Φιάσκο και δυστοπικό σκηνικό η επιστράτευση Πούτιν: Κάνουν εφόδους στρατολόγησης σε μετρό, εμπορικά κέντρα και στέκια αστέγων [videos]

FILE PHOTO: Νεαρός Μοσχοβίτης περνά μπροστά από γιγαντοαφίσσα που δείχνει Ρώσο στρατιώτη που έχασε τη ζωή του στην διάρκεια της εισβολής στην Ουκρανία .”Δόξα στους ήρωες” αναφέρει το μήνυμα. EPA, MAXIM SHIPENKOV




Οι Ρώσοι στρατολόγοι φαίνεται να χρησιμοποιούν νέες και όλο και πιο απελπισμένες μεθόδους για να συγκεντρώσουν άνδρες για την «μερική» επιστράτευση του Κρεμλίνου, καθώς πυκνώνουν οι πληροφορίες ότι οι επιστρατευμένοι προωθούνται σε απίστευτα άθλιες συνθήκες στα μέτωπα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις τους ζητείται να αγοράσουν οι ίδιοι τον εξοπλισμό τους.

Η νέα αυτή εκστρατεία βγαίνει στο φως από ρωσικά μέσα καθώς ο Βλαντιμίρ Πούτιν μόλις χθες δήλωνε πως η επιστράτευση θα έχει ολοκληρωθεί σε δυο εβδομάδες – συμπληρώνοντας δηλαδή σχεδόν ένα μήνα από την εξαγγελία της.

Όλα δείχνουν – πέραν της μαζικής φυγής στο εξωτερικό, αλλά και των μεγάλων διαδηλώσεων – ότι η αντίδραση της στρατολόγηση έχει φέρει φτωχά αποτελέσματα σ’ αυτό που έχει πλέον καθιερωθεί να λέγεται εκστρατεία “για φρέσκο κρέας στην κρεατομηχανή” της Ουκρανίας.

Η ρωσική αστυνομία εισέβαλε σε ρωσικές πόλεις για άλλη μια φορά για να μοιράσει φύλλα επιστράτευσης σε άνδρες που πληρούν τα κριτήρια για την «μερική» επιστράτευση, όπως ανακοίνωσε στις 21 Σεπτεμβρίου ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Οι αστυνομικοί σταματούν άντρες σε σταθμούς του μετρό στη Μόσχα, περιμένουν κοντά σε εισόδους πολυκατοικιών, «χτενίζουν» εμπορικά κέντρα σε άλλες πόλεις, ακόμη δε πηγαίνουν άστεγους σε στρατολογικά γραφεία.

Στις 14 Οκτωβρίου, το κανάλι Telegram “Beware: news” δημοσίευσε μια συλλογή από φωτογραφίες και βίντεο που τραβήχτηκαν από μάρτυρες σχετικά με επιδρομές κοντά σε σταθμούς του μετρό στη Μόσχα.

Αστυνομικοί παρέδωσαν φύλλα επιστράτευσης κοντά στους σταθμούς Maryina Roshcha, Novokosino και Alekseevskaya και έλεγξαν επίσης έγγραφα ανδρών κοντά στο σταθμό του μετρό Shchukinskaya. Μερικοί άνθρωποι οδηγήθηκαν σε αυτοκίνητα της αστυνομίας. Σε ορισμένα σημεία σχηματίστηκαν γραμμές στις εισόδους του μετρό λόγω των επιδρομών.

Στην Αγία Πετρούπολη, ένας κάτοικος της περιοχής τράβηξε φωτογραφία με έναν αστυνομικό και δύο άνδρες με πολιτικά ρούχα να περιμένουν τους άνδρες να βγουν από το σπίτι Νο. 68 του συγκροτήματος κατοικιών Polustrovo Park.

Στέκονταν εκεί από τις 7:30 το πρωί για να επιδίδουν πρόχειρες κάρτες σε όλους τους δικαιούχους ενοικιαστές. Το βίντεο δημοσίευσε η Baza στο κανάλι της στο Telegram.

Επιδρομές γίνονται και σε άλλα μέρη στην Αγία Πετρούπολη . Αστυνομικοί μαζί με άντρες με πολιτικά ρούχα έχουν μπλοκάρει τις εισόδους και μοιράζουν καρτέλες από νωρίς το πρωί, ιδιαίτερα στα συγκροτήματα κατοικιών Kalina Park και Polyustrovo Park. Σύμφωνα με πηγές της Baza, είναι σχεδόν αδύνατο για τους άντρες σε αυτά τα συγκροτήματα διαμερισμάτων να φύγουν από τα σπίτια τους χωρίς πρόχειρη κάρτα επιστράτευσης.

Η Komsomolskaya Pravda, εφημερίδα του Κρεμλίνου, επικαλείται “ειδικούς” και αναφέρει ότι οι αναφορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «σχετικά με υποτιθέμενες επιδρομές της αστυνομίας σε Κέντρα Κυβερνητικών Υπηρεσιών, εστιατόρια και ξενώνες, περιπολίες στους δρόμους και άτομα από εταιρείες διαχείρισης κατοικιών που ρίχνουν πρόχειρες κάρτες στα γραμματοκιβώτια» ήταν ψεύτικες .

Τον Σεπτέμβριο, η αστυνομία έκανε έφοδο στο εμπορικό κέντρο Olkhon στο Ulan-Ude. Οι κάτοικοι της Βαϊκάλης ανέφεραν, επικαλούμενοι αυτόπτες μάρτυρες, ότι η αστυνομία άρχισε να «σαρώνει» το κτίριο από τον πρώτο όροφο και έφτασε στον τελευταίο, τέταρτο, όροφο. Διέταξαν τους άνδρες επισκέπτες  να παραμείνουν εκεί που ήταν μέχρι να ταυτοποιηθούν.

  • Στο γυμναστήριο στον τελευταίο όροφο, η αστυνομία απέκλεισε τις εξόδους για να μην μπορεί να φύγει κανείς.

Στις 9 Οκτωβρίου, ακτιβιστές του προγράμματος Food Instead of Bombs ενημέρωσαν για επιδρομές της αστυνομίας σε άστεγους στη Μόσχα, μετά από τις οποίες τους εκδόθηκαν προσωρινές κάρτες και μεταφέρθηκαν στα στρατολογικά γραφεία.

Άστεγοι είπαν στους ακτιβιστές ότι όταν ήρθαν στο υπόστεγο (το μέρος όπου οι άστεγοι μπορούν να ζεσταθούν και να φάνε) στις 8 Οκτωβρίου, έφτασε και η αστυνομία εκεί. Αφαίρεσαν τα διαβατήρια των ανθρώπων, τους φόρτωσαν σε αυτοκίνητα και τους πήγαν σε στρατολογικό γραφείο όπου τους εκδόθηκαν επιταγές. Από εκεί τους πήγαν σε ένα τηλεφωνικό κέντρο. Όσοι ήταν άνω των 50 ετών αφέθηκαν ελεύθεροι.

Οι επιδρομές της αστυνομίας σε πολίτες για στράτευση, που έχουν γίνει πιο συχνές, είναι παράνομες. Η κυβερνητική πύλη Obyasnyaem.rf ανέφερε ότι απαγορεύεται η επιστράτευση στο δρόμο.

Οι Ρώσοι ρώτησαν εάν ένας αστυνομικός ή ένας στρατιωτικός αξιωματικός θα μπορούσε να συμπληρώσει μια πρόχειρη κάρτα στο δρόμο πριν την παραδώσει σε έναν πολίτη. Η απάντηση έλεγε ότι όλα τα δελτία πρέπει να εκδοθούν εκ των προτέρων και να πιστοποιηθούν απευθείας στο στρατολογικό γραφείο.

«Πρέπει να εκδοθεί εκ των προτέρων πρόχειρη κάρτα, υπογεγραμμένη από τον στρατιωτικό επίτροπο και επικυρωμένη με τη σφραγίδα του στρατολογικού γραφείου».

Στα ύψη οι τιμές στρατιωτικού εξοπλισμού στο Ιντερνετ…

Σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, πολλοί από τους εφέδρους που επιστρατεύονται  πιθανότατα πρέπει να αγοράσουν πρέπει να αγοράσουν μόνοι τους τον εξοπλισμό τους.

Στην πρωινή ενημέρωσή του βρετανικού υπουργείου σήμερα Σάββατο 15 Οκτωβρίου, είπε ότι το σύγχρονο γιλέκο 6B45 – σε τυπική έκδοση – πωλείται στο διαδίκτυο για 40.000 ρούβλια, από περίπου 12.000 ρούβλια τον Απρίλιο.

Περίπου 300.000 έφεδροι καλούνται στα όπλα καθώς το Κρεμλίνο επιδιώκει να σταματήσει το κύμα των επιτυχημένων ουκρανικών αντεπιθέσεων. Ωστόσο, το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου προσθέτει ότι ο εξοπλισμός τους “είναι σίγουρα λιγότερος από τις ήδη φτωχές παροχές προς τα στρατεύματα που έχουν αναπτυχθεί στο παρελθόν”.

 

 

 

 

Με πληροφορίες από Insider/ Moscow Times/Sky News

Ο Πούτιν θα πληρώσει για όλους τους εισβολείς στην ιστορία της Ουκρανίας: No pasaran, θα νικήσουμε διαμηνύει ο Ζελένσκι

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: