Κύπρος: Ούτε το μειωμένο ΦΠΑ δεν πλήρωναν -Πιάστηκαν “στα πράσα” 81 πάροχοι υπηρεσιών πολιτογραφήσεων

Κυπριακά διαβατήρια




Στην τσιμπίδα του Τμήματος Φορολογίας πιάστηκαν 81 πάροχοι υπηρεσιών πολιτογραφήσεων, στο πλαίσιο ελέγχων για την ορθή επιβολή του ΦΠΑ στις συναλλαγές με πελάτες τους.

Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι συναλλαγές που είχαν οι πάροχοι με τους επενδυτές, δηλαδή κατά πόσο είχαν περιλάβει στα τιμολόγια που εξέδιδαν τη σωστή χρέωση του ΦΠΑ. Οι 81 πάροχοι συνδέονται με 1.541 αιτήσεις πολιτογραφήσεων.

Από τα στοιχεία που απέστειλε το Τμήμα Φορολογίας στη Βουλή, τα οποία είχαν ζητήσει τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν συζητείτο η έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το Κυπριακο Επενδυτικό Πρόγραμμα (ΚΕΠ), προκύπτει πως κάποιοι πάροχοι ξεγελούσαν το κράτος, καθώς δήλωναν λιγότερες φορολογίες, με αποτέλεσμα να τους επιβληθεί επιπρόσθετο ΦΠΑ.

Το Τμήμα Φορολογίας έχει ολοκληρώσει τους ελέγχους για 49 από τους 81 παρόχους και επέβαλε ΦΠΑ αξίας €1.9 εκατ. Παράλληλα, εκκρεμεί η ολοκλήρωση των ελέγχων για τους υπόλοιπους 32 παρόχους υπηρεσιών πολιτογραφήσεων.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι έλεγχοι που έγιναν στους παρόχους και το επιπλέον ΦΠΑ που επιβλήθηκε δεν σχετίζεται με την αξιοποίηση του «κοινωνικού μέτρου», δηλαδή του μειωμένου ΦΠΑ κατά την αγορά ή την ανέγερση κατοικίας, το οποίο χρησιμοποίησαν ξένοι επενδυτές (και συνεργάτες τους στην Κύπρο) στο πλαίσιο του ΚΕΠ, για να πολιτογραφηθούν Κύπριοι. Για το συγκεκριμένο ζήτημα, κατά διαστήματα, οι λειτουργοί του Τμήματος Φορολογίας προβαίνουν είτε σε επιτόπιους ελέγχους, είτε σε ελέγχους από το γραφείο, για την εξακρίβωση της χρήσης της κατοικίας στα πλαίσια του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τον μειωμένο συντελεστή 5% ΦΠΑ.

13 χιλιάδες αξιοποίησαν το «κοινωνικό» μέτρο

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», κάποιοι από τους επενδυτές που αξιοποίησαν το 5% ΦΠΑ δεν χρησιμοποιούσαν την κατοικία ή το διαμέρισμα που αγόρασαν για μόνιμη διαμονή, με αποτέλεσμα να επιβληθεί επιπρόσθετη φορολογία. Υπενθυμίζεται πως η Ελεγκτική Υπηρεσία είχε εντοπίσει πως το κράτος έχασε €204 εκατ. από την αξιοποίηση της φορολογικής έκπτωσης από 1.298 αλλοδαπούς επενδυτές, οι οποίοι αγόρασαν επαύλεις και πολυτελή διαμερίσματα, αξίας €1.6  δισ.  Σύμφωνα με το Τμήμα Φορολογίας, από το 2013-2018 εξετάστηκαν 13 χιλ. αιτήσεις μειωμένου ΦΠΑ, στις οποίες περιλαμβάνονται και περιπτώσεις επενδυτών, ωστόσο δεν τηρούνται ξεχωριστά στοιχεία. Μόνο το 2021, το κράτος εκτιμά πως είχε απώλεια εσόδων €203 εκατ. από τον μειωμένο ΦΠΑ, τα οποία επωφελήθηκαν 5.400 φορολογούμενοι. Τις επόμενες εβδομάδες, το Τμήμα θα πραγματοποιήσει εκστρατεία επιτόπιων ελέγχων και θα εξεταστούν υποθέσεις στη βάση διαχείρισης κινδύνων.

Παραπέμπει στο Υπουργείο Εσωτερικών

Στο Υπουργείο Εσωτερικών παραπέμπει το Τμήμα Φορολογίας τους βουλευτές για να λάβουν ονομαστικό κατάλογο με τους παρόχους υπηρεσιών και τους αιτητές για πολιτογράφηση, σε σχέση με τον ΦΠΑ και τον φόρο εισοδήματος που κατέβαλαν στο πλαίσιο του ΚΕΠ. Για τους παρόχους, η Βουλή ζητούσε στοιχεία σε σχέση με τον αριθμό των πολιτογραφήσεων που διεκπεραίωσε κάθε γραφείο, τις αμοιβές που έλαβαν για κάθε πολιτογράφηση, τα ποσά που κατέβαλαν για σκοπούς ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος, καθώς και για τα έσοδα που είχε το κράτος. Παράλληλα, το Τμήμα μετέφερε τη διαφωνία της Κομισιόν σε σχέση με την κοινοποίηση της αλληλογραφίας που είχε με τις κυπριακές αρχές για την εφαρμογή του 5% ΦΠΑ. Τον περασμένο Φεβρουάριο, η Επιτροπή, σε επιστολή της στο Υπουργείο Οικονομικών είχε αναφέρει πως όσο είναι σε εξέλιξη η διαδικασία επί παραβάσει κατά της Δημοκρατίας δεν θα κοινοποιηθούν τα έγγραφα.

Με πληροφορίες από philenews.com 
Κύπρος Λευκωσία 

Μέτρα για ένταξη των Τουρκοκυπρίων εργαζομένων στις ελεύθερες περιοχές ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας της Κύπρου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: