Κλίμα δυσπιστίας μεταξύ Μακρόν και Σολτς για την ευρωπαϊκή αντιπυραυλική άμυνα: Η Γαλλία επικρίνει τη γερμανική στρατηγική

FILE PHOTO: Όλαφ Σολτς και Εμανουέλ Μακρόν μπροστά στην φωταγωγημένη στα χρώματα της Ουκρανίας, Πύλη του Βρανδεμβούργου στο Βερολίνο. EPA, CLEMENS BILAN




Στην ένταξη της ευρωπαϊκής αντιαεροπορικής ασπίδας, European Sky Shield, που υποστήριξε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς (Olaf Scholz), στο κλίμα δυσπιστίας μεταξύ Παρισιού-Βερολίνου, αναφέρεται ο δημοσιογράφος της εφημερίδας Le Figaro, Nicolas Barotte.

Επισημαίνει τις γαλλογερμανικές διαφορές που αυξάνονται, με την διαχείριση της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη, τη στασιμότητα κοινών αμυντικών έργων, τον ανταγωνισμό στο διαστημικό πεδίο και την φιλοδοξία όσον αφορά στην άμυνα.

Κατά την άποψή του, μπορεί ο Εμανουέλ Μακρόν (Emmanuel Macron) να υποδεχθεί τον Olaf Scholz την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου στο Παρίσι, αλλά η μεταξύ τους ενόχληση είναι τόσο πολιτική, όσο και στρατιωτική, καθώς η ευρωπαϊκή αντιπυραυλική ασπίδα δεν ανταποκρίνεται στις γαλλικές αμυντικές απαιτήσεις.

Όπως σημειώνεται, από τη Γαλλική προεδρία εφιστούν την προσοχή σε ενδεχόμενη επανέναρξη της κούρσας των εξοπλισμών στην Ευρώπη, θέτοντας το ζήτημα της ασφάλειας της Ευρώπης μετά το τέλος της συνθήκης INF και το πρόβλημα της ρωσικής αντίδρασης, καθώς για τη Μόσχα, η ευρωπαϊκή αντιπυραυλική άμυνα θα απειλούσε την ισορροπία της αποτροπής.

Ο Torben Arnold, ειδικός σε θέματα άμυνας στο ίδρυμα SWP στο Βερολίνο, επισημαίνει τον «εντοπισμό ενός χάσματος ικανοτήτων», από την πλευρά της Γερμανίας, που ισχύει και για τις χώρες της ανατολικής πλευράς της Ευρώπης, οι οποίες δεν διαθέτουν πυρηνικά όπλα και η ικανότητα αναχαίτισης βαλλιστικών πυραύλων θεωρείται ως πρόσθετη εγγύηση ασφάλειας έναντι της Ρωσίας.

Υπογραμμίζεται η οικονομική δυνατότητα της Γερμανίας, με το ειδικό ταμείο των 100 δισ. ευρώ που ψηφίστηκε την άνοιξη, να αγοράσει αντιαεροπορικά συστήματα, πιθανώς το ισραηλινό σχεδιασμένο σύστημα Arrow 3, το Patriot American ή το γερμανικό IRIS -Τα, κάτι που, όπως τονίζεται, δεν μπορεί να κάνει η Γαλλία, καθώς δεν έχει τα ίδια οικονομικά περιθώρια, ενώ η Ιταλία, με το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας MAMBA που κατασκευάστηκε από την MBDA, δεν περιλαμβάνεται στη λίστα των δυνητικά προνομιούχων μέσων.

Η διαφωνία μεταξύ Παρισιού και Βερολίνου είναι κατά βάση πολιτική, σημειώνει ο δημοσιογράφος, επισημαίνοντας, ότι από τη γαλλική Προεδρία αναφέρουν, πως η Γαλλία είναι «δεσμευμένη στην οικοδόμηση μιας στρατηγικής αυτονομίας», τονίζοντας, ότι «όταν πρόκειται για τη στρατηγική άμυνα της Ευρώπης, και ειδικά όταν πρόκειται για πυραύλους, είναι καλό και μάλιστα είναι απαραίτητο να ενσωματωθεί αυτή η ανάγκη για ευρωπαϊκή κυριαρχία».

Το Παρίσι δεν θέλει μια λύση, που θα έθετε την Ευρώπη σε θέση βιομηχανικής και πολιτικής εξάρτησης. «Έχουμε συμφέρον να εδραιώσουμε τη βιομηχανική και τεχνολογική βάση της ευρωπαϊκής άμυνας», διευκρινίζεται, ενώ η Γερμανία και οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης προτιμούν να ενισχύσουν την ασφάλειά τους εντός του ΝΑΤΟ, ενισχύοντας τους δεσμούς τους με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σημειώνεται, ότι το έργο European Sky Shield, αν και ακόμη είναι στα σπάργανα, είναι φιλόδοξο και θα ενισχύσει το βάρος των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ευρώπη, με στρατιωτικό παρατηρητή να επισημαίνει, ότι «αν η Γαλλία συνεχίσει να αφήνει τα τρένα να περνούν, διατρέχει τον κίνδυνο να παρακαμφθεί».

Ωστόσο, κατά τον δημοσιογράφο, η ιστορία δεν έχει ακόμη τελειώσει και η αντιαεροπορική ασπίδα που επιθυμεί η Γερμανία απέχει ακόμη πολύ, από το να είναι επιχειρησιακή.

ΠΗΓΗ: Le Figaro, Nicolas Barotte – Défense antimissile européenne : la France critique la stratégie allemande

Η Washington Post εγκαλεί τον αυταρχικό Ερντογάν: Ο νέος νόμος αποτελεί εξουσιοδότηση για να καταπνίγεται η ελεύθερη έκφραση

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: