Συνεργάτης του BBC δοκιμάζει τον μέλανα ζωμό της Αρχαίας Σπάρτης και προτιμά να… πέσει μαχόμενος [video]

Στιγμιότυπο από το βίντεο του ΒΒC




Ενα μίνι αφιέρωμα του BBC στην Αρχαία Σπάρτη κατέληξε σε… σκληρή δοκιμασία για τον συνεργάτη του βρετανικού

δικτύου.

Στο βίντεο ο συνεργάτης του BBC δοκιμάζει τον μέλανα ζωμό, τη μυθική τροφή των Σπαρτιατών που φέρεται να αποτελούσε ένα από τα μυστικά της δύναμής τους.

Ο καθηγητής κλασικών σπουδών στο πανεπιστήμιο του Warwick, Michael Scott, περιηγείται στην ύπαιθρο της σύγχρονης Σπάρτης και αναφέρεται μεταξύ άλλων στον ερυθρό μανδύα των Αρχαίων Σπαρτιατών σημειώνοντας ότι το χρώμα του ήταν τέτοιο ώστε να μην ξεχωρίζει από το αίμα πάνω στη μάχη.

Οταν έρχεται η στιγμή να δοκιμάσει το μέλανα ζωμό, ο καθηγητής μάλλον τα είδε όλα και σχολιάζει σχεδόν υποφέροντας, ότι η γεύση από το ξύδι το κριθάρι αλλά και το αίμα είναι πάρα πολύ έντονη.

«Κάποτε ένας Συβαρίτης, όταν δοκίμασε τον ζωμό αυτό, είπε ότι αυτός ήταν ο λόγος που οι Αρχαίοι Σπαρτιάτες προτιμούσαν να σκοτωθούν στη μάχη. Μάλλον συμφωνώ μαζί του», λέει με χιούμορ ο Σκοτ.

Τι ήταν ο μέλας ζωμός

Ο μέλας (δηλαδή μαύρος) ζωμός, ήταν ζωμός από αίμα χοίρου και αποτελούσε την κύρια τροφή των Σπαρτιατών πολεμιστών. Ο Πλούταρχος υποστηρίζει πως «ανάμεσα στα πιάτα, αυτό που έχαιρε της μεγαλύτερης εκτίμησης ήταν ο μέλας ζωμός, μάλιστα σε τέτοιο σημείο που οι ηλικιωμένοι δεν αναζητούσαν καθόλου το κρέας. Το άφηναν για τους νεότερους και δειπνούσαν μονάχα με τον ζωμό που τους παρείχαν». Για τους υπόλοιπους Έλληνες πρόκειται για αξιοπερίεργο φαινόμενο. Ιδιαίτερα, οι Αθηναίοι, θεωρούσαν τη «βάφα, όπως ονομαζόταν αλλιώς, αηδιαστική τροφή και διακωμωδούσαν για το λόγο αυτό τους Σπαρτιάτες. «Φυσικά και οι Σπαρτιάτες είναι οι γενναιότεροι ανάμεσα σε όλους», αστειεύεται ένας Συβαρίτης, «ο οποιοσδήποτε λογικός άνθρωπος θα προτιμούσε να πεθάνει χίλιους θανάτους παρά να διάγει τόσο λιτό βίο». Το πιάτο αυτό αποτελούνταν από χοιρινό, αλάτι, ξίδι και αίμα. Συνοδευόταν από τη γνωστή μάζα, σύκα, τυρί και καμία φορά από θηράματα ή ψάρι. Ο Αιλιανός, συγγραφέας του 2ου και 3ου αιώνα μ.Χ., υποστηρίζει πως στους Λακεδαιμόνιους μάγειρες απαγορευόταν να προετοιμάζουν οτιδήποτε άλλο εκτός από κρέας.

Η παρασκευή του

Έσφαζαν τον χοίρο και φρόντιζαν με μεγάλη επιμέλεια να μαζέψουν το αίμα του μέχρι ρανίδος. Το αίμα το ανακάτευαν με ξίδι για να μην πήξει. Κατόπιν τηγάνιζαν κρέας και λίπος και μέσα σ’ αυτό έριχναν νερό. Μόλις το νερό άρχιζε να βράζει ανακάτευαν μέσα σ’ αυτό αλεύρι κρίθινο και προσέθεταν λίγο-λίγο το αίμα με το ξύδι. Εν συνεχεία και ενώ συνέχιζε το βράσιμο έριχναν νερό ώστε να διατηρείται πάντα αραιά πηχτό, υδαρές. Όταν το παρασκεύασμα δεν απορροφούσε άλλο νερό σήμαινε πως είχε βράσει και ήταν κατάλληλο για σερβίρισμα. Το συνόδευαν με κριθαρένιο ψωμί.

Με πληροφορίες από BBC, Wikipedia

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι στο TikTok: «Γεια σας παιδιά, εδώ είμαι»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: