Τεράστια μείωση φόρων στη Βρετανία από τη Λιζ Τρας: Το 1972 ο Έντουαρντ Χιθ δεν σώθηκε πάντως [πίνακας]

FILE PHOTO: Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Kwasi Kwarteng EPA, NEIL HALL




Το 1972 ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Έντουαρντ Χιθ προχώρησε σε ένα τεράστιο πακέτο μείωσης φόρων, αλλά αυτό δεν στάθηκε αρκετό στο να κερδίσει τις εκλογές του 1974. Τότε οι Εργατικοί επανήλθαν στη  εξουσία για 5 χρόνια πριν προκύψει ο… τυφώνας Θάτσερ.

Ήταν μία διαδικασία που φάνηκε το 1973 όταν  πολλοί από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς πετρελαίου του πλανήτη αποφάσισαν να σταματήσουν να το πουλούν στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Το αποτέλεσμα ήταν η τιμή του βαρελιού ακατέργαστου πετρελαίου να αυξηθεί από τα 2 στα 35 δολάρια, επιφέροντας πρωτόγνωρα -μέχρι τότε- φαινόμενα.

Πάλι ένας πόλεμος υπήρξε αφορμή και αιτία καθώς η Αίγυπτος και η Συρία εξαπέλησαν επίθεση στο Ισραήλ, το οποίο είχε τη στήριξη των ΗΠΑ και αρκετών ευρωπαϊκών χωρών. Αυτό προκάλεσε τον εκνευρισμό πολλών αραβικών κρατών που ήταν μέλη του ΟΠΕΚ

Η ιστορία επαναλαμβάνεται

Σήμερα, η κυβέρνηση της Liz Truss εφαρμόζει το πιο ριζικό πακέτο φορολογικών περικοπών για το Ηνωμένο Βασίλειο από το 1972, μειώνοντας τις εισφορές τόσο στους μισθούς των εργαζομένων όσο και στις εταιρείες, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τις μακροπρόθεσμες δυνατότητες της οικονομίας.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο υπουργός Οικονομικών Kwasi Kwarteng μείωσε επίσης το τέλος χαρτοσήμου στις αγορές ακινήτων και επιβεβαίωσε τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων για τους λογαριασμούς ενέργειας με το κόστος να φτάνει στα 60 δισ. λίρες τους επόμενους έξι μήνες.

«Υποσχεθήκαμε να δώσουμε προτεραιότητα στην ανάπτυξη», είπε ο Kwarteng στο κοινοβούλιο στο Λονδίνο την Παρασκευή. «Υποσχεθήκαμε μια νέα προσέγγιση για μια νέα εποχή».

Τα μέτρα στοχεύουν στην αποτροπή μιας ύφεσης που η Τράπεζα της Αγγλίας λέει ότι έχει ήδη ξεκινήσει και στην αύξηση της παραγωγικότητας, η οποία έχει μείνει πίσω από άλλες χώρες της Ομάδας των Επτά. Οι οικονομολόγοι ανησυχούν ότι το πακέτο θα προκαλέσει νομισματική κρίση καθώς οι επενδυτές συνειδητοποιούν ότι το χρέος του Υπουργείου Οικονομικών θα συνεχίσει να αυξάνεται.

Επίσης ανακοίνωσε:

  • Μείωση του κύριου συντελεστή φόρου εισοδήματος για τους εργαζόμενους έναν χρόνο νωρίτερα από το προγραμματισμένο, αφήνοντας τον βασικό συντελεστή στο 19% το 2023 και κατάργηση του ανώτατου συντελεστή φόρου 45%
  • Κατάργηση αύξησης 1,25% στους φόρους της Εθνικής Ασφάλισης
  • Τερματισμός προγραμματισμένης αύξησης του εταιρικού φόρου, αφήνοντας τον βασικό φόρο στο 19%
  • Χαλάρωση χαρτοσήμου στις αγορές κατοικιών, μια απόφαση που οδήγησε υψηλότερα τις μετοχές των κατασκευαστών κατοικιών, ελαφρύνοντας το βάρος σε 200.000 αγοραστές ετησίως
  • Στόχος για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου να αναπτυχθεί 2,5% ετησίως, ένα επίπεδο που δεν έχει επιτευχθεί για περισσότερο από μια δεκαετία
  • Κατάργηση ανώτατου ορίου στις πληρωμές μπόνους στους τραπεζίτες
  • Δημιουργία νέων «επενδυτικών ζωνών» με πιο λίγους κανονισμούς για όσους χτίζουν επιχειρήσεις
  • Ακύρωση προγραμματισμένης αύξησης των φόρων στο αλκοόλ

Με πληροφορίες από euro2day.gr

Τρίζουν τα… θεμέλια της Βρετανίας: Οι Εργατικοί ζητούν την κατάργηση της Βουλής των Λόρδων

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: