Στον ίδιο άθλιο αμανέ κατά Ελλάδας ο Ερντογάν: Θα΄ρθουμε ένα βράδυ, λέει ο “Σουλτάνος”… Απροκάλυπτα υπέρ Πούτιν για το φυσικό αέριο

O Ταγίπ Ερντογάν αναχωρώντας για την Βοζνία – Ερζεγοβίνη εξαπέλυσε νέες απειλές κατά της Ελλάδας. Φωτογραφία: Τουρκική Προεδρία




Mπορεί να ξεκίνησε ταξίδι για τα Βαλκάνια ο Ερντογάν, αλλά το μυαλό του παραμένει κολλημένο στην Ελλάδα.

Λίγο πριν αναχωρήσει από το αεροδρόμιο της Άγκυρας, επιδόθηκε εκ νέου σε υψηλούς τόνους και απειλές – πλέον πρόκειται για καθημερινό φαινόμενο – που βλέπει ωστόσο ότι δεν ακολουθούνται από την ελληνική πλευρά, ενώ αντίθετα, προκαλούν αντιδράσεις και καταδικαστικές δηλώσεις σε διεθνές επίπεδο.

Συγκεκριμένα σήμερα  ο Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποίησε ως απειλή προς την Ελλάδα για άλλη μια φορά τη φράση «μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ» –  τον στίχο, δηλαδή, τραγουδιού του 1974 που παραπέμπει στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Παράλληλα,, ο  Ερντογάν είπε ότι η Άγκυρα βρίσκεται σε συζητήσεις με το ΝΑΤΟ για το δήθεν «κλείδωμα» τουρκικών μαχητικών F-16 από το ραντάρ του αντιαεροπορικού συστήματος S-300, ενώ ταυτόχρονα υποστήριξε ότι «η Ελλάδα παίρνει τα μέτρα της» αναφερόμενος πιθανότατα στις πρόσφατες κινήσεις στο πεδίο των εξοπλισμών από την πλευρά των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.

  • «Η Ελλάδα θα αποφασίσει τι είδους σχέση θα έχει με την Τουρκία σκεπτόμενη καλύτερα. Πάντα λέω ότι μπορεί ξαφνικά να έρθουμε ένα βράδυ» είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν.

Μόλις πριν από λίγα 24ωρα ο πρόεδρος της Τουρκίας είχε αμφισβητήσει ευθέως την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου,  υποστηρίζοντας πως η Άγκυρα είναι έτοιμη να κάνει οτιδήποτε χρειαστεί όταν έρθει η ώρα, κάνοντας ξανά αναφορές στη Μικρασιατική Καταστροφή και το 1922.

«Έλληνες, κοιτάξτε την ιστορία, γυρίστε πίσω στην ιστορία, αν πάτε πολύ πιο μακριά, το τίμημα θα είναι βαρύ. Έχουμε μόνο μια κουβέντα για την Ελλάδα, μην ξεχνάτε τη Σμύρνη», είχε πει χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος για να εισπράξει την απάντηση από το ελληνικό ΥΠΕΞ ότι «η Ελλάδα δεν πρόκειται να ακολουθήσει την Τουρκία στον καθημερινό εξωφρενικό και πέρα από κάθε όριο κατήφορο δηλώσεων και απειλών.

Οι δηλώσεις του Σαββάτου είχαν προκαλέσει και την αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών της Τσεχίας, χώρας που προεδρεύει της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο σε ανακοίνωσή του καταδίκασε ως «απαράδεκτες» τις απειλές του Τούρκου προέδρου προς την Ελλάδα.

Εμφανώς εκνευρισμένη από αυτό το μήνυμα η Τουρκία αντέδρασε μέσω δήλωσης του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ ο οποίος σήμερα το πρωί (6/9) χαρακτήρισε «ακατανόητη και χωρίς αξία» την ανακοίνωση του τσέχικου ΥΠΕΞ και υποστήριξε ότι «η στήριξη της ΕΕ στην Ελλάδα, στο Αγαίο και τη Μεσόγειο, αντιβαίνει την έννοια της αλληλεγγύης ανάμεσα στα κράτη μέλη και είναι κατά του διεθνούς δικαίου».

Ο Τανσού Μπιλίτς έφτασε μάλιστα, στο σημείο να παραδώσει «μαθήματα» στην ΕΕ υποστηρίζοντας ότι «η στάση της, η οποία κακομαθαίνει την Ελλάδα, ενθαρρύνει την τακτική των μη λύσεων και υποστηρίζει τις μαξιμαλιστικές απαιτήσεις της Ελλάδας».

«Αν η τσέχικη προεδρία της ΕΕ θέλει να προωθήσει τον διάλογο, οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ θα πρέπει να απαλλαγούν από την κατάχρηση του ελληνοκυπριακού βέτο που υπονομεύει την αλληλεγγύη της ΕΕ και τα κοινά συμφέροντα» συνέχισε στην προκλητική ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Στήριξη στον  Πούτιν για φυσικό αέριο: Φταίνε οι δυτικές κυρώσεις και όχι η Ρωσία

«Η Ευρώπη θερίζει αυτά που έσπειρε. Η στάση της Ευρώπης έναντι του κ. Πούτιν και οι κυρώσεις τον οδήγησαν, είτε το θέλουμε είτε όχι, να πει: ‘Αν κάνετε έτσι, θα κάνω αυτό’», υποστήριξε κατά τη διάρκεια των ίδιων δηλώσεων στην Άγκυρα ο Ερντογάν.

«Ο Πούτιν χρησιμοποιεί όλα τα μέσα και τα όπλα που έχει στην κατοχή του, κατά πρώτο λόγο αυτά του φυσικού αερίου. Δεν το επιθυμούμε, όμως πιστεύω πως η Ευρώπη θα έχει σοβαρά προβλήματα αυτό το χειμώνα», πρόσθεσε ο Ερντογάν υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία, από την πλευρά της, δεν θα έχει «τέτοια προβλήματα».

Ο Ερντογάν είχε ανακοινώσει στις αρχές Αυγούστου μια συμφωνία για εν μέρει πληρωμή σε ρούβλια για τις παραδόσεις ρωσικού αερίου στην Τουρκία.

Σύμφωνα με αναλυτές, η συμφωνία θα επιτρέψει στη Ρωσία να συνεχίσει τις παραδόσεις στην Τουρκία μέσω του αγωγού αερίου TurkStream που διασχίζει τη Μαύρη Θάλασσα.

Το 2021 η Ρωσία εξασφάλισε περίπου το ένα τέταρτο των εισαγωγών πετρελαίου της Τουρκίας και 45% των αγορών της φυσικού αερίου.

Με πληροφορίες από Hurriyet

Σε εμμονική κρίση μεγαλομανίας ο Σουλτάνος: Η (δήθεν) αγενής Ελλάδα δεν είναι συνομιλητής μας, δεν είμαστε ισότιμοι!, κομπάζει…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: