Η δολοφονία του Σαντάτ μπροστά στις κάμερες: Ήταν ο πρωτεργάτης της προσέγγισης του αραβικού κόσμου με το Ισραήλ [video]

FILE PHOTO: Η στιγμή της δολοφονίας του προέδρου της Αιγύπτου Ανουάρ Σαντάτ από φανατικούς μουσουλμάνους via historycollection.com




Μια μέρα του Οκτωβρίου του 1981 δολοφονείται με κινηματογραφικό τρόπο και σε ζωντανή μετάδοση ο πρόεδρος της Αιγύπτου Ανουάρ Σαντάτ, όπως αναφέρει το ethnos.gr

Το 1970 ο Ανουάρ Σαντάτ διαδέχτηκε στην προεδρία της Αιγύπτου τον Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ, που πέθανε από καρδιακή προσβολή.

Ο Σαντάτ κυβέρνησε σκληρά επί 11 χρόνια τη χώρα του, εξοντώνοντας τους πολιτικούς του αντιπάλους.

Το 1977 ο Σαντάτ ήταν ο πρώτος αρχηγός αραβικού κράτους που επισκέφθηκε επίσημα το Ισραήλ, ενώ ένα χρόνο μετά συνυπέγραψε με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μεναχέμ Μπέγκιν τη Συμφωνία Ειρήνης μεταξύ Αιγύπτου και Ισραήλ στο Καμπ Ντέιβιντ. Η Συνθήκη Ειρήνης Αιγύπτου – Ισραήλ υπογράφηκε στην Ουάσιγκτον στις 26 Μαρτίου toy 1979, μετά τις Συμφωνίες του Καμπ Ντέιβιντ.

FILE PHOTO: Μία φωτογραφία του 1977 που δείχνει τον πρόεδρο της Αιγύπου Ανουάρ Σαντάτ με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μεναχέμ Μπέγκιν κατά την επίσκεψή του στο Ισραήλ. GPO AΠΕ ΜΠΕ

Τα κύρια χαρακτηριστικά της συνθήκης ήταν η αμοιβαία αναγνώριση, η παύση της πολεμικής κατάστασης που υπήρχε από τον αραβοϊσραηλινό πόλεμο του 1948, η εξομάλυνση των σχέσεων και η πλήρης απόσυρση των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ και των πολιτών του από τη χερσόνησο του Σινά, που είχε καταλάβει κατά τη διάρκεια τον Πόλεμο των Έξι Ημερών το 1967. Η Αίγυπτος συμφώνησε να αφήσει την περιοχή αποστρατικοποιημένη. Το Νόμπελ Ειρήνης είχε… ήδη απονεμηθεί: Σαντάτ και Μπέγκιν.

Όμως η μοίρα η κακή… τουλάχιστον του ενός από τους δύο, δεν ήξερε ούτε από Συνθήκες, ούτε από βραβεία.

Το να δώσει τα χέρια με έναν εχθρό, είχε ως αποτέλεσμα, ο Σαντάτ, να βάλλεται από αριστερές ομάδες, αλλά και το μεγαλύτερο μέρος των αραβικών χωρών. Οι φανατικοί ισλαμιστές τον «επικήρυξαν». Οι ταραχές στο εσωτερικό της Αιγύπτου εντάθηκαν και ο Σαντάτ έδωσε γρήγορα τη λύση που καλά γνώριζε: Εκκαθαρίσεις!

Ο δολοφόνος ήταν στην παρέλαση

Ένα χρόνο μετά, στις 6 Οκτωβρίου του 1981 ο ισχυρός άνδρας της Αιγύπτου θα έπεφτε νεκρός ενώ παρακολουθούσε μεγαλειώδη παρέλαση των ενόπλων δυνάμεων. Σε εξέδρα κοντά στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, ο πρόεδρος με επίσημους παρακολουθούσε τα αιγυπτιακά στρατεύματα γεμάτος υπερηφάνεια. Ξαφνικά, ένα στρατιωτικό φορτηγό, που ρυμουλκούσε ένα πυροβόλο, σταμάτησε μπροστά στην εξέδρα, δίνοντας την εντύπωση ότι παρουσίασε μηχανική βλάβη. Από το φορτηγό ξεχύθηκαν τέσσερις ένοπλοι, φορώντας στολές παραλλαγής, οι οποίοι άρχισαν να πυροβολούν και να πετούν χειροβομβίδες κατά του Σαντάτ και της συνοδείας του.

Ο Σαντάτ δέχτηκε πέντε σφαίρες στο πρόσωπο και στα πλευρά και έπεσε αιμόφυρτος, ενώ επικρατούσε χάος. Η επίθεση μεταδόθηκε απευθείας από την αιγυπτιακή τηλεόραση! Στην περιοχή σπεύδουν γιατροί και ασθενοφόρα. Ο Πρόεδρος διακομίστηκε με ελικόπτερο σε στρατιωτικό νοσοκομείο του Καΐρου, όπου θα ξεψυχήσει μιάμιση ώρα αργότερα. Απολογισμός; 12 νεκροί, ανάμεσά τους και ο Σαντάτ καθώς και 29 τραυματίες.

Δράστες της δολοφονικής επίθεσης ήταν ένας μόνιμος υπολοχαγός του αιγυπτιακού στρατού, δύο απόστρατοι αξιωματικοί κι ένας βιβλιοπώλης! Σύμφωνα με τις αιγυπτιακές αρχές, στη συνωμοσία για τη δολοφονία του Αιγύπτιου ηγέτη συμμετείχαν άλλα 20 άτομα, μέλη της εξτρεμιστικής ομάδας «Τζιχάντ», που συνδεόταν με το ευρύτερο φονταμενταλιστικό κίνημα Τακφίρ βαλ – Εγίρα. Όλοι όσοι συμμετείχαν στη συνωμοσία δικάστηκαν και καταδικάστηκαν σε θάνατο. Στις 10 Οκτωβρίου ο Σαντάτ ενταφιάστηκε στον τόπο όπου δολοφονήθηκε, κοντά στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Ο Σαντάτ θαύμαζε απεριόριστα τον Μαχάτμα Γκάντι για την ιδεολογία του περί «μη βίας» και τον Αδόλφο Χίτλερ!

Ο Σαντάτ έμεινε στην Ιστορία ως όργανο των Αμερικανών, που εγκατέλειψε την «πιο ανεξάρτητη» γραμμή του Νάσερ κι έσπασε την κοινή αραβική στάση απομόνωσης του κράτους του Ισραήλ.
Λίγες μέρες πριν από τον θάνατό του ο Σαντάτ είχε δηλώσει: «Αίγυπτος είναι μια όαση ηρεμίας σε μια ταραγμένη περιοχή». Του απάντησε η μοίρα…

Με πληροφορίες από ethnos.gr, Φωτογραφία historycollection.com

 

Τα μπεδρεμένα φωτόνια, οι ανισότητες Bell και η κβαντική πληροφορία πήραν το Νόμπελ Φυσικής για το 2022

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: