Συγγνώμη ζητά τώρα ο Κροάτης προπονητής Σπάχια μετά τα ρατσιστικά σχόλια κατά Γιάννη και Ντόρσεϊ

FILE PHOTO: Ο προπονητης Neven Spahija. EPA, ANDREJ CUKIC




Σε αναδίπλωση οδηγήθηκε ο Κροάτης προπονητής Νέβεν Σπάχια μετά τα τουλάχιστον ατυχή και σίγουρα με έντονη ρατσιστική οσμή σχόλιά του για τους Αντετοκούνμπο και Ντόρσεϊ και γενικά τους… «ξένους» όπως τους χαρακτήρισε παίκτες που αγωνίζονται στις εθνικές ομάδες.

Όπου «ξένος» βλέπε με διαφορετικό χρώμα από το λευκό, σύμφωνα με τον Κροάτη…

Στις νέες του δηλώσεις (στο SPORT 24) ανέφερε: «Θέλω να είμαι ειλικρινής μαζί σας. Δεν γνώριζα όλη την ιστορία του Τάιλερ (Ντόρσεϊ) με τη συμμετοχή στις μικρές εθνικές ομάδες της χώρας. (Ελλάδας). Μιλούσα γενικά για το θέμα με τους νατουραλιζέ στο EuroBasket κι εν προκειμένω χρησιμοποίησα το λάθος παράδειγμα. Απολογούμαι στους φίλους μου από την Ελλάδα γι αυτό. Δεν ήξερα όλη την ιστορία.

Όσα είπα για το θέμα των νατουραλιζέ, δεν έχουν να κάνουν με την Ελλάδα. Ακόμη κι δική μου ομοσπονδία (κροατική) χρησιμοποιεί νατουραλιζέ παίκτη φέτος (Τζαλίν Σμιθ). Δεν έχει να κάνει δηλαδή με την Ελλάδα αυτό, ούτε ήθελα να προσβάλλω κάποιον. Η ουσία των δηλώσεών μου αφορούσε συνολικά στο θέμα των νατουραλιζέ. Δεν γνώριζα όμως όλη την ιστορία πίσω από τον Τάιλερ Ντόρσεϊ, οπότε λανθασμένα τον ανέφερα ως παράδειγμα.

Όσον αφορά στον Γιάννη Αντετοκούνμπο, δεν θέλω να παρερμηνευτούν ή παρεξηγηθούν όσα είπα. Ξέρω απόλυτα την ιστορία του, ξέρω ότι είναι Έλληνας. Έχω απόλυτο σεβασμό τόσο στον ίδιο όσο και στον Τάιλερ Ντόρσεϊ για όσα έχουν καταφέρει και πετύχει στη ζωή τους”.

Νωρίτερα, σε συνέντευξή του στην Mozzart Sport,  o Κροάτης προπονητής ανέφερε:

«Είμαι ενάντια των ξένων στις Εθνικές ομάδες. Κατά τη γνώμη μου, δεν έχει καμία βάση. Αλλά αν όλοι: το κοινό, τα Μέσα ενημέρωσης και οι παίκτες έχουν αποφασίσει ότι πρέπει να παίξει κάποιος ξένος, τότε εντάξει».

Πάντως ο Κροάτης τεχνικός δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον Τζαλίν Σμιθ, λέγοντας πως έχει ανεβάσει το επίπεδο της ομάδας.

Και έφτασε μέχρι και την Εθνική Ελλάδας, μπερδεύοντας όμως τους νατουραλιζέ με τους δύο Έλληνες διεθνείς που ο ένας (Γιάννης Αντετοκούνμπο) γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ελλάδα και ο άλλος(Τάιλερ Ντόρσεϊ) έχει Ελληνίδα μητέρα, κάνοντας ένα τεράστιο φάουλ. «Βλέπω ότι η Ελλάδα παίζει με τον Τάιλερ Ντόρσεϊ που κερδίζει μόνος με τον Giannis. Αν αυτός είναι ο στόχος της Eθνικής ομάδας, εντάξει, αλλά είμαι εναντίον του» εξήγησε ο Σπάχια, τονίζοντας παράλληλα πως δεν θα ήθελε να δει κάποιον ξένο παίκτη στην ομάδα της Σερβίας…

«Κερδίζουν μόνοι τους για την Ελλάδα», είπε ο Κροάτης τεχνικός – «Η εθνική ομάδα είναι η ταυτότητα μιας σχολής μπάσκετ, ενός έθνους και ενός πολιτισμού» … Αν η Σερβία έφτανε σε αυτό το στάδιο για να πολιτογραφήσει έναν ξένο, τότε εγώ και οι ομοϊδεάτες μου θα συνθηκολογούσαμε. Ελπίζω ειλικρινά να μην συμβεί. Αυτό μπορεί να είναι απαραίτητο για ορισμένες εθνικές ομάδες, στις οποίες δυστυχώς είμαστε και εμείς (Κροατία). Δεν καταφέραμε να βγάλουμε πλέι μέικερ για 15-20 χρόνια. Αλλά ελπίζω ειλικρινά ότι η Σερβία, ως δύναμη του μπάσκετ, δεν θα το επιτρέψει ποτέ».

Κι ενώ ο Σπάχια, ο οποίος είναι χωρίς ομάδα τη δεδομένη χρονική στιγμή και βρίσκεται στην Πράγα διδάσκοντας στο σεμινάριο της FIBA, στις δηλώσεις του τόνισε ότι παρακολουθεί όλους τους αγώνες, αποδείχθηκε ότι μάλλον δεν έχει δει ποτέ την παρουσίαση από κάποιον αγώνα της εθνικής μας ομάδας με τα όσα είπε στη συνέχεια…

«Είναι αστείο για μένα όταν παρακολουθώ την παρουσίαση Εθνικών ομάδων, όπου παίζονται Εθνικοί Ύμνοι πριν από το παιχνίδι και η κάμερα περνάει από τον παίκτη, ο οποίος δεν ξέρει καν πώς να μιλήσει τη γλώσσα, ούτε ξέρει τις λέξεις του ύμνου…Γι’ αυτό έχουμε συλλόγους. Ας παίξουν εκεί πέντε, επτά, οκτώ ξένοι, ωστόσο, οι εθνικές ομάδες είναι Εθνικές ομάδες για κάποιο λόγο» ήταν τα λόγια του και η καλύτερη απάντηση είναι το βίντεο από την ανάκρουση του εθνικού μας ύμνου πριν το ματς με την Ιταλία.

Champions League 2022/2023: Αυτά είναι τα ποσοστά για κάθε φαβορί στην κούρσα για την κούπα

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: