Τα “θανατηφόρα” σχέδια του Ντα Βίντσι: Οπλικά συστήματα μίας μεγαλοφυϊας της Αναγέννησης [video, photo]

FILE PHOTO Κολάζ από σκίτσα του Ντα Βίτσι μεταξύ των οποίων η αυτοπροσωπογραφία του αλλά και οπλικά συστήματα Screenshot via YouTube video Battle Machines by Shubol3D




Αν και ο Λεονάρντο ντα Βίντσι μνημονεύεται κυρίως ως μεγάλος καλλιτέχνης, ήταν επίσης ένας αξιόλογος επιστήμονας και εφευρέτης.

Πολλές από τις εφευρέσεις του ήταν περίεργες, μερικές ήταν υπέροχες και περισσότερες από λίγες ήταν θανατηφόρες. Είναι γνωστό ότι ο Ντα Βίντσι σχεδίασε μερικές από τις πρώτες ιπτάμενες μηχανές. Ωστόσο, είναι λιγότερο γνωστό ότι πέρασε μεγάλο μέρος του χρόνου του σχεδιάζοντας πολεμικά όπλα. Τα όπλα του Λεονάρντο ντα Βίντσι ήταν πραγματικά τρομακτικά. Τι ώθησε λοιπόν έναν διάσημο καλλιτέχνη να σχεδιάσει τόσο απαίσια όπλα πολέμου και πόσο αποτελεσματικά ήταν τα σχέδιά του;

 

The Measure of the Man: Ποιος ήταν ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι;

Πρώτα, μια γρήγορη περίληψη της ζωής του Λεονάρντο ντα Βίντσι . Ο Λεονάρντο γεννήθηκε στο Βίντσι, στη Δημοκρατία της Φλωρεντίας το 1452. Καταγόταν από σχετικά ταπεινή αρχή, γιος συμβολαιογράφου και ορφανού εφήβου κατώτερης τάξης. Εκπαιδεύτηκε κοντά στον ζωγράφο και γλύπτη Andrea del Verrochio, ξεκινώντας την καριέρα του στη Φλωρεντία πριν μετακομίσει στην Ιταλία. Αργότερα πέρασε χρόνο στη Φλωρεντία, το Μιλάνο και τη Ρώμη, πριν πεθάνει στη Γαλλία σε ηλικία 67 ετών το 1519.

Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι μνημονεύεται ως ένας από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες όλων των εποχών. Είναι πιο διάσημος για τους πίνακές του τη Μόνα Λίζα και τον Μυστικό Δείπνο , ενώ ο Βιτρούβιος Άνθρωπος είναι πλέον πολιτιστικό σύμβολο. Ο Ντα Βίντσι μνημονεύεται επίσης ως τεχνική ιδιοφυΐα. Αν και τα περισσότερα από τα σχέδιά του δεν κατασκευάστηκαν ποτέ λόγω περιορισμών στη μεταλλουργία και τη μηχανική, η απόλυτη σύλληψη τους ήταν εντυπωσιακή.

Η εμβληματική εικόνα του Βιτρούβιου Ανθρώπου του ντα Βίντσι, περίπου το 1490, έχει γίνει remix εκατομμύρια φορές (Δημόσιος Τομέας)

Η εμβληματική εικόνα του Βιτρούβιου Ανθρώπου του Ντα Βίντσι, περίπου το 1490, έχει γίνει remix εκατομμύρια φορές via Wikimedia.org

Τα όπλα του πολέμου του Λεονάρντο ντα Βίντσι

Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι ακολούθησε μια πολυδιάστατη προσέγγιση στην επιστήμη. Έκανε ανακαλύψεις στην ανατομία, την πολιτική μηχανική, την υδροδυναμική, τη γεωλογία, την οπτική και την τριβολογία (τριβή, φθορά, λίπανση κ.λπ.), αλλά ποτέ δεν μπήκε στον κόπο να δημοσιεύσει τα ευρήματά του. Το έκανε από καθαρή αγάπη για την επιστήμη και την περιέργεια.

Η προσέγγισή του να εφεύρει πράγματα ήταν εξίσου τυχαία. Σχεδίασε τα πάντα, από φανταστικές φανταχτερές (για την εποχή) πτήσεις, όπως ιπτάμενες μηχανές και πρωτο-υπολογιστές, έως πιο κοσμικές εφευρέσεις, σαν μια αυτοματοποιημένη περιέλιξη μπομπίνας. Τα όπλα του Λεονάρντο ντα Βίντσι ήταν από τα πιο περίεργα σχέδιά του.

Μπορεί να φαίνεται παράξενο που ένας άνθρωπος τόσο ερωτευμένος με τη φύση, την ομορφιά και τον φυσικό κόσμο ξόδευε το χρόνο του σχεδιάζοντας όπλα θανάτου. Ωστόσο, ο Λεονάρντο ήταν ένας έξυπνος άνθρωπος. Η Ιταλία της Αναγέννησης αποτελούνταν από πόλεις-κράτη που ήταν διαρκώς σε πόλεμο μεταξύ τους. Ο σχεδιασμός όπλων παρείχε στον Λεονάρντο μια πηγή εισοδήματος, ευκαιρίες για ταξίδια και την ευκαιρία να επιδείξει το επιστημονικό του μυαλό χωρίς η εκκλησία να του χτυπήσει την πόρτα.

Τα κινούμενα όπλα του Ντα Βίντσι

Η δεξαμενή

Ίσως ένα από τα πιο διάσημα σχέδια όπλων του Ντα Βίντσι είναι το τανκ του, ειδικά μετά την εμφάνισή του σε ένα από τα δημοφιλή βιντεοπαιχνίδια Assassin’s Creed. Το σχέδιο της δεξαμενής του έμοιαζε με σταυρό ενός παιχνιδιού με σβούρα και ενός… UFO. Ήταν ένα κυκλικό πιάτο καλυμμένο με γωνιακές χαλύβδινες πλάκες που μπορούσαν να προσαρμοστούν για να το προστατεύουν από την επίθεση του εχθρού. Το μηχάνημα είχε έναν εντυπωσιακό αριθμό ελαφρών κανονιών τοποθετημένα γύρω από την περιφέρειά του, επιτρέποντάς του να επιτεθεί από οποιαδήποτε γωνία.

Στο εσωτερικό, το χειρίζονταν οκτώ άνδρες που γύριζαν στροφάλους και γρανάζια για να αναπτύξουν ορμή. Η δεξαμενή θα ήταν πραγματικά τρομερή – αν όχι για ένα σημαντικό ελάττωμα στο σχεδιασμό. δεν λειτούργησε. Στην πραγματικότητα κατασκευάστηκε ένα πρωτότυπο για να το δοκιμάσει ο στρατός, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες ανακάλυψαν ότι το σύστημα μετάδοσης κίνησης δεν λειτουργούσε. Τα γρανάζια ήταν ρυθμισμένα με τέτοιο τρόπο ώστε το τανκ ήταν εντελώς ακίνητο.

Ένα τέτοιο φαινομενικά στοιχειώδες λάθος φαίνεται παράξενο για έναν τόσο λαμπρό όπως ο Λεονάρντο. Οι ιστορικοί ισχυρίστηκαν ότι ήταν μια πράξη αυτο-δολιοφθοράς, είτε για να βεβαιωθεί ότι κανείς δεν αντέγραψε το σχέδιό του είτε επειδή ήταν κρυφά ειρηνιστής.

Το Scythed Chariot

Πολλά από τα σχέδια όπλων του Λεονάρντο δεν ξεπέρασαν ποτέ τη φάση σχεδίασης και το δρεπάνι του άρμα είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα. Ως ανθρωπιστής και ιστορικός, ο Λεονάρντο ήταν γοητευμένος από την αρχαία ιστορία και τον αρχαίο πόλεμο. Πολλές από τις προσπάθειές του κατευθύνονταν στη βελτίωση αυτών των παλαιότερων σχεδίων. Ρωμαίοι και Πέρσες είχαν χρησιμοποιήσει άρματα με δρεπάνι με κάποια επιτυχία και ο Ντα Βίντσι προσπάθησε να βελτιώσει τα προηγούμενα μοντέλα.

Το άρμα του Λεονάρντο ήταν ένας καβαλάρης σε ένα άλογο που έσερνε μια μηχανή με περιστρεφόμενες λεπίδες. Σε ορισμένα σχέδια, ο αναβάτης φαίνεται να τραβάει ένα μηχάνημα πίσω του, αλλά σε ένα άλλο, έχει περιστρεφόμενες λεπίδες μπροστά και πίσω. Βασικά, φανταστείτε ένα χλοοκοπτικό σε μέγεθος ανθρώπου που το σέρνει ένα άλογο και θα έχετε την ιδέα του γκρίζλι.

Σχέδιο όπλου του Λεονάρντο ντα Βίντσι για δρεπάνι άρμα. Είναι αρκετά συναρπαστικό (Δημόσιος Τομέας)

Σχέδιο όπλου του Λεονάρντο ντα Βίντσι για δρεπανοφόρο άρμα. via wikimedia.org

Το όχημα χωρίς οδηγό

Ο Ντα Βίντσι σχεδίασε επίσης το πρώτο όχημα χωρίς οδηγό. Ήταν ένα είδος τρικύκλου με περιέλιξη που κινούνταν από ελατήρια που περιστρέφουν τους τροχούς. Αρχικά, οι ιστορικοί πίστευαν ότι το όχημα ήταν φανταστικό μέχρι που συνειδητοποίησαν ότι τα ελατήρια είχαν σχήμα φύλλου, κάτι που τους επέτρεψε να κατασκευάσουν πραγματικά το σχέδιο.

Το σκίτσο του Ντα Βίντσι για ένα αυτοκινούμενο καρότσι ή όχημα χωρίς οδηγό, όπως θα μπορούσαμε να το ονομάσουμε σήμερα (Δημόσιος Τομέας)

Το σκίτσο του Ντα Βίντσι για ένα αυτοκινούμενο καρότσι ή όχημα χωρίς οδηγό, όπως θα μπορούσαμε να το ονομάσουμε σήμερα via wikimedia.org

Πώς θα μπορούσε λοιπόν ένα όχημα χωρίς οδηγό να είναι όπλο; Απλώς φορτώστε το με εκρηκτικά και πυρίτιδα και στείλτε το να κυλήσει προς τον εχθρό σας. Κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου, κυριολεκτικά δεν θα είχαν ιδέα τι τους χτύπησε. Voila! Το πρώτο drone στον κόσμο.

Μια ανακατασκευή από το σκίτσο του αυτοκινήτου του ντα Βίντσι (Public Domain)

Μια ανακατασκευή από το σκίτσο του αυτοκινήτου του ντα Βίντσι via wikimedia.org

The Aerial Screw (Πρωτό-ελικόπτερο)

Ίσως το πιο διάσημο από τα σχέδια του Leonardo είναι η εναέρια βίδα του. Συχνά θεωρείται προκάτοχος του σύγχρονου σχεδιασμού ελικοπτέρων, η εναέρια βίδα είχε περιστρεφόμενα φτερά που δημιουργούσαν αντίσταση αέρα. Η ιδέα ήταν ότι αν μπορούσε να δημιουργηθεί αντίσταση, η μηχανή και ο πιλότος της θα σηκωθούν από το έδαφος.

Αν και δεν είναι αυστηρά όπλο από μόνο του, είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί οποιοσδήποτε στρατός θα ενδιαφερόταν να τοποθετήσει την εναέρια βίδα. Όπως θα αποδείξει πολύ αργότερα ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος, η εναέρια αναγνώριση είναι μια ανεκτίμητη πηγή. Ωστόσο, όπως και με το σχέδιο όπλων του τανκ του Ντα Βίντσι, οι σύγχρονοι επιστήμονες δεν πιστεύουν ότι θα λειτουργούσε.

Λεπτομέρεια από το σκίτσο με εναέρια βίδα του da Vinci. Συχνά θεωρείται ως πρωτο-ελικόπτερο, η στρατιωτική του εφαρμογή ήταν ξεκάθαρη (Δημόσιος Τομέας)

Λεπτομέρεια από το σκίτσο με εναέρια βίδα του da Vinci. Συχνά θεωρείται ένα πρωτο-ελικόπτερο, η στρατιωτική του εφαρμογή ήταν ξεκάθαρη  via wikimedia.org

Τα πυροβόλα όπλα του Ντα Βίντσι

Το Τρίκαννο Κανόνι

Ένα από τα δαμαστήρια όπλα του Λεονάρντο ντα Βίντσι ήταν το τρίκαννο κανόνι του . Σύντομα θα γίνει φανερό ότι ο Λεονάρντο γοητεύτηκε από την ιδέα των όπλων ταχείας βολής . Στην περίπτωση του πυροβόλου τριπλής κάννης, οι κάννες σχεδιάστηκαν για να εκτοξεύονται γρήγορα με τη σειρά.

Ο Ντα Βίντσι σύντομα συνειδητοποίησε ότι το μειονέκτημα του σχεδίου του ήταν ότι τα βαρέλια υπερθερμάνθηκαν γρήγορα. Για την επίλυση αυτού του προβλήματος, η συσκευή σχεδιάστηκε έτσι ώστε τα βαρέλια να αφαιρούνται εύκολα και να αντικαθίστανται με φρέσκα βαρέλια που μπορούν να φορτωθούν και να πυροδοτηθούν.

Γνωρίζουμε βεβαίως ότι αυτό το κανόνι κατασκευάστηκε στην πραγματικότητα. Κατά τον 20ο αιώνα, παιδιά από την Κροατία που έπαιζαν σε ένα οχυρό βρήκαν ένα. Το 2011, επιβεβαιώθηκε ότι ήταν ένα γνήσιο σχέδιο da Vinci . Οι ιστορικοί πιστεύουν ότι οι βενετικές δυνάμεις είχαν μεταφέρει το κανόνι εκεί κατά τη διάρκεια της σύγκρουσής τους με τους Τούρκους.

Δεδομένου ότι το κανόνι εγκαταλείφθηκε εκεί, και δεν έχουν βρεθεί άλλα, μπορούμε μόνο να υποθέσουμε ότι το πυροβόλο με τα τρίκανα δεν ήταν ένα από τα πιο δημοφιλή σχέδιά του. Ωστόσο, αυτό το κανόνι είναι το μόνο εναπομείναν παράδειγμα ενός πραγματικού όπλου κατασκευασμένου από τα σχέδιά του.

Το οπισθογεμές πυροβόλο

Ο Ντα Βίντσι σχεδίασε ένα πρώιμο σύστημα φόρτωσης, όπου τα κανόνια ήταν οπισθογεμή. Πριν από αυτό, τα κανόνια ήταν πάντα εμπροσθογεμή. Οι μπροστινοί φορτωτές είχαν δύο σημαντικά μειονεκτήματα. Πρώτον, ήταν αργοί. Η επαναφόρτωση από το μέτωπο μπορεί να διαρκέσει πολύ σε μια κατάσταση μάχης. Δεύτερον, ήταν πραγματικά πολύ επικίνδυνο. Οι μπροστινοί φορτωτές απαιτούσαν να βάζουν τα χέρια, τα μπράτσα και το κεφάλι ακριβώς εκεί που κανένας λογικός άνθρωπος δεν θα τα ήθελε.

Αν κάτι πήγαινε ελαφρώς στραβά, ένας κανονιοφόρος ήταν πιθανό να χάσει ένα άκρο στην καλύτερη περίπτωση και τη ζωή του στη χειρότερη. Εάν το πυροβόλο δεν εκτοξευόταν, έμειναν επίσης με μια ωρολογιακή βόμβα. Κανείς δεν ήθελε να πάει εθελοντικά να βάλει το κεφάλι κάτω στο βαρέλι για να δει τι φταίει.

Όντας μπροστά από την εποχή του, ο ντα Βίντσι πρότεινε επίσης τα οι κάνες να ψύχονται με νερό. Ισχυρίστηκε ότι αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη καταστροφικών δυσλειτουργιών και στη βελτίωση της ακρίβειας. Οι υδρόψυκτες κάνες θα γίνονταν πολύ αργότερα συνηθισμένες. Για παράδειγμα, στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο το M1917 Browning Machine χρησιμοποίησε ένα δοχείο νερού για να κρατήσει την κάνη του ψυχρή.

Το όργανο του θανάτου με 33 κάννες

Τα δύο πρώτα πυροβόλα όπλα του Ντα Βίντσι ήταν αρκετά λογικά, αλλά τα πράγματα πρόκειται να γίνουν λίγο άγρια. Το όργανο με 33 κάννες αποτελούνταν από 33 κανόνια τοποθετημένα σε σειρές σε σχήμα βεντάλιας. Ο στόχος του Ντα Βίντσι ήταν να καταπολεμήσει δύο μεγάλα προβλήματα με τα συμβατικά πυροβόλα: τον αργό ρυθμό βολής και την ανακρίβειά τους.

Όταν η επαναφόρτωση είναι αργή, ο χαμένος χρόνος μπορεί να είναι καταστροφικός. Το κάννη όργανο του Ντα Βίντσι εκτόξευσε πολλά κανόνια ταυτόχρονα. Όταν αυτή η σειρά φορτωνόταν εκ νέου, η επόμενη σειρά μπορούσε να πυροδοτηθεί, επιτρέποντας τη λήψη ταχείας βολής.

Επιπλέον, το σχήμα βεντάλιας των κανονιών επέτρεπε μια εξάπλωση που σήμαινε ότι ήταν πιθανό να χτυπήσετε τουλάχιστον κάτι με κάθε βόλι. Το ευρύ πεδίο πυρός το κατέστησε ιδανικό όπλο ενάντια σε μια μάζα προχωρούμενων στρατευμάτων. Σχεδιάστηκε επίσης για να είναι ελαφρύ και είχε ρόδες, πράγμα που σημαίνει ότι θα ήταν εύκολο να μετακινηθείς στο πεδίο της μάχης.

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ένα όργανο 33 κανών δημιουργήθηκε ποτέ στην πραγματικότητα. Ο Ντα Βίντσι αργότερα σχεδίασε μια μικρότερη έκδοση με 11 κάννες, αλλά και αυτό φαίνεται να έμεινε στο τραπέζι.

Αρκετά από τα όπλα του ντα Βίντσι ήταν παραλλαγές κανονιών, όπως αυτά τα «όπλα οργάνων» (Public Domain)

Αρκετά από τα όπλα του ντα Βίντσι ήταν παραλλαγές κανονιών, όπως αυτά τα «όπλα οργάνων» via wikimedia.org

Η γιγάντια βαλλίστρα

Τι καλύτερο από μια κανονική βαλλίστρα ; Ένας γίγαντας! Η γιγάντια βαλλίστρα του Λεονάρντο σχεδιάστηκε για να είναι η απόλυτη πολιορκητική συσκευή. Είχε σκοπό να εκτοξεύσει εμπρηστικά πυρομαχικά, γιγάντια μπουλόνια, ακόμη και ογκόλιθους κατά των εχθρικών άμυνων.

Είχε πλάτος πάνω από 25 μέτρα και είχε έξι τροχούς, ώστε να μπορούσε να μετακινηθεί σε ένα πεδίο μάχης. Ήταν στροφαλοφόρος, που σημαίνει ότι χρειαζόταν μόνο ένας στρατιώτης για να τραβήξει πίσω το βλήμα και να το καρφώσει έτοιμο για απελευθέρωση.

Αυτό ήταν ένα άλλο σχέδιο καταδικασμένο σε αποτυχία. Ο Ντα Βίντσι το είχε σχεδιάσει ως μια φθηνή εναλλακτική λύση στα ακριβά πυροβόλα όπλα. Ωστόσο, δεν έκανε τίποτα που δεν μπορούσαν να κάνουν αυτά τα πυροβόλα όπλα. τα όπλα και τα κανόνια ήταν απλώς τα καλύτερα όπλα.

Το μεγαλύτερο σχέδιο όπλου του Λεονάρντο ντα Βίντσι ήταν μια γιγάντια βαλλίστρα. Σημειώστε τον ενήλικα προς το πίσω μέρος που γεμίζει το όπλο (Δημόσιος Τομέας)

Το μεγαλύτερο σχέδιο όπλου του Λεονάρντο ντα Βίντσι ήταν μια γιγάντια βαλλίστρα. Σημειώστε τον ενήλικα προς το πίσω μέρος που γεμίζει το όπλο via wikimedia.org

Το πολυβόλο βαλλίστρα

Ο Λεονάρντο χτύπησε ένα τελευταίο μαχαίρι σε ένα βελτιωμένο σχέδιο βαλλίστρας με τη βαλλίστρα του πολυβόλου του. Ήταν ένας ξύλινος τροχός με προσαρτημένες βαλλίστρες, οι οποίες στη συνέχεια εκτοξεύονταν διαδοχικά. Ο τροχός λειτουργούσε σε διάδρομο. Ένας άνδρας ή μια ομάδα περπατούσε στο εξωτερικό του τροχού περιστρέφοντάς τον, ενώ άλλοι φόρτωναν ξανά τις βαλλίστρες.

Αν και ακουγόταν εντυπωσιακό, δεν ήταν ένα από τα καλύτερα σχέδια του Leonardo. ήταν σχεδόν αδύνατο να στοχεύσεις και όχι πιο αποτελεσματικό από το αν έδινες σε κάθε άνθρωπο τη δική του βαλλίστρα. Αυτός επίσης δεν είδε ποτέ παραγωγή.

Engineering Marvels

Η Φορητή Γέφυρα

Δεν ήταν όλες οι στρατιωτικές εφευρέσεις του Ντα Βίντσι που ήταν όπλα, μερικές ακολούθησαν μια προσέγγιση βασισμένη στην επιμελητεία. Ο Ντα Βίντσι σχεδίασε διάφορους τύπους φορητών γεφυρών . Κάποιες ήταν περιστρεφόμενες γέφυρες με αλληλοσυνδεόμενες δοκούς στερεωμένες σε έναν πυλώνα που αιωρούνταν προς την ακτή. Σχεδιάστηκαν για να είναι ελαφριά, δυνατά και φορητά.

Στον πόλεμο, δεν είναι ασυνήθιστο για τα στρατεύματα να χρειαστεί να διασχίσουν ποτάμια και πλωτές οδούς που διαφορετικά τους εμποδίζουν. Αυτό μπορεί να προκαλέσει σοβαρές καθυστερήσεις που οδηγούν σε συμφόρηση και διευκολύνουν τις εχθρικές ενέδρες. Ομοίως, οι γέφυρες είναι συχνά πρωταρχικός στόχος όταν προσπαθείτε να εμποδίσετε τις διαδρομές ανεφοδιασμού . Όλοι αυτοί οι παράγοντες καθιστούν μια φορητή γέφυρα ανεκτίμητη και εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται εύκολα στον πόλεμο σήμερα.

Υπόθεση Αυτο-Σαμποτάζ;

Εκτός από τα παραπάνω, ο Ντα Βίντσι σχεδίασε διάφορα άλλα όπλα, συμπεριλαμβανομένων κανονιών με ατμό και καταπέλτες που μπορούσαν να εκτοξεύσουν πέτρες και εμπρηστικές συσκευές. Δυστυχώς ή ίσως ευτυχώς τα περισσότερα από τα σχέδια του Leonardo δεν έφυγαν ποτέ από το σχέδιο – αλλά γιατί ήταν αυτό;

Πολλά από τα σχέδιά του ήταν μπροστά από την εποχή τους, βασιζόμενα στη μεταλλουργία και τη μηχανική που δεν είχαν εφευρεθεί ακόμη. Αλλά αυτό δεν είναι όλη η ιστορία. Μηχανικοί και ιστορικοί που εξέτασαν τα σχέδια όπλων του Λεονάρντο ντα Βίντσι ισχυρίζονται ότι πολλά από αυτά έχουν ενσωματωμένα σφάλματα. Για παράδειγμα, η σχεδίαση του γραναζιού της δεξαμενής σήμαινε ότι δεν μπορούσε να κινηθεί. Έχει διατυπωθεί η θεωρία ότι ο ντα Βίντσι ήταν κρυφά ειρηνιστής και σαμποτάρει τα δικά του σχέδια. Τα έκανε αρκετά εύλογα για να λάβουν χρηματοδότηση, αλλά εξασφάλισε ότι δεν θα πήγαιναν ποτέ σε μαζική παραγωγή.

Δόλιος Ντα Βίντσι;

Πώς τα κατάφερε ο Ντα Βίντσι; Ο τεράστιος εγωισμός των πελατών του. Το είδος των ανδρών για τους οποίους δούλευε ο Ντα Βίντσι ήταν περισσότερο από ευτυχείς να ρίξουν τα χρήματά τους στον διάσημο ντα Βίντσι, αν τους έκανε να φαίνονται δυνατοί και απειλητικοί. Επιπλέον, κράτησε την καλή τους πλευρά οργανώνοντας εκπληκτικά θεάματα με βάση τις προηγούμενες στρατιωτικές νίκες των προστάτων του. Το 1518, επιμελήθηκε ένα φεστιβάλ στη Γαλλία που γιόρταζε τα στρατιωτικά επιτεύγματα του Φρανσουά Α’. Αυτές οι μεγαλειώδεις αναπαραστάσεις βοήθησαν μόνο στην ενίσχυση της φήμης του Λεονάρντο.

Αν ο Ντα Βίντσι πράγματι σαμποτάρει τα δικά του σχέδια, θα τον έκανε απατεώνα και τσαρλατάνο; Ισως. Ωστόσο, τα χρήματα που έβγαλε από αυτά τα σχέδια βοήθησαν να πληρώσει για τις καλλιτεχνικές και επιστημονικές του προσπάθειες. Έπαιρνε χρήματα από τους πλούσιους και ισχυρούς, για να κάνει αυτό που αγαπούσε αποφεύγοντας την αιματοχυσία. Είναι δύσκολο να τον κρίνεις γι’ αυτό.

Με πληροφορίες από ancient-origins.net, Ρόμπι Μίτσελ

Η Παναγία Σουμελά και άλλες απίστευτες κατασκευές σε γκρεμούς από τον Αρχαίο Κόσμο: Εικόνες που κόβουν την ανάσα [photo, video]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: