Ύπουλο άλλοθι για πυρηνική απειλή στήνει η Μόσχα: Συντηρεί σενάριο για δήθεν ουκρανική επίθεση με «βρόμικη βόμβα»

Τιο απομεινάρι μιας ρουκέρας σε ζωολογικό κήπο στο Mykolaiv. EPA, HANNIBAL HANSCHKE




Η Δύση κατηγορεί ευθέως τη Ρωσία ότι αναζητεί πρόσχημα για να χρησιμοποιήσει μια απειλή χρήσης βόμβας με πυρηνικό υλικό στην Ουκρανία δεδομένου ότι το Κρεμλίνο επιμένει να συντηρεί -και με σημερινές τηλεφωνικές επικοινωνίες και δηλώσεις- το σενάριο μιας ουκρανικής επίθεσης με «βρόμικη βόμβα».

Με τις ουκρανικές δυνάμεις να προελαύνουν στην προσαρτηθείσα από τη Ρωσία επαρχία της Χερσώνας, ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού τηλεφώνησε σε δυτικούς ομολόγους του την Κυριακή για να τους πει ότι η Μόσχα υποψιάζεται το Κίεβο ότι σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει μια «βρόμικη βόμβα».

Και σήμερα υπήρξε η συνέχεια:

Ο Ρώσος Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Βαλερί Γερασίμοφ και ο επικεφαλής του Μικτού Επιτελείου των ΗΠΑ Mark Milley μίλησαν τηλεφωνικά και συζήτησαν το σενάριο που έθεσε η Μόσχα ότι η Ουκρανία μπορεί να χρησιμοποιήσει μια “βρόμικη βόμβα”, ανέφερε το πρακορείο RIA. Η κλήση έλαβε χώρα λίγο μετά από παρόμοια συνομιλία μεταξύ του Γερασίμοφ και του Βρετανού ομολόγου του.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Βρετανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών απέρριψαν «τους ξεκάθαρα ψευδείς ισχυρισμούς της Ρωσίας», ενώ αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος μιλώντας σε δημοσιογράφους είπε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία έχει αποφασίσει να χρησιμοποιήσει πυρηνικό, βιολογικό ή χημικό όπλο, παρά τις ανησυχίες των ΗΠΑ για τις ψευδείς ρωσικές προειδοποιήσεις περί σχεδίου βρόμικης βόμβας που εκπονεί η Ουκρανία».

«Ετοιμάζουμε δυνάμεις υπό ραδιενεργές συνθήκες» 

Επιπλέον: Ο αντιστράτηγος Ιγκόρ Κιρίλοφ, επικεφαλής των ρωσικών δυνάμεων για τη χημική, ραδιενεργή και βιολογική προστασία, σε σημερινή ενημέρωση ισχυρίστηκε ότι οι εργασίες για τη «δημιουργία μιας ‘βρόμικης βόμβας’ από την Ουκρανία πλησιάζουν προς το τέλος τους».

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε, δύο ουκρανικές οργανώσεις έχουν συγκεκριμένες οδηγίες για τη δημιουργία της λεγόμενης ‘βρόμικης βόμβας’. Οι εργασίες βρίσκονται στο τελικό στάδιο», είπε, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο Ria.
Ο Κιρίλοφ ισχυρίστηκε ότι η Μόσχα γνωρίζει τις επαφές μεταξύ του γραφείου του Προέδρου της Ουκρανίας και εκπροσώπων του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με την πιθανή απόκτηση τεχνολογίας πυρηνικών όπλων.
Πρόσθεσε μάλιστα  το εξής πολύ επικίνυδνο ότι «η Ρωσία προετοιμάζει τις δυνάμες της να εργαστούν υπό συνθήκες ραδιενεργούς επιμόλυνσης».

Σε κοινή δήλωσή τους, οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Βρετανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών απέρριψαν άπαντες τους ισχυρισμούς και επιβεβαίωσαν την υποστήριξή τους στην Ουκρανία κατά της Ρωσίας.

«Οι χώρες μας κατέστησαν σαφές ότι όλοι απορρίπτουμε τους ξεκάθαρα ψευδείς ισχυρισμούς της Ρωσίας ότι η Ουκρανία ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει μια βρόμικη βόμβα στο έδαφός της», ανέφεραν στην κοινή τους δήλωση οι τρεις Υπουργοί Εξωτερικών. «Ο κόσμος θα έβλεπε μέσα από κάθε προσπάθεια να χρησιμοποιηθεί αυτός ο ισχυρισμός ως πρόσχημα για κλιμάκωση».

Γιατί η Χερσώνα αποτελεί έπαθλο

Οι ουκρανικές δυνάμεις αυξάνουν την πίεση στις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις στη νότια περιφέρεια της Χερσώνας που κατέλαβε η Μόσχα κατά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Η απώλεια του ελέγχου της ουκρανικής περιφέρειας θα αποτελέσει μια μεγάλη οπισθοδρόμηση για τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Πύλη προς την Κριμαία

Η περιφέρεια Χερσώνα συνορεύει με την Κριμαία και παρέχει στη Μόσχα μια χερσαία γέφυρα προς τη χερσόνησο της Μαύρης Θάλασσας την οποία κατέλαβε το 2014. Η ανακατάληψη από την Ουκρανία εκτάσεων της περιφέρειας της Χερσώνας θα στερούσε από τη Μόσχα αυτόν τον χερσαίο διάδρομο. Θα έφερνε επίσης το ουκρανικό πυροβολικό μεγάλου βεληνεκούς πιο κοντά στην Κριμαία, την οποία η Μόσχα θεωρεί ζωτικής σημασίας για τα συμφέροντά της.

Σε αυτή την ουκρανική χερσόνησο, την προσάρτηση της οποίας ο Πούτιν θεωρεί βασικό επίτευγμα των δύο και πλέον δεκαετιών εξουσίας του, διαθέτει βάση μια τεράστια ρωσική στρατιωτική δύναμη και ο Στόλος της Μαύρης Θάλασσας, τον οποίο η Μόσχα χρησιμοποιεί για να προβάλλει ισχύ στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

Παροχή νερού

Η παροχή νερού στην Κριμαία θα τεθεί επίσης σε κίνδυνο εάν η Ουκρανία ανακαταλάβει την περιφέρεια Χερσώνα.

Αφότου η Μόσχα κατέλαβε την Κριμαία, το Κίεβο μπλόκαρε την παροχή νερού μέσω ενός καναλιού από τον ποταμό Δνείπερου. Όταν η Ρωσία κατέλαβε τμήματα της περιφέρειας Χερσώνας και της γειτονικής Ζαπορίζια στα ανατολικά, κινήθηκε αμέσως για να ξεμπλοκάρει το κανάλι για να επιτρέψει τη ροή νερού. Η Ρωσία χρειάζεται αυτό το νερό για τον τοπικό πληθυσμό, την άρδευση των άνυδρων εδαφών της χερσονήσου και για πολλές στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Ανεφοδιασμός

Οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται στα χαρακώματα στη δεξιά – δυτική – όχθη του ποταμού Δνείπερου στο βόρειο τμήμα της περιφέρειας Χερσώνας. Είναι το μόνο μέρος όπου η Ρωσία έχει παρουσία στη δεξιά όχθη του τεράστιου ποταμού που κόβει στα δύο την Ουκρανία.

Οι ουκρανικές δυνάμεις σφυροκοπούν τις γέφυρες πάνω από τον ποταμό για να βλάψουν την ικανότητα ανεφοδιασμού της Μόσχας. Η απώλεια αυτής της πλευράς του ποταμού θα επιτρέψει στην Ουκρανία να επιτεθεί στις ρωσικές γραμμές ανεφοδιασμού που υποστηρίζουν την Ζαπορίζια και να επιδιώξει να ανακαταλάβει τον πυρηνικό σταθμό εκεί, υποστηρίζουν στρατιωτικοί αναλυτές.

«Η δεξιά όχθη είναι σημαντική και για τις δύο πλευρές – για τη (Ρωσία) προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα της άμυνας στην κατεύθυνση της Ζαπορίζια, και για την (Ουκρανία) να απελευθερώσει αυτήν την κατεύθυνση, να κόψει τον χερσαίο διάδρομο προς την Κριμαία, την παροχή νερού στην Κριμαία και να επανακτήσει τον έλεγχο του (πυρηνικού εργοστασίου)», δήλωσε ο Όλεχ Ζντάνοβ, στρατιωτικός αναλυτής.

Συμβολική σημασία

Η πόλη Χερσώνα είναι μέχρι σήμερα η μόνη περιφερειακή πρωτεύουσα που έχουν καταλάβει οι ρωσικές δυνάμεις από την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου. Επομένως, η απώλειά της θα ήταν ένα σημαντικό συμβολικό πλήγμα για το Κρεμλίνο και θα καταδείκνυε ότι η Ρωσία -επί του παρόντος- δεν καταφέρνει να προχωρήσει προς τις πόλεις Μικολάιφ και Οδησσό, των οποίων η Μόσχα επεδίωξε την κατάληψη, δήλωσε ο Ολεξάντερ Μουσιγιένκο, στρατιωτικός αναλυτής.

«Είναι σαφές ότι η απώλεια της Χερσώνας και του προγεφυρώματος της Χερσώνας θα έχει συνέπειες για την εικόνα της Ρωσίας και θα έχει αρνητικό αντίκτυπο εντός της Ρωσίας», είπε.

Έλεγχος στην Μαύρη Θάλασσα

Η περιφέρεια της Χερσώνας, η οποία είχε – προ του πολέμου – πληθυσμό άνω του 1 εκατομμυρίου, βρίσκεται στη Μαύρη Θάλασσα. Η ανάκτησή της θα βοηθούσε το Κίεβο να πάρει εκ νέου τον έλεγχο ορισμένων ακτών σε μια θάλασσα που αποτελεί κρίσιμη αρτηρία για τις εξαγωγές τροφίμων του σε ξένες αγορές.

Η ρωσική κρατική τηλεόραση είναι γεμάτη με τοκ σόου με ειδήμονες που επευφημούν ανοιχτά τις επιθέσεις στις ουκρανικές πολιτικές υποδομές και ζητούν ακόμη πιο σκληρά μέτρα για την εξάλειψη αυτού που περιγράφουν ως παράνομο ουκρανικό κράτος.

Τη Δευτέρα, ο παρουσιαστής της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης Anton Krasovsky ζήτησε συγγνώμη για σχόλια στα οποία ζήτησε τα παιδιά της Ουκρανίας να πνιγούν σε ποτάμια και να καούν ζωντανά σε καλύβες με τις πόρτες καρφωμένες κλειστές. Αστειεύτηκε επίσης ότι οι Ουκρανές γιαγιάδες αποθήκευαν τα χρήματα της κηδείας τους για να πληρώσουν Ρώσους στρατιώτες για να τις βιάσουν.

Με πληροφορίες από Reuters, Ria και Reuters μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ

Η Le Monde επικαλείται έκθεση της Human Rights Watch και ξεμπροστιάζει την Τουρκία: «Εκατοντάδες οι απελάσεις και οι βασανισμοί Σύριων προσφύγων»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: