Οι 40 ερωμένες του Ποσειδώνα, ο Τρωϊκός Πόλεμος και Έλληνες βασιλείς: Το μοναδικό ψηφιδωτό που ανακαλύφθηκε στη Συρία

PHOTO: Λεπτομέρεια από το ψηφιδωτό που ανακαλύφθηκε στη Συρία via twitter وزارة الإعلام السورية @moi_syria1




Οι Αρχές της Συρίας έδωσαν στη δημοσιότητα εικόνες από ένα άθικτο ψηφιδωτό της ρωμαϊκής εποχής, που ανάγεται στον 4ο αιώνα μ.Χ. και θεωρείται ένα «από τα πιο σπάνια» και «πιο πλήρη» που έχουν βρεθεί ποτέ.

Το ψηφιδωτό, ηλικίας 1.600 ετών, βρέθηκε στην πόλη Αλ Ραστάν, στην επαρχίας Χομς της κεντρικής Συρίας. Η Αλ Ραστάν είναι χτισμένη στην τοποθεσία όπου βρισκόταν κάποτε η ελληνιστική πόλη Αρέθουσα.

Το ψηφιδωτό εικονίζει μια «σπάνια σκηνή» στην οποία «διακρίνονται καθαρά οι λεπτομέρειες και τα ονόματα των Ελλήνων βασιλέων και ηρώων που συμμετείχαν στον πόλεμο της Τροίας», ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χαμάμ Σάαντ, ο διευθυντής ανασκαφών και αρχαιολογικών μελετών στη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Μουσείων.

Με έκταση 120 τετραγωνικά μέτρα), βρέθηκε σε ένα παλιό κτίριο που είχε ανασκάψει η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Μουσείων της Συρίας. Λιβανέζοι και Σύροι επιχειρηματίες από το Μουσείο Nabu της γειτονικής χώρας αγόρασαν το ακίνητο που χρονολογείται από τον 4ο αιώνα και το δώρησαν στο συριακό κράτος.

«Αυτό που έχουμε μπροστά μας είναι μια ανακάλυψη που είναι σπάνια σε παγκόσμια κλίμακα», είπε ο Saad στο Associated Press, προσθέτοντας ότι οι εικόνες είναι «πλούσιες σε λεπτομέρειες» και περιλαμβάνουν σκηνές από τον Τρωικό πόλεμο μεταξύ Ελλήνων και Τρώων.

Το μωσαϊκό απεικονίζει επίσης τον Ποσειδώνα, τον αρχαίο Έλληνα θεό της θάλασσας, και 40 από τις ερωμένες του.

«Δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε τον τύπο του κτιρίου, είτε πρόκειται για δημόσιο λουτρό είτε για κάτι άλλο, επειδή δεν έχουμε ολοκληρώσει τις ανασκαφές ακόμα», σήλωσε ο Σάαντ στο AP.

Η Sulaf Fawakherji, διάσημη ηθοποιός στη Συρία και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Μουσείου Nabu, είπε ότι ελπίζει να αγοράσουν άλλα κτίρια στο Rastan, το οποίο λέει ότι είναι γεμάτο με μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς και αντικείμενα που περιμένουν να ανακαλυφθούν.

“Υπάρχουν άλλα κτίρια και είναι σαφές ότι το μωσαϊκό εκτείνεται πολύ ευρύτερα”, είπε ο Fawkherji στο AP. «Το Ραστάν ιστορικά είναι μια σημαντική πόλη και θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι πολύ σημαντική πόλη πολιτιστικής κληρονομιάς για τον τουρισμό».

Με πληροφορίες από abcnews.go.com

Μουσείο το σπίτι του Γιάννη Ρίτσου στην Καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς: Μόνιμη έκθεση για τη ζωή και το έργο του ποιητή

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: