Τρίζουν τα… θεμέλια της Βρετανίας: Οι Εργατικοί ζητούν την κατάργηση της Βουλής των Λόρδων

epa10166770 Labour party opposition leader Keir Starmer (L) speaking during Truss’s first Prime Minister’s Questions (PMQs) session at the House of Commons in London, Britain, 07 September 2022. EPA/UK PARLIAMENTARY RECORDING UNIT




Οι Εργατικοί εξετάζουν το ενδεχόμενο να καταργήσουν τη Βουλή των Λόρδων και να την αντικαταστήσουν με μια Άνω Βουλή εθνών και περιοχών, καθώς και να παραδώσουν σαρωτικές νέες εξουσίες σε τοπικές περιφέρειες και αποκεντρωμένα έθνη, αποκαλύπτει μια έκθεση που διέρρευσε.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες που δημοσίευσε ο Guardian

Η συνταγματική αναθεώρηση από τον πρώην πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν, την οποία έχουν δει βουλευτές και σκιώδεις υπουργοί του υπουργικού συμβουλίου, συνιστά την ανάθεση νέων οικονομικών εξουσιών, συμπεριλαμβανομένης της φορολογίας, και τη δημιουργία νέων ανεξάρτητων συμβουλίων των εθνών και της Αγγλίας.

Η πρόταση, την οποία είδε ο Guardian, συνιστά:

  • Νέες φορολογικές εξουσίες για ορισμένες αποκεντρωμένες κυβερνήσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τέλη χαρτοσήμου.
  • Εξουσίες στους ντόπιους να προωθούν νομοσχέδια στο κοινοβούλιο μέσω δημοκρατικά εκλεγμένων οργάνων.
  • Συνταγματική κατοχύρωση κοινωνικών και οικονομικών δικαιωμάτων.
  • Εξουσίες δημάρχων για τη χρηματοδότηση της εκπαίδευσης, των μεταφορών και της έρευνας.

Ο Μπράουν συνιστά επίσης καταστολή των προτύπων στην κεντρική κυβέρνηση και το κοινοβούλιο, συμπεριλαμβανομένης της κριτικής επιτροπής απλών πολιτών –επιλεγμένων με ψηφοφορία– που θα μπορούν να αποφανθούν για καταγγελίες κατά βουλευτών και υπουργών μέσω μιας νέας επιτροπής ακεραιότητας και δεοντολογίας.

Συνιστά την απαγόρευση των περισσότερων δεύτερων θέσεων εργασίας για τους βουλευτές, που έχει ήδη ανακοινώσει ο αρχηγός του κόμματος, Sir Keir Starmer, καθώς και νέους κώδικες συμπεριφοράς που θα αντικαταστήσουν τον υπουργικό κώδικα και να δοθεί στην εκλογική επιτροπή η εξουσία να επιβάλλει μεγαλύτερα πρόστιμα.

Η αναθεώρηση έχει αποτελέσει αντικείμενο έντονης εσωτερικής συζήτησης και αρκετοί σκιώδεις υπουργοί του υπουργικού συμβουλίου έχουν εκφράσει ιδιωτικά σκεπτικισμό για ορισμένες από τις προτάσεις, οι οποίες είναι ριζοσπαστικές και εκτεταμένες.

Τα μέτρα δεν αναμένεται να συμφωνηθούν εγκαίρως για τη διάσκεψη του Εργατικού Κόμματος και είχαν προγραμματιστεί για μια σημαντική έναρξη αργότερα μέσα στο έτος.

Ο Στάρμερ άφησε να εννοηθεί στην ομιλία του στο Λίβερπουλ νωρίτερα φέτος ότι οι μεταρρυθμίσεις «θα επιτρέψουν στην αποκεντρωμένη και τοπική κυβέρνηση να λαμβάνουν μακροπρόθεσμες οικονομικές αποφάσεις. Να καρπωθούν τους καρπούς των επενδύσεων στην οικονομία τους. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζετε ότι κάθε πόλη, κάθε κωμόπολη, κάθε μέρος θα έχει την ευθύνη της συνεισφοράς τους».

Η Βουλή των Λόρδων θα μεταρρυθμιζόταν ως μια συνέλευση περιφερειών και εθνών, με αρμοδιότητα τη διαφύλαξη του συντάγματος και με την εξουσία να παραπέμπει την κυβέρνηση στο ανώτατο δικαστήριο. Γίνεται διαβούλευση με συναδέλφους της εργασίας σχετικά με τις προτάσεις.

Τα τοπικά δημοκρατικά εκλεγμένα όργανα θα μπορούν να προωθήσουν νομοσχέδια στο κοινοβούλιο για τοπικούς σκοπούς, τα οποία σύμφωνα με την αναθεώρηση θα επιτρέψουν την ανάπτυξη της αγγλικής περιφερειακής αποκέντρωσης με την πάροδο του χρόνου.

Στο επίκεντρο των συστάσεων του Μπράουν είναι να δοθεί στους πολίτες συνταγματική εγγύηση κοινωνικών και οικονομικών δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στην υγειονομική περίθαλψη, την εκπαίδευση και την κοινωνική προστασία.

Συνιστά να δοθούν στις περιφέρειες οικονομικές εξουσίες για να γίνουν τα κέντρα νέων βιομηχανιών, αναφέροντας τα παραδείγματα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών στο Canary Wharf, του biopharma στο Cambridge και των βιντεοπαιχνιδιών στο Dundee.

Οι δήμαρχοι θα μπορούσαν να αποκτήσουν πλήρεις εξουσίες για τους τοπικούς προϋπολογισμούς κατάρτισης και περαιτέρω εκπαίδευσης, καθώς και περαιτέρω εξουσίες για τις μεταφορές, τις υποδομές και τον σχεδιασμό. Οι τοπικοί ηγέτες θα μπορούσαν να αποκτήσουν τις εξουσίες να διαθέσουν τοπικές επενδύσεις για εθνική χρηματοδότηση έρευνας και ανάπτυξης στα τοπικά πανεπιστήμια.

Οι τοπικές και οι αποκεντρωμένες αρχές θα λάβουν χρηματοδότηση τουλάχιστον τριών ετών για να τους δοθεί βεβαιότητα για μακροπρόθεσμο σχεδιασμό.

Στον Μπράουν ανατέθηκε να αναλάβει την αναθεώρηση από τον Starmer τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους και το έργο έχει υποστεί μια σειρά από αναθεωρήσεις. Ο Στάρμερ είπε ότι τα σχέδια θα έθεταν μια «φρέσκια και απτή προσφορά» στους ψηφοφόρους που είχαν απομακρυνθεί από το κόμμα, ειδικά στο Εθνικό κόμμα της Σκωτίας στη Σκωτία και στους Τόρις στη βόρεια Αγγλία.

Ο Στάρμερ υποσχέθηκε ότι θα ήταν «το πιο τολμηρό έργο που έχουν ξεκινήσει οι Εργατικοί εδώ και μια γενιά και εξίσου τολμηρό και ριζοσπαστικό όσο το πρόγραμμα αποκέντρωσης που παρείχαν οι Εργατικοί τη δεκαετία του 1990 και του 2000».

Ο Μπράουν έχει κάνει σημαντικές παρεμβάσεις τους τελευταίους μήνες στην κρίση του κόστους ζωής , συμπεριλαμβανομένης της ρίψης του γάντι στον Starmer για να ανακοινώσει το πάγωμα των λογαριασμών ενέργειας, αλλά προχωρώντας παραπέρα και λέγοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να εθνικοποιήσει τις εταιρείες ενέργειας που δεν θα δίνουν στους καταναλωτές χαμηλότερους λογαριασμούς .

Ένας εκπρόσωπος των Εργατικών είπε: «Αυτό αναφέρεται σε ένα από τα πολλά πρώτα προσχέδια. Η Επιτροπή δεν έχει ακόμη λάβει άποψη για όλα αυτά τα θέματα».

Με πληροφορίες από theguardian.com

Φόβος, καταστολή και καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων: H δικτατορία του Πούτιν περιορίζει όλες τις ελευθερίες στη Ρωσία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: