Οι χρυσοπληρωμένοι διπλωμάτες της Ε.Ε. είναι για τα …”μπάζα”: Κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου, καταγγέλλει ο Μπορέλ

From left to right: Charles MICHEL (President of the European Council), Josep BORRELL FONTELLES (High Representative of the EU for Foreign Affairs and Security Policy). Copyright: European Union




«Ο υπουργός Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) Ζοζέπ Μπορέλ (Josep Borrell) χρησιμοποίησε την ετήσια διάσκεψη των πρέσβεων της Ε.Ε. για να τους κατηγορήσει για ανικανότητα», αναφέρει ο δημοσιογράφος της Liberation, Jean Quatremer, κατά τον οποίον, προφανώς, η αδυναμία να προβλέψουν τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ οι Αμερικάνοι «χτυπούσαν καμπανάκι», ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ενάντια σε μια «μισοκοιμισμένη» γραφειοκρατία.

Ο Borrell επικρίνει επίσης τους διπλωμάτες του για απώλεια, λόγω τεμπελιάς, της μάχης της πληροφόρησης, ενός εκ των στοιχείων  του σύγχρονου πολέμου.

Κατά τον Jean Quatremer δεν είναι μυστικό, ότι η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) απέχει πολύ από το να φτάσει στον αστράγαλο των εθνικών διπλωματιών, που ωστόσο υποτίθεται ότι στηρίζει.

Υποφέρει από το γεγονός, ότι αποτελείται, σε μεγάλο βαθμό, από ευρωπαίους δημοσίους υπαλλήλους, που διατηρούν τα αντανακλαστικά της ευρωκρατικής επιφυλακτικότητας ή από εθνικούς διπλωμάτες, που δεν είναι από τους πιο λαμπρούς και των οποίων τα κράτη απαλλάσσονται …

Αλλά, πέραν της ΕΥΕΔ, στην πραγματικότητα είναι μια κριτική στο σύνολο της βαριάς γραφειοκρατίας των Βρυξελλών και του ιδεολογικού της a priori, στην οποία επιδόθηκε ο Borrell, εξ ου και η δήλωσή του:

«Υποτίθεται, ότι είμαι ο σύνδεσμος μεταξύ της Επιτροπής και του Συμβουλίου [Ευρωπαίων Υπουργών] και, εντός της Επιτροπής, μεταξύ των συναδέλφων μου από διαφορετικούς τομείς πολιτικής. Συνεχίζουμε όμως να εργαζόμαστε σε σιλό και κάθε πολιτική συνεχίζει να έχει τη δική της λογική και τον δικό της ρυθμό, είτε πρόκειται για το κλίμα, το εμπόριο ή οτιδήποτε άλλο.»  

Ως εκ τούτου, ο Borrell καλεί τους πρέσβεις του να αναλάβουν περισσότερες «πρωτοβουλίες», ζητώντας τους «να είναι έτοιμοι να επιδείξουν τόλμη», καθώς, όπως τόνισε:

«Ό,τι και να κάνουμε, υπάρχουν αποφάσεις που σπάνε ταμπού», το οποίο, όπως επισημαίνει ο δημοσιογράφος, λειτουργεί, όπως φαίνεται από την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση της αγοράς όπλων για την Ουκρανία, την οποία οι νομικοί θεωρούσαν «αδύνατη».

Kατά τον Quatremer, ο Borrel πιστεύει επίσης, ότι η αλαζονεία των Βρυξελλών εξηγεί το γιατί η ΕΕ δεν ακούγεται πολύ συχνά, το οποίο και τόνισε αναφέροντας:

«Προσπαθούμε να εξάγουμε το μοντέλο μας, αλλά δεν σκεφτόμαστε αρκετά, πώς θα το αντιληφθούν οι άλλοι. Ναι, έχουμε το “φαινόμενο των Βρυξελλών” και συνεχίζουμε να θέτουμε πρότυπα, αλλά πιστεύω ότι, όλο και περισσότερο, ο υπόλοιπος κόσμος δεν είναι έτοιμος να μας ακολουθήσει». 

Μια πολύ ασυνήθιστη γλώσσα αλήθειας στις Βρυξέλλες, όπου το να αυτοσυγχαίρονται είναι τρόπος ζωής, κατά τον Quatremer.

ΠΗΓΗ: Liberation, Jean QuatremerQuand la diplomatie européenne se fait remonter les bretelles par son propre chef

Ποιος και για ποιο λόγο διέρρευσε τώρα, 16 χρόνια μετά, το άκρως απόρρητο βίντεο της κατάρριψης του Κώστα Ηλιάκη;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: