. Εμείς πάμε πολύ καλά και βελτιωνόμαστε μέρα με τη μέρα. Υπάρχει μια δυναμική που θα μας οδηγήσει στον δεύτερο γύρο».

Πρόσθεσε ότι άρχισαν να αγριεύουν τα πράγματα. «Όσο ευγενής και να είναι κάποιος υπάρχει μια παρεξήγηση. Η ποιότητα και η ευγένεια μπορεί να εκλαμβάνονται ως αδυναμία».

Σημείωσε ότι η δική του προσπάθεια είναι να γίνεται διάλογος με επιχειρήματα. «Συνεχώς πρέπει να παλεύεις με τη μάχη της εικόνας. Πολλές φορές αντί να μετράνε τα επιχειρήματα, μετράνε τα ανέκδοτα και οι ατάκες».

Ξεκαθάρισε ότι από τους τρεις βασικούς υποψήφιους, υπάρχουν ουσιαστικά δύο επιλογές. «Η επιλογή της προοδευτικής επιλογής που θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ανθρώπων και η επιλογή συνέχισης της παρούσας κατάστασης». Συμπλήρωσε ότι η κοινωνία περνά δύσκολα, υπάρχουν προβλήματα και το Κυπριακό είναι σε αδιέξοδο.

Μιλώντας για το Κυπριακό ανέφερε ότι δεν εξαρτάται μόνο από εμάς. «Πρέπει να βρούμε τους τρόπους για να δημιουργήσουμε την ελπίδα έστω και αν δεν υπάρχει. Αυτός ο τόπος έχει ανάγκη για να λύσει το Κυπριακό». Τόνισε ότι οι επιλογές είναι Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία ή διχοτόμηση.

Μιλώντας για τον Νίκο Χριστοδουλίδη ανέφερε ότι «βάζει δέκα ουρές και αλλά στη βάση λύσης της ΔΔΟ. Ο κ. Νεοφύτου είναι λίγο πιο κοντά στη δική μου θέση αλλά θέλει αξιοπιστία».

Στη συνέχεια απάντησε για την ενόχληση του στις αναφορές του Προέδρου Αναστασιάδη για εκλογή ενός εκ των τριών συνεργατών του, σημειώνοντας ότι έχει πολύ αγάπη και σεβασμό προς τον Νίκο Αναστασιάδη. «Υπηρέτησα ως διαπραγματευτής για 9 χρόνια αλλά προς Θεού η διακυβέρνηση Μαυρογιάννη δεν μπορεί να είναι συνέχεια της διακυβέρνησης Αναστασιάδη. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να πει κανείς ότι θα παίρνω οδηγίες από τον Αναστασιάδη».

Στη συνέχεια μίλησε για το οικονομικό μοντέλο που θα ακολουθήσει στην περίπτωση εκλογής του, σημειώνοντας ότι δεν θα ακολουθήσει τον φιλελευθερισμό, σοσιαλισμό και κουμμουνισμό. «Όλα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα». Ξεκαθάρισε ότι υπάρχει ανάγκη για περισσότερη κοινωνική ευαισθησία. Συμπλήρωσε ότι η ακρίβεια μαστίζει, οι τιμές των καυσίμων έχουν εκτοξευθεί, οι συντάξεις δεν αρκούν ενώ η τιμή του ηλεκτρικού βασανίζει τον κόσμο. «Δεν έχω μια συνταγή η οποία αντικατοπτρίζει ένα συγκεκριμένο πολιτικό δόγμα».

Επιπλέον, μίλησε για το μεταναστευτικό ζήτημα. Σχολίασε τις δηλώσεις του Αβέρωφ Νεοφύτου ότι δεν θα υπάρχει κανένας παράτυπος μετανάστης μέχρι το 2025.

«Ο κ. Νεοφύτου πρέπει να μας πει τον τρόπο. Επενδύει σε αστυνομικά μέτρα και φράκτες».

Διευκρίνισε ότι ο ίδιος έχει σοβαρές αμφιβολίες αν το συρματόπλεγμα μπορεί να σταματήσει έστω και έναν μετανάστη. Πρέπει άμεσα να διεκπεραιώνονται οι αιτήσεις ασύλου. Οι μη δικαιούχοι είναι περισσότεροι από το 95%. Μόνο αν βρούμε τους τρόπους για επαναπατρισμό αυτών των ανθρώπων θα σταματήσουν οι ροές». Συνεχίζοντας ανέφερε ότι απαιτούνται χειρισμοί από την ΕΕ καθώς η Τουρκία εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό.

Στη συνέχεια ο κ. Μαυρογιάννης μίλησε για την άρση του αμερικανικού εμπάργκο, τονίζοντας ότι η Κύπρος ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Έχουμε επιλέξει οριστικά το στρατόπεδο μας. Μιλάμε με όρους εξέλιξης της ευρωπαϊκής ηπείρου». Ξεκαθάρισε ότι η Κύπρος δεν πατά σε δύο βάρκες, σημειώνοντας ότι πρέπει να υπάρχουν καλές σχέσεις με όλους.

Διευκρίνισε ότι η Κύπρος δεν μπορούσε να αποστασιοποιηθεί από την αυστηρή καταδίκη της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Αναφερόμενος στη στάση της Ρωσίας στο Κυπριακό, επεσήμανε ότι ο κ. Λαβρόφ βοήθησε στον ΟΗΕ. «Ήμουν εκεί για 7 χρόνια και τα έχω ζήσει. Δεν μπορώ να μηδενίζω αυτή την στήριξη».

Ακόμη μίλησε για την διαφθορά, τονίζοντας ότι όσο περνά ο καιρός, το κράτος είναι πιο διεφθαρμένο. «Τα χρυσά διαβατήρια είναι πολύ ενδεικτικά. Υπάρχουν κάποιες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν αλλά αυτό που απαιτείται είναι η χρηστή διοίκηση». Συμπλήρωσε ότι δεν πιστεύει ότι ο δημόσιος τομέας είναι από τη φύση του διεφθαρμένος. «Είναι το σύστημα και οι πολιτικοί που δεν επιτρέπουν στον δημόσιο τομέα να αποδώσουν όπως πρέπει. Μπορούμε να τα αλλάξουμε εύκολα».

Τέλος, μίλησε για το κυκλοφοριακό πρόβλημα, επισημαίνοντας ότι μπορεί να λυθεί αλλά όχι άμεσα. «Χρειάζονται σχεδιασμοί και πλήρης αναδόμηση της λειτουργίας του κράτους. Δεν μπορούμε να μην έχουμε ολοήμερο σχολείο. Γιατί να μην βγάλουμε όλα τα δημόσια κτίρια έξω από τα αστικά κέντρα»;

Το θέμα του διδακτορικού τίτλου του Χριστοδουλίδη έχει ξακαθαριστεί, αναφέρει το ΔΗΚΟ: Εφημερίδα του ΔΗΣΥ κακώς το συνεχίζει…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: