Χριστόδουλος Γιακουμής: Ο «κουρσάρος» που με λίγες λέξεις άγγιξε την ψυχή όλων των Ελλήνων: «Είμαστε και θα παραμείνουμε έτοιμοι»…

Ο Επισμηναγός Χριστόδουλος Γιακουμής έχει συμπληρώσει περισσότερες από 1700 ώρες πτήσεων στον τύπο των μαχητικών F-16 Block 52 plus. Φωτογραφία από την EΡΤ




ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΙΔΕΡΗΣ//HELLAS JOURNAL

Ήταν και αυτός ένας από τους «κουρσάρους» των Α7 Corsair, των μαχητικών που πετούσαν επί μονίμου βάσεως κάτω από τα ραντάρ στο Αρχιπέλαγος και ήταν ο εφιάλτης των Τούρκων.

Η εκπαίδευσή του στην 336 Μοίρα «Όλυμπος» σκληρή και καθημερινή, ανάμεσα σε χαράδρες ή μόλις ελάχιστα μέτρα πάνω από την θάλασσα, αποστολές κρούσης κατά στρατηγικών στόχων και πολλά άλλα…

Το επόμενο εξελικτικό βήμα στην καριέρα του, ως αεροπόρος, ήταν να βρεθεί στο cockpit του F-16 Block 52 plus της 340 Μοίρας «Αλεπού» στην Κρήτη, του μαχητικού δηλαδή που σήμερα αποτελεί έναν από τους βασικούς τύπους της ραχοκοκαλιάς του αεροπορικού στόλου και που καθημερινά βρίσκεται στην «ώρα 6» κάθε εναέριου παραβάτη.

Με την εμπειρία που του δίνουν οι περισσότερες από 1700 ώρες πτήσεις στον συγκεκριμένο τύπο αεροσκάφους ο Επισμηναγός Χριστόδουλος Γιακουμής είναι ο ιπτάμενος που κατά την αεροπορική επίδειξη της ομάδας «ΖΕΥΣ», απογείωσε το φρόνημα των θεατών της παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου 2022.

Μέσα από λίγες μόνον λέξεις, μόλις εννέα, τα είπε όλα! Συμπύκνωσε όλα όσα θέλει να πει ο κάθε αεροπόρος μαχητικού αεροσκάφους, που τάσσει εαυτόν απέναντι σε κάθε τουρκική πρόκληση την οποία καλείται ν’ αντιμετωπίσει.

  • «Είμαστε και θα παραμείνουμε έτοιμοι να πράξουμε τα ίδια. Τιμή σ’ εκείνους όπου στην ζωή των όρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες»…

Αυτά ήταν τα λόγια του 38χρονου Επισμηναγού, του «γερακιού» που φέρει περήφανα στο στήθος του το έμβλημα της ομάδας «ΖΕΥΣ», η οποία σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη κι αν βρεθεί αποσπά το ένα βραβείο μετά το άλλο.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ακούγοντας το μήνυμα του Επισμηναγού, αλλά και του εκφωνητή – παρουσιαστή της ομάδας ΖΕΥΣ απάντησε με συγκίνηση στο κάθε «γεράκι» της Πολεμικής Αεροπορίας, ευχόμενη καλές προσγειώσεις.

«Κύριε Επισμηναγέ, γιορτάζουμε σήμερα τους ήρωες που πολέμησαν στο αλβανικό έπος

και θυσίασαν τη ζωή τους για την ελευθερία μας. Και μαζί όλους εσάς στις ένοπλες δυνάμεις,

άγρυπνους φρουρούς που διασφαλίζετε την εθνική κυριαρχία και ανεξαρτησία μας.»

Ο Επισμηναγός Γιακουμής όμως δεν είναι μόνο ο ιπτάμενος που ανήκει στην ομάδα αεροπορικών επιδείξεων «ΖΕΥΣ». Στην Πολεμική Αεροπορία, λένε με νόημα οι ίδιοι οι αεροπόροι, «όλα τα γεράκια είναι ίδια»…

Από τα Block 52 plus, στα Viper

Όπως και οι συνάδελφοί του, έτσι και ο Χριστόδουλος Γιακουμής, πέραν του αεροπορικού προγράμματος του ΖΕΥΣ που πρέπει δυο φορές την εβδομάδα να εκτελείται, πηγαίνει στα readiness, βρίσκεται στην μοίρα που ανήκει και σχεδιάζει με τους συναδέλφους του αποστολές και εκπαιδεύσεις σύμφωνα με το καθημερινό πρόγραμμα της μονάδας, μετέχει στις συνεκπαιδεύσεις με ιπταμένους άλλων χωρών, κ.α.




Είναι από τα «γεράκια» που πρώτοι παίρνουν στα χέρια τους τα F-16 VIPER και πρέπει κι αυτός, όπως όλοι όσοι υπηρετούν στις δυο μοίρες της 115 Πτέρυγας Μάχης, να «ξεψαχνίσουν» τη νέα οχιά της Πολεμικής Αεροπορίας.

Τα δυο πρώτα F-16 Viper βρίσκονται ήδη στην «Κρητική» φωλιά και συγκεκριμένα στην 343 Μοίρα «Αστέρι». Την ίδια στιγμή ο υπερμαραθώνιος στην ΕΑΒ συνεχίζεται με το στοίχημα να είναι η παράδοση ακόμη και οκτώ μαχητικών μέχρι το τέλος του χρόνου.

Και με τον σχεδιασμό αυτό, η Κρήτη και η 115 Πτέρυγα Μάχης παίρνει διαφορετική μορφή γινόμενη ίσως το πιο σημαντικό φόβητρο των Τούρκων, μετά την Τανάγρα, των άγνωστων γι’ αυτούς Mirage 2000-5 & Rafale F3R.

Τ’ «αστέρια» και οι «αλεπούδες» είναι αυτοί που ήδη ξεκινούν να σηκώνουν με πιο προηγμένο τρόπο το βάρος του ελέγχου της νοτιοανατολικής πτέρυγας του FIR Αθηνών, που ξεπερνά ακόμη και το ακριτικό Καστελόριζο.




Ειδικά την περίοδο αυτή τ’ αντανακλαστικά όλων είναι υπέρ ευαίσθητα καθώς γνωρίζουν πως είναι οι πρώτοι που θα κληθούν να σηκώσουν την ασπίδα της χώρας, πάνω από τη θαλάσσια περιοχή την οποία έχει «σημαδέψει» η γείτων μέσω των παράνομων ενεργειών που έχει κάνει με την προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης, η οποία δε νομιμοποιείται να υπογράφει συμφωνίες, όπως το τουρκολιβυκό μνημόνιο ή η τελευταία συμφωνία ενεργοποίησης του παράτυπου μνημονίου.

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

 

Από την θεωρία στην πράξη: Με τα Marder το σύγχρονο δόγμα μάχης για το Πεζικό γίνεται πραγματικότητα* Θα συνεχιστεί το όραμα 30 ετών του πεζικού;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: