Άσχετα από τους ισχυρισμούς του Καλίν, ο Λευκός Οίκος είναι εναντίον κάθε πολεμικής ενέργειας στο Αιγαίο: Όχι μόνο λόγω της Ουκρανίας…

US President Joe Biden delivers an update on the student debt relief portal beta test, in the South Court Auditorium at the White House, in Washington, DC, USA, 17 October 2022. EPA, BONNIE CASH




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Παρά το γεγονός ότι έχουν υποβληθεί αρκετές ερωτήσεις στο Γραφείο Τύπου, ο Λευκός Οίκος -μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές- δεν εξέδωσε ανακοίνωση για την τηλεφωνική συνομιλία του Τζέικ Σάλιβαν, του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον Ιμπραϊμ Καλίν.

Οπότε γνωρίζουμε μόνο τις τουρκικές θέσεις, όπως τις δημοσιοποίησε ο σύμβουλος του ισλαμιστή προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν (ΕΔΩ).

Πρέπει να σημειώσουμε ότι οι Αμερικανοί δεν μας έχουν συνηθίσει να μην δημοσιοποιούν τις συνομιλίες των αξιωματούχων τους. Και ειδικά ο κ. Σάλιβαν πάντα, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, δίνει στη δημοσιότητα μερικές λεπτομέρειες από τις συζητήσεις με ξένους αξιωματούχους.

  • Βέβαια -και αυτό έχει τη σημασία του-, μερικές φορές οι ανακοινώσεις των Τούρκων και των Αμερικανών δεν συμπίπτουν, ιδιαίτερα για τα θέματα της ανατολικής Μεσογείου.

Τούτη τη φορά, ο Καλίν ήταν λαλίστατος σε ότι αφορά τα θέματα που αφορούν την Ελλάδα και την Κύπρο και γενικά της Μεσογείου, αλλά λέει όσα αυτός είπε στον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.

Βεβαίως, δεν υποστηρίζουμε ότι ο συνεργάτης του Ερντογάν δεν είπε όσα ισχυρίστηκε (πως τόνισε) στον κ. Σάλιβαν. Αλλά ότι δεν έχουμε -μέσω επίσημης ανακοίνωσης- την αμερικανική θέση, όπως εκφράστηκε στο τηλεφώνημα. Και αυτό δεν μας βοηθά να καταλήξουμε σε τελικά συμπεράσματα.

Υποβάλαμε δύο αιτήματα στο Λευκό Οίκο, αλλά μέχρι τις πρωινές ώρες της Τετάρτης και ενώ είχαν περάσει 36 ώρες από τη συνομιλία, που αποκάλυψε ο Καλίν, δεν είχαν απαντηθεί. Χθες, ο Λευκός Οϊκος, εξέδωσε, πάντως, ανακοίνωση για τη συνάντηση του κ. Σάλιβαν με τον υπουργό Άμυνας της Βρετανίας, Ben Wallace. Και το έκανε μέσα σε λίγες ώρες.

Απ’ όσα είπε ο Καλίν, εικάζουμε ότι ο κ. Σάλιβαν δεν συμφώνησε με τα λεγόμενά του για το Αιγαίο και γενικά τα θέματα της Μεσογείου. Δεν συμφώνησε, δηλαδή, με την διατύπωση ότι η Τουρκία θα προστατεύσει στρατιωτικά τα δήθεν δικαιώματα της στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.

Ο Τούρκος αξιωματούχος φέρεται να είπε στον Αμερικανό ομόλογό του ότι η Τουρκία «δεν θα διστάσει να προστατεύσει τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά της στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο». Και ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα είναι αυτή που προκαλεί στο Αιγαίο, κάτι που είναι ένα τεράστιο ψέμα.

«Η Ελλάδα θα πρέπει να σταματήσει την προκλητική ρητορική της και τις ενέργειες  που παραβλέπουν το διεθνές δίκαιο», είπε ο Καλίν, διακινώντας fake news.

  • Η επίσημη θέση της αμερικανικής κυβέρνησης είναι ότι αυτά τα ζητήματα που θέτει η Τουρκία, λύνονται με ειρηνικά μέσα και διπλωματικό τρόπο. Δεν λύνονται με στρατιωτικά μέσα. Ιδιαίτερα όταν η Τουρκία και η Ελλάδα είναι μέλη του ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία είναι αυτή που απειλεί την Ελλάδα. Όχι το αντίθετο. Έτσι κι αλλιώς, η Ουάσιγκτον δεν θα επιτρέψει να ανοίξει το “πολεμικό μέτωπο του Αιγαίου”, και αυτό τονίστηκε με όλους τους τρόπους στην Άγκυρα. Το τι θα πράξει στο τέλος ο ανεξέλεγκτος Ερντογάν, είναι ένα άλλο ζητημα… Αλλά ένα δεύτερο μέτωπο στην Ευρώπη, ενώ συνεχίζεται η η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δεν θα το επιτρέψουν οι Αμερικανοι.

Πάντως, οι Αμερικανοί είναι πολύ ενθαρρυμένοι μετά την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ του Λιβάνου και του Ισραήλ. Ήταν μία εξέλιξη που δεν την περίμεναν και τους χαροποίησε αφάνταστα, καθώς ελπίζουν ότι ο Λίβανος θα μπορέσει να ορθοποδήσει και να απαλλαγεί από την ιρανική επιρροή.

Οπότε, θα μπορούσαν να εισηγηθούν την ίδια διαδικασία και για άλλες χώρες της περιοχής, που υποτίθεται ότι έχουν τα ίδια προβλήματα. Όμως, πρέπει να γνωρίζουν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να καθίσει στο τραπέζι με την Τουρκία για να συζητήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Η τουρκική κυβέρνηση προχώρησε σε μία κίνηση με μεγάλη σημασία. Η Τουρκία δεν επέκτεινε το συμβόλαιο που είχε με μία εκ των πλέον γνωστών δικηγορικών εταιρειών της Ουάσινγκτον, την Arnold and Porter. Πλήρωνε αδρά, πάνω από 2,5 εκ. δολάρια, για τις υπηρεσίες της εταιρείας, η οποία ανέλαβε τις πιέσεις για να επανέλθει η Τουρκία στο πρόγραμμα παραγωγής των μαχητικών αεροσκαφών F-35. Φαίνεται ότι χώνεψε επιτέλους ότι δεν θα πάρει τα F-35 και ότι αντί της Τουρκίας θα τα αγοράσει η Ελλάδα.

Από την άλλη, αναμένουμε ότι η Άγκυρα θα εξαπολύσει επίθεση σε όλα τα μέτωπα για να επιτύχει την αγορά των μαχητικών F-16. Θα τα δώσει όλα για όλα μετά την απώλεια των F-35. Οι Τούρκοι έχουν μεγάλη ανάγκη τα F-16. Εάν δεν τα εξασφαλίσουν, η ισορροπία στους ουρανούς του Αιγαίου θα παραμείνει εις βάρος της για την επόμενη εικοσαετία.

  • Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal
  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Οι Βρυξέλλες είναι το μεγαλύτερο ανέκδοτο: Έδωσαν δισεκατομμύρια στην Τουρκία (δήθεν) για να μην στέλνει πρόσφυγες και μετανάστες στην Ευρώπη!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: