Η Ουάσιγκτον απέρριψε το νέο κόλπο του Ερντογάν και του Πούτιν: Για μεταφορά του ρωσικού αερίου, μέσω της Θράκης, στην Ευρώπη…

Ο Λευκός Οίκος το βράδυ… Φωτογραφία Hellas Journal




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Η αμερικανική κυβέρνηση απέρριψε τη συμφωνία του Ταγίπ Ερντογάν με το Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν για τη δημιουργία κόμβου φυσικού αερίου στην Τουρκία και συγκεκριμένα στη Θράκη.

Στόχος των δύο αυταρχικών ηγετών είναι η μεταφορά ρωσικού αερίου στην Ευρώπη, η οποία, όμως, αναζητά ανεξάρτητες πηγές εκτός της Ρωσίας για να λύσει το ενεργειακό της πρόβλημα. Το σχέδιο για μεταφορά του ρωσικού αερίου μέσω της Τουρκίας, χώρας μέλους του ΝΑΤΟ, δεν πρόκειται να προχωρήσει, αφού οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίου έχουν αποφασίσει τον απόλυτο περιορισμό της αγοράς ρωσικού φυσικού αερίου.

Η πρόταση για τη δημιουργία ενεργειακού κόμβου στην Τουρκία, έγινε από τον Βλαντιμίρ Πούτιν και την αποδέχθηκε ασμένως ο αυταρχικός πρόεδρος της Τουρκίας, ο οποίος προχώρησε σε σχετική δήλωση ενώπιον των στελεχών του ισλαμικού κόμματος του (ΑΚΡ),

Η απόρριψη της συμφωνίας του Πούτιν και του Ερντογάν από την Ουάσιγκτον έγινε δημόσια και επίσημα από τον αναπληρωτή εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Vedant Patel στην καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου δεν μπορούσε να είναι πιο σαφής:

«Παροτρύνουμε», δήλωσε ο κ. Vedant Patel, «τους συμμάχους μας να λάβουν μέτρα για να διαφοροποιήσουν τις πηγές ενέργειας τους και να μειώσουν την ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία».

Πρόσθεσε:

«Στην περίπτωση της Τουρκίας ειδικότερα, συνεργαζόμαστε στενά μαζί τους για να βοηθήσουμε τις δικές τους προσπάθειες ενίσχυσης της ενεργειακής ασφάλειας μακροπρόθεσμα».

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος προχώρησε σε προειδοποίηση για το θέμα των κυρώσεων, τις οποίες -σύμφωνα με πληροφορίες- η Τουρκία δεν τηρεί απόλυτα. Και αυτός ήταν ο λόγος της ξαφνικής επίσκεψης αποστολής στελεχών του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος άφησε ξεκάθαρα αιχμές για το ρόλο της Τουρκίας:

«Εξηγήσαμε», τόνισε, «στην Τουρκία και σε όλους τους συμμάχους και εταίρους μας ότι κανείς δεν θα πρέπει να γίνει ασφαλές καταφύγιο για παράνομες ρωσικές περιουσίες ή συναλλαγές, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό.”

Πρόσθεσε επίσης ότι: «Εργαστήκαμε στενά με τους συμμάχους και τους εταίρους μας για να επιβάλουμε σοβαρό και άνευ προηγουμένου κόστος στη Ρωσία, μεταξύ άλλων μέσω κυρώσεων, ελέγχων στις εξαγωγές και περιορισμών (παραχώρησης) βίζας».

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Μετά από απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εξωτερικών, η Βοηθός υπουργός, αρμόδια για την καταπολέμηση της χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και για τα οικονομικά εγκλήματα, Ελίζαμπεθ Ρόζενμπεργκ, ηγήθηκε αποστολής στην Τουρκία.

Η αποστολή αποτελείτο από αξιωματούχους που ασχολούνται με την τιμωρία όσων παραβιάζουν τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας. Και είναι σημαντικό να τονιστεί ότι προηγήθηκαν και άλλες αποστολές στελεχών των υπουργείων Οικονομικών και Εξωτερικών για να μεταφέρουν τις προειδοποιήσεις της Ουάσιγκτον στην Άγκυρα.

Οι Αμερικανοί είχαν βάσιμες πληροφορίες για συνεργασία των ρωσικών τραπεζών με τις τουρκικές, μετά από συμφωνία του Πούτιν με τον Ερντογάν. Απαίτησαν ακύρωση τη συμφωνίας και το πέτυχαν πάλι μετά από απειλή για κυρώσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ακύρωση της συμφωνίας έγινε Σάββατο.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η Ελίζαμπεθ Ρόζενμπεργκ ταξίδεψε στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, από τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου έως την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου. Συναντήθηκε με Τούρκους αξιωματούχους καθώς και με εκπροσώπους του ιδιωτικού χρηματοοικονομικού και εμπορικού τομέα, ακαδημαϊκούς και μέλη της κοινωνίας των πολιτών.

Αναφέρεται ότι κατά τη διάρκεια των συναντήσεών της, η Βοηθός υπουργός κάλυψε μια σειρά θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων και των εξαγωγικών ελέγχων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία από έναν ευρύ συνασπισμό περισσότερων από 30 χωρών.

Η κ. Ρόζενμπεργ συζήτησε επίσης την ενεργειακή ασφάλεια, την πολιτική κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και την αντιμετώπιση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι «αυτές οι συναντήσεις επιβεβαίωσαν τη σημασία της στενής συνεργασίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας για την αντιμετώπιση των κινδύνων που προκαλούνται από την αποφυγή κυρώσεων και άλλες παράνομες οικονομικές δραστηριότητες».

Σε μια ταυτόχρονη σειρά τεχνικών διαλόγων, το προσωπικό από το Υπουργείο Οικονομικών και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ συνεργάστηκε με Τούρκους αξιωματούχους, υπεύθυνους για τη συμμόρφωση (στις κυρώσεις), επαγγελματίες του χρηματοοικονομικού τομέα και κυβερνητικούς ομολόγους τους.

  • Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal
  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Άσχετα από τους ισχυρισμούς του Καλίν, ο Λευκός Οίκος είναι εναντίον κάθε πολεμικής ενέργειας στο Αιγαίο: Όχι μόνο λόγω της Ουκρανίας…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: