Η επιστράτευση θέτει υπό αμφισβήτηση τα θεμέλια της εξουσίας του Πούτιν, αλλά η εξουσία του δεν κινδυνεύει ακόμα…

Russian President Vladimir Putin (L) attends a meeting with Russian Deputy Prime Minister Dmitry Chernyshenko (R) at the Kremlin in Moscow, Russia, 24 October 2022. EPA, GAVRIIL GRIGOROV, KREMLIN POOL, SPUTNIK POOL




Ο Ρώσος κοινωνιολόγος Lev Goudkov, επιστημονικός διευθυντής του Levada Center, του τελευταίου ανεξάρτητου ινστιτούτου δημοσκοπήσεων στη Ρωσία, που χαρακτηρίστηκε ως «ξένος πράκτορας» από τις αρχές, αποδέχεται, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Monde , ότι η υποστήριξη για την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» είναι πραγματική και πλειοψηφική στο ρωσικό πληθυσμό.

Σημείωσε ότι τυπικά, είναι γύρω στο 75%, αλλά, κατά την άποψή του, θα ήταν πιο σωστή η αναφορά στην έλλειψη αντίστασης, παρά στην υποστήριξη. Τονίζει ότι “η επιστράτευση θέτει υπό αμφισβήτηση τα θεμέλια της εξουσίας του Πούτιν”

Κατά τον ίδιον, υπάρχει η διαπίστωση, ότι η «ειδική επέμβαση» προκαλεί αντίθετα συναισθήματα. Υπάρχει σίγουρα υπερηφάνεια, ικανοποίηση, αλλά επίσης, στο ίδιο επίπεδο και συχνά στους ίδιους ανθρώπους, αρνητικά συναισθήματα, όπως σοκ, σύγχυση, κατάθλιψη, απόγνωση, ντροπή…, το οποίο υποδηλώνει σημαντική δυσαρέσκεια, ακόμη και κακή συνείδηση, ξεκάθαρη επίγνωση, ότι ο πόλεμος αστραπή του Βλαντιμίρ Πούτιν (Vladimir Poutine) απέτυχε.

«Είναι μια νοοτροπία υποκειμένου, περισσότερο από αυτή του πολίτη, η οποία βασίζεται στον φόβο και την εξάρτηση από το κράτος», τονίζει Goudkov, κατά τον οποίον, ο υποκριτικός όρος «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» επιλέχθηκε ακριβώς για να καθησυχάσει, εξ ου και οι λόγοι που δικαιολογούν την έναρξή της συνέχισαν να εξελίσσονται, χωρίς συνέπεια.  

Υπογραμμίζει, ότι όλη η συζήτηση σήμερα στο  ρωσικό κοινό περιστρέφεται γύρω από έναν ολοκληρωτικό πόλεμο, που εξαπέλυσε η Δύση, προσθέτοντας, ότι όλα αυτά είναι μέρος ενός πλαισίου προπαγάνδας και λογοκρισίας.  

Επισημαίνει τη μείωση της εμπιστοσύνης στην τηλεόραση στο 55% από το 70%, το οποίο ωστόσο παραμένει υψηλό επίπεδο, τονίζοντας ταυτόχρονα, την εξάλειψη όλων των πηγών πληροφόρησης και την καταστροφή των δομών της αντιπολίτευσης και της κοινωνίας των πολιτών.

Σημειώνοντας, ότι για ένα μεγάλο μέρος των Ρώσων, η πολιτική, όπως και ο πόλεμος σήμερα, είναι ένα πεδίο που δεν έχει καμία σχέση μαζί τους, επικροτεί την δήλωση της Γερμανίδας πολιτικού επιστήμονα και φιλοσόφου, ότι «αυτή η παθητικότητα είναι το θεμέλιο του ολοκληρωτικού ή αυταρχικού κράτους.»

Ερωτώμενος, αν η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε ένα κίνημα διαμαρτυρίας, η απάντησή του είναι, «όχι στο εγγύς μέλλον», καθώς, κατά τη γνώμη του, θα χρειαζόταν πρώτα μια ξεκάθαρη στρατιωτική ήττα, μια σοβαρή και μακρά κρίση, για να επανεξετάσουν ριζικά οι άνθρωποι τη σχέση τους με τις αρχές, το οποίο δεν ισχύει ακόμη.  

Επιπλέον, όπως τονίζει, χρειάζονται οργανισμοί, που να είναι ικανοί, όχι μόνο να έχουν έναν εναλλακτικό λόγο, αλλά κυρίως να πείσουν τους ανθρώπους, ότι μπορούν να αλλάξουν κάτι.  

Επισημαίνει, ότι από τον Αύγουστο, το 48% των ερωτηθέντων δήλωσε, ότι είναι υπέρ της παύσης των εχθροπραξιών, αλλά όσοι είναι έτοιμοι να το πουν ανοιχτά αποτελούν μια πολύ μικρή μειοψηφία, τονίζοντας, ότι η πιο κοινή πεποίθηση στη Ρωσία είναι, ότι ένα άτομο δεν μπορεί να κάνει τίποτα.

ΠΗΓΗ:  Le MondeEn Russie, «la mobilisation remet en question les fondements du pouvoir poutinien»

Ξαφνικά άρχισαν να αγαπούν τον αγωγό EastMed: Είναι η νέα ραχοκοκαλιά, αντί του Nord Stream, της προμήθειας φυσικού αερίου στην Ευρώπη;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: