Islamist President of Turkey Recep Tayyip Erdoğan with Islamist President Ilham Aliyev of Azerbaijan. Photo via Turkish Presidency
Άρθρο γνώμης της συντακτικής ομάδας της εφημερίδας αναφορικά με την ελευθερία του λόγου και την κατάσταση της Δημοκρατίας στην Τουρκία, δημοσιεύεται στην Washington Post.
Το άρθρο ξεκινά με τη διαπίστωση ότι ο Τούρκος Πρόεδρος έχει εξαναγκάσει σε υποταγή τον κάποτε ζωηρό ελεύθερο Τύπο στη χώρα του.
Κατά τα τελευταία έτη η κυβέρνηση έχει φυλακίσει δημοσιογράφους, ενώ το καθεστώς και φιλικοί προς αυτό επιχειρηματίες έχουν πάρει τον έλεγχο των κάποτε ελεύθερα σκεπτόμενων ΜΜΕ, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στον Ταγίπ ερντογάν (Erdogan) να ασκεί ασφυκτικό έλεγχο όσον αφορά στο τι δημοσιεύεται ή μεταδίδεται.
Άλλη μία τέτοια πρακτική, θεωρεί η Washington Post, το νόμο που προώθησε η κυβέρνηση και που πρόσφατα εγκρίθηκε από το τουρκικό κοινοβούλιο (13/10), αναφορικά με την τιμωρία, με φυλάκιση, εκείνων που διαδίδουν «παραπλανητικές πληροφορίες».
Το άρθρο σημειώνει ότι αυτός ο νόμος αποσκοπεί ξεκάθαρα στο να φιμώσει την οποιαδήποτε κριτική εν όψει των προεδρικών εκλογών του επομένου έτους, δίνοντας στην κυβέρνηση νέα εργαλεία για την ποινικοποίηση της δημοσιογραφίας και της δραστηριότητας στο διαδίκτυο, μέσω μιας διατύπωσης η οποία χαρακτηρίζεται «αόριστη» και «πολύ ευρεία».
Η παραπληροφόρηση αποτελεί πρόκληση για κάθε κράτος. Όμως, ο νέος νόμος της Τουρκίας αποτελεί εξουσιοδότηση για να καταπνίγεται η ελεύθερη έκφραση. Θα δώσει στους εισαγγελείς μεγάλο περιθώριο να κατηγορήσουν τους νόμιμους δημοσιογράφους, καθώς και άλλους, ότι είχαν «πρόθεση» να δημιουργήσουν ανησυχία, φόβο ή πανικό — και να τους ρίξουν στη φυλακή, τονίζεται, μεταξύ άλλων, στο δημοσίευμα.
Ορισμένοι ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι στην Τουρκία έχουν επιβιώσει με διαδικτυακά ενημερωτικά δελτία, podcasts και βίντεο, παρά τους υπάρχοντες περιορισμούς. Ο νέος νόμος «αυξάνει σημαντικά τον βαθμό» κατά τον οποίο οι εταιρείες τεχνολογίας «μπορούν να θεωρηθούν ποινικά, διοικητικά και οικονομικά υπόλογες» και εισάγει αυστηρές κυρώσεις για μη συμμόρφωση με αιτήματα από την κυβέρνηση για αποκλεισμό ή αφαίρεση περιεχομένου ή απαίτηση για παροχή δεδομένων, σύμφωνα με την Human Rights Watch.
Ο Burak Erbay, ένας βουλευτής που αντιτάχθηκε στο νομοσχέδιο, δήλωσε: «Έχεις μόνο μία ελευθερία. Είναι το τηλέφωνο στην τσέπη σου… αν περάσει αυτός ο νόμος μπορείς να σπάσεις το τηλέφωνο σου έτσι, δεν θα χρειαστεί να το χρησιμοποιήσεις».
Ακολούθως πήρε ένα σφυρί και έσπασε ένα κινητό.
Πρόσφατα συναντηθήκαμε με τον Kemal Kilicdaroglu, ηγέτη του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, ο οποίος αντιτάχθηκε στην πρακτική του κ. Erdogan να φυλακίζει όσους μιλούν εναντίον του. «Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για Δημοκρατία αν η χώρα βάλει τους δημοσιογράφους της στη φυλακή» μας είπε.
«Κανείς δεν πρέπει να βρίσκεται στη φυλακή για αυτό που σκέφτεται», σημειώνεται στο άρθρο. Το δημοσίευμα καταλήγει ότι ο νέος νόμος σηματοδοτεί ένα ακόμη βήμα προς τα πίσω για την Τουρκία.
ΠΗΓΗ: Washington Post – Free speech disappears in Turkey. So does democracy
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE