Η παρακαταθήκη με τις “Εννέα Aλήθειες” που άφησε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης! Επιστροφή στην “καρδιά” του Κυπριακού, τη βάρβαρη τουρκική εισβολή και κατοχή!

FILE PHOTO: Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ομιλεί στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ. Φωτογραφία Προεδρικό Μέγαρο




Του ΝΙΚΟΥ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ* – Νέα Υόρκη

Την περασμένη βδομάδα, τόσο εγώ προσωπικά, όσο και πολλά ΜΜΕ και όχι μόνον, σταθήκαμε στην έντονη και άρτια ομιλία του Προέδρου Αναστασιάδη μέσα στην έδρα του ΟΗΕ, από το βήμα της 77ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Σχετικό άρθρο ΕΔΩ.

Μέσα από μια δομημένη και περιεκτική ομιλία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επικεντρώθηκε τόσο στο μεγάλο πρόβλημα της πατρίδας μας, όσο και στο διεθνές γίγνεσθαι.

Μίλησε για την αδυναμία των Ηνωμένων Εθνών να ενεργήσουν με τρόπο δίκαιο για τα κράτη – μέλη του, δίνοντας έμφαση στη μεγάλη αδικία που υφίσταται η πατρίδα μας όλα αυτά τα χρόνια.

Εστίασε στην Τουρκία και στη συνεχή προκλητικότητα αυτής, του Ερντογάν και της δικής του διχαστικής ομιλίας (επίσης από το βήμα της ΓΣ του ΟΗΕ), τονίζοντας τις καθημερινές τουρκικές παραβιάσεις και παραθέτοντας συγκεκριμένες αναφορές όλων αυτών των παραβιάσεων.

Διερωτώμενος (ο ΠτΔ), για ποιες “αλήθειες” μιλά ο κ. Ερντογάν, έθεσε εννέα ερωτήματα σε σχέση με αυτές τις “αλήθειες”:

1. Την αλήθεια ότι 37 % της γης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενός κράτους μέλους της ΕΕ, παραμένει υπό στρατιωτική κατοχή;
2. Την αλήθεια ότι μετά την τουρκική εισβολή του 1974 το 1/3 των Ελληνοκυπρίων αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές τους εστίες;
3. Την αλήθεια ότι έχουν εγκαταστήσει εκατοντάδες χιλιάδες Τούρκους υπηκόους στις κατεχόμενες περιοχές, αλλάζοντας το δημογραφικό χαρακτήρα του νησιού και μετατρέποντας τους Τουρκοκύπριους σε μειονότητα στις περιοχές που κατέχουν παράνομα;
4. Την αλήθεια ότι η Τουρκία έχει ιδρύσει μια παράνομη οντότητα στις κατεχόμενες περιοχές, η οποία βρίσκεται υπό τον απόλυτο πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό, πολιτιστικό και θρησκευτικό της έλεγχο; Μια παράνομη οντότητα που περιγράφεται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ως “υποτελής τοπική διοίκηση” της Τουρκίας;
5. Την αλήθεια ότι η Τουρκία προσπαθεί να εξισώσει το Κράτος, τη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυπριακή Δημοκρατία με την παράνομη αποσχιστική οντότητα;
6. Την αλήθεια ότι η πιο πάνω διακήρυξη της υποτιθέμενης απόσχισης έχει καταδικαστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας και θεωρήθηκε νομικά άκυρη;
7. Την αλήθεια ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας ζήτησε την ανάκληση της και από όλα τα κράτη και τη διεθνή κοινότητα στο σύνολό της, να μην την αποδεχθεί ή να την υποβοηθήσει με οποιονδήποτε τρόπο;
8. Την αλήθεια ότι προσπαθούν να αλλάξουν το καθεστώς της περιφραγμένης πόλης της Αμμοχώστου, σε αντίθεση με τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών;
9. Την αλήθεια ότι η Τουρκία υιοθετεί τη δική της αυθαίρετη ερμηνεία του διεθνούς δικαίου που μειώνει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου κατά 44%, εις βάρος τόσο των Ελληνοκυπρίων όσο και των Τουρκοκυπρίων, σε αντίθεση με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας; Το σχετικό άρθρο ΕΔΩ.

Πέραν των εννέα σημείων που ανέδειξε ξεκάθαρα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ένα σημείο το οποίο χρήζει προσοχής, είναι η αναφορά του συντάκτη του πιο πάνω άρθρου, αγαπητού φίλου δημοσιογράφου και εκδότη Μιχάλη Ιγνατίου, στην εφημερίδα Hellas Journal. Ο κύριος Ιγνατίου τόνισε:

  • Θα έλεγα ότι με την ομιλία αυτή (ο ΠτΔ) αφήνει μία παρακαταθήκη στον επόμενο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, στον οποίο βασικά λέει να κάνει αυτά που δεν έκανε ο ίδιος. Δηλαδή, να επιστρέψει στην “καρδιά” του Κυπριακού, από εκεί που ξεκίνησε το πρόβλημα, από την εισβολή και την κατοχή που διατηρείται από τον κατοχικό στρατό μέχρι σήμερα.

Θεωρώ ότι η ουσία βρίσκεται σε αυτήν εδώ τη φράση του κ. Ιγνατίου. Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι για χίλιους δυο λόγους, αργήσαμε πολύ να αντιδράσουμε και να προβάλουμε με πείσμα τη δική μας αλήθεια. Και δεν είναι λίγοι όσοι διερωτηθήκαμε “που ήμασταν τόσα χρόνια”!

Γιατί δεν μιλούσαμε τόσο καιρό; Όλα αυτά δεν είναι φαινόμενα του σήμερα, ο ΟΗΕ μας “γράφει” εδώ και χρόνια όταν ρωτάμε για τα συνεχιζόμενα εγκλήματα της Τουρκίας. Που ήμασταν μετά το 2017, μετά το Κραν Μοντανά, για να δοθούν οι απαντήσεις σε κάποιους (επιεικώς) “ξεροκέφαλους” στην Κύπρο, οι οποίοι κλείνουν τα αυτιά τους ακόμη και στα απόρρητα έγγραφα του ΟΗΕ, που ανέδειξαν οι εφημερίδες “ο Φιλελεύθερος”, “Hellas Journal” και ο Μιχάλης Ιγνατίου; Το σχετικό άρθρο ΕΔΩ.

Τίποτα πιο ξεκάθαρο δεν υπάρχει πλέον από την τοποθέτηση του Κυπριακού προβλήματος στην ορθή και δίκαια βάση του, προς κάθε κατεύθυνση και χωρίς υποσημειώσεις και “γλωσσάρια”.

Τίποτα πιο ξεκάθαρο από την μεγάλη αλήθεια ότι “παρά τους ιστορικούς συμβιβασμούς από μέρους της ελληνοκυπριακής πλευράς, όλες οι προσπάθειες για την επίτευξη λύσης στο κυπριακό πρόβλημα απέτυχαν λόγω της αδιάλλακτης στάσης αλλά και των παράλογων απαιτήσεων της Τουρκίας” (Πρόεδρος Αναστασιάδης από το βήμα της ΓΣ του ΟΗΕ).

Οι εννέα αλήθειες του Προέδρου Αναστασιάδη είναι η παρακαταθήκη του νέου Προέδρου για να τα πάρει όλα από την αρχή και να ξανακτίσει πάνω σε σωστές βάσεις. Όλη η αλήθεια, όλες οι (εννέα) αλήθειες είναι εκεί! Καμιά δικαιολογία δεν υπάρχει, καμιά άλλη καθυστέρηση δεν σηκώνει με μια λυσσασμένη Τουρκία!

*Ο Δρ. Νίκος Αντωνιάδης είναι Associate Professor στην Νέα Υόρκη σε θέματα Επικοινωνίας, Στρατηγικής & Πολιτικού Μάρκετινγκ και Συντάκτης στις εφημερίδες ikypros.com, L.A. Voice και Hellas Journal. Έχει βραβευτεί με το βραβείο Διδασκαλικής Αριστείας (Νέα Υόρκη) και το Βραβείο Καλύτερου Καινοτόμου Μοντέλου Ανάπτυξης Πολιτικών Προτάσεων (Ηνωμένο Βασίλειο). Από το 2019, είναι ο πρώτος επιστήμονας στη Νέα Υόρκη που σχεδίασε και διδάσκει το Πολιτικό Μάρκετινγκ στο Πανεπιστήμιο St. John’s.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Πρόεδρε, ναι, “βομβάρδισες” και τα είπες σε Τουρκία και ΟΗΕ, χύμα και σταράτα. Που ήμασταν τόσα χρόνια; Γιατί χάθηκε τόσος χρόνος;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: