Η Ελληνική Ένωση Επιχειρηματιών ένα βήμα πιο μπροστά από τους Financial Times

Ο επιχειρηματίας Κρίστιαν Χατζημηνάς | Πρόεδρος Ε.ΕΝ.Ε.




Το να έπεσαι πιθανώς δεν είναι κακό, αλλά το να προηγείσαι είναι σίγουρα καλό.

Ο λόγος για τις απόψεις που διατύπωσε πριν λίγους μήνες σε συνέντευξή του στην Hellas Journal ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών Κριστιάν Χατζημηνάς, για την αδήριτη ανάγκη των επιχειρήσεων, στις σημερινές συνθήκες, να ασχοληθούν με το reskilling και το retraining των ίδιων τους των εργαζόμενων.

Στην ίδια λογική, λίγους μήνες μετά κινείται άρθρο των έγκυρων Financial Times στο οποίο υπό τον τίτλο «Skills gaps will force companies to do right by their compatriots» αναφέρεται χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων:

«λόγω των εξελίξεων, οι ίδιοι οι επιχειρηματίες, πρέπει να κάνουν καλό στους συμπατριώτες/ίσες τους με το να σταματάνε να ψάχνουν εργατικό δυναμικό σε παγκόσμιο επίπεδο ή να παραπονιούνται ότι δεν βρίσκουν (διότι αυτοί δημιούργησαν το πρόβλημα) και να επενδύσουν στο να εκπαιδεύσουν τους συναδέλφους τους εντός της επιχείρησης!»

Τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι και στην Ελλάδα υπάρχουν επιχειρηματίες που σκέπτονται με τρόπο που συνάδει συνάδει με τις παγκόσμιες οικονομικές τάσεις και εξελίξεις.

Επίσης, αποδεικνύεται ότι η Ελληνική Ένωση Επιχειρηματιών, βρίσκεται μπροστά από τις εξελίξεις, κυρίως τώρα που πλησιάζει η ύφεση το 2023 και πρέπει η Ελλάδα να προστατεύσει την ανάπτυξη, με έξυπνα εργαλεία όπως οι οριακοί φόροι.

Ήδη, στην καλοκαιρινή συνέντευξη του στην Hellas Journal, ο Πρόεδρος της Ε.ΕΝ.Ε. Κρίστιαν Χατζημηνάς, είχε αναφέρει χαρακτηριστικά, απαντώντας σε σχετική ερώτηση:

  • Είναι προσανατολισμένη η ελληνική πολιτεία (κοινωνία, εκπαίδευση, οικονομία) σε αυτή την ανάγκη;

Η απάντηση είναι στο ερώτημα μπορεί οποιοδήποτε κράτος να κάνει αυτό το άλμα χωρίς να βρει έναν έξυπνο τρόπο να γίνει από κάτω προς τα πάνω αντί από πάνω προς τα κάτω; Και τι εννοώ με αυτό: Ως ΕΕΝΕ είχαμε προτείνει εδώ και πολλούς μήνες τη σύνδεση του μη μισθολογικού κόστους με την ψηφιοποίηση, την απόκτηση ψηφιακών δεξιοτήτων από τους εργαζόμενους. Και έχουμε προτείνει ότι για κάθε πιστοποιημένο εργαζόμενο να υπάρξει σοβαρότατη μείωση. Να επιβραβευθούν δηλαδή και οι εταιρείες και οι εργαζόμενοι. Εμείς το κάνουμε ήδη στον δικό μας το όμιλο, γιατί δεν θέλω, όπως είπα και πριν, να μιλάω θεωρητικά. Τα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά και να σκεφτεί κανείς ότι είμαστε ακόμη στα πρώτα στάδια.

Εάν οι κυβερνήσεις καταλάβουν και ασπαστούν αυτή τη φιλοσοφία τότε θα έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα.

Για παράδειγμα, εάν ένας εργαζόμενος γνωρίζει ότι αφιερώνοντας μερικές επιπλέον ώρες την εβδομάδα στην εκπαίδευσή του στο τέλος θα έχει απτή μισθολογική βελτίωση και αν η επιχείρηση γνωρίζει ότι αυτό θα προκαλέσει όφελος και στο δικό της τελικό μισθολογικό κόστος τότε θα έχουμε κάνει ένα μεγάλο βήμα προόδου.

Αυτός είναι ο ρόλος της ΕΕΝΕ. Δεν είναι οι γενικόλογες θεωρητικές συμβουλές και παροτρύνσεις. Αλλά συγκεκριμένες προτάσεις με απτό μετρήσιμο αποτέλεσμα. Ναι έχουν γίνει βήματα αλλά ποτέ δεν θα φτάσουμε εκεί που πρέπει αν δεν υπάρξει ένα κύμα από κάτω προς τα πάνω

Όλη η συνέντευξη του Κριστιάν Χατζημηνά

Κριστιάν Χατζημηνάς στην HJ: Το όραμά μας είναι μια ελληνική επιχειρηματική… απόβαση στις ΗΠΑ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: