Σε πανικό οι εισβολείς του Πούτιν: “Σουρωτήρι” οι θέσεις τους στη Χερσώνα * Και αιφνίδια ξεκίνησε αντεπίθεση των Ουκρανών και στο Χάρκοβο [videos]

FILE PHOTO: Εικόνα από Ουκρανό στρατιώτη στην περιοχή της Χερσώνας κατά την εκδήλωση της ουκρανικής αντεπίθεσης. Screenshot via YouTube




Οι ρωσικές δυνάμεις εισβολής βρίσκονται σε πανικό στην περιφέρεια της Χερσώνας τις τελευταίες ημέρες,  ενώ σήμερα οι Ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν μια αναπάντεχνη αντεπίθεση και στο Χάρκοβο, αναγκάζοντας τους Ρώσους σε νέα εκτεταμένα μέτωπα συγκρούσεων.

Έχοντας πλήξει υποδομές και αποθήκες πυρομαχικών πίσω απ’ τις γραμμές των εισβολέων, οι Ουκρανοί δοκιμάζουν τώρα ταυτόχρονες επιθέσεις που θα δείξουν την πραγματική ικανότητα των Ρώσων σε ένα πολεμικό μέτωπο μήκους 500 χλμ.

«Υπάρχει πανικός στην πόλη Χερσώνα  εδώ και αρκετές ημέρες», δήλωσε ο τοπικός πολιτικός επιστήμονας Volodymyr Molchanov στο Radio NV σήμερα.

«Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αυτοί (Οι Ρώσοι) συνειδητοποιούν ότι οι θέσεις τους είναι γνωστές,  η Χερσών μπορεί να χτυπηθεί ακόμα και με πυροβόλα – βρίσκονται εντός εμβέλειας. Αυτοί (οι Ρώσοι) άφησαν τις μόνιμες βάσεις τους όπου είχαν εγκατασταθεί . Και τώρα μετακινούνται από μέρος σε μέρος, αλλάζοντας τοποθεσίες. Επειδή όμως είναι πολλοί, κάπου πρέπει να σταματήσουν ούτως ή άλλως. Δεν θα καταφέρουν να ξεφύγουν απ’ τον θάνατο που έρχεται απ’ τον ουρανό” είπε.

Ο Μολτσάνοφ μίλησε και για την τακτική των Ρώσων.

«Γενικά, δεν χρησιμοποιούν καμία στρατιωτική μονάδα (επίπεδο ταξιαρχίας και άνω) σε ένα μέτωπο», είπε. «Όλα είναι διάσπαρτα και ανακατεμένα. Επομένως, προσπαθούν να κάνουν χαοτικούς ελιγμούς με αυτές τις εφεδρείες, αλλά θα αποτύχουν να το κάνουν τώρα».

Σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν απελευθερώσει αρκετούς οικισμούς στο νότο της χώρας τις τελευταίες ημέρες.

Όπως αναφέρθηκε νωρίτερα, μια ομάδα ρωσικών δυνάμεων εισβολής στη νότια Ουκρανία έχει βιντεοσκοπηθεί να υψώνει τη λευκή σημαία και να παραδίδεται.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskyy επιβεβαίωσε στις 4 Σεπτεμβρίου ότι οι Ουκρανοί υπερασπιστές είχαν απελευθερώσει έναν οικισμό στην περιφέρεια του Ντονέτσκ και άλλους δύο στο νότο.

Πριν από αυτό, κυκλοφόρησε μια φωτογραφία με την ουκρανική σημαία πάνω από το νοσοκομείο στο χωριό Βυσοκοπίλια της Περιφέρειας Χερσώνας, το οποίο είχε καταληφθεί από τους Ρώσους εισβολείς από τις 13 Μαρτίου.

Ο Oleksiy Arestovych, σύμβουλος του Προεδρικού Γραφείου, επιβεβαίωσε στις 6 Σεπτεμβρίου ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας απελευθέρωσαν επίσης το χωριό Olhyne στην περιφέρεια Kherson.

Περικυκλωμένες στο Χάρκοβο οι ρωσικές επίλεκτες δυνάμεις

Η Ουκρανία εξαπέλυσε αιφνιδιαστική αντεπίθεση στη βορειοανατολική περιοχή του Χάρκοβου, αναγκάζοντας τις εξασθενημένες από πολεμοφόδια ρωσικές δυνάμεις να αντιμετωπίσουν ταυτόχρονες ουκρανικές επιθέσεις στο νότο.

Ένας αξιωματούχος που εκπροσωπεί την ελεγχόμενη από τη Ρωσία Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις «περικύκλωσαν» την Μπαλακλιά, μια ανατολική πόλη 27.000 κατοίκων που βρίσκεται ανάμεσα στο Χάρκοβο και το ρωσικά κατεχόμενο Ίζιο.

«Σήμερα, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, μετά από παρατεταμένη προετοιμασία πυροβολικού… ξεκίνησαν μια επίθεση στη Μπαλακλιά», δήλωσε ο Ντανιίλ Μπεζόνοφ στο Telegram.

Παράλληλα, έγινε γνωστό πως οι Μονάδες Ειδικής Ταχείας Αντίδρασης Σαμάρα και Μπασκίρ (SOBR), που βρίσκονταν στην Μπαλακλιά , έχουν περικυκλωθεί από τις ουκρανικές δυνάμεις. Η είδηση μάλιστα επιβεβαιώθηκε από τον  προπαγανδιστή του Κρεμλίνου Γιούρι Κότενοκ στο Telegram σήμερα, 7 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τον προπαγανδιστή, ο οποίος είναι γνωστός στους κύκλους των υποστηρικτών της ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας, οι ρωσικές μονάδες βρίσκονται πλέον εκτός επικοινωνίας, κάτι που μπορεί να υποδηλώνει την καταστροφή ή τη σύλληψή τους.

«Επιβεβαιώνω την περικύκλωση των συγκεντρωμένων αποσπασμάτων των SOBR της Samara και του Bashkir εντός των ορίων της Balakliya», αναφέρεται στην ενημέρωση.

«Χθες ήμασταν σε επαφή με τα αγόρια, σήμερα δεν υπάρχει».

Επιπλέον, δήλωσε ότι ο ουκρανικός στρατός στην Περιφέρεια Χάρκοβο διεξάγει επίθεση σε δύο άξονες ταυτόχρονα: Kupyansk και Izyum.

«Η προέλαση στο Izyum αποτελεί απειλή όχι μόνο για το αρχηγείο της ομάδας των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων σε αυτόν τον άξονα, αλλά και για την οπισθοφυλακή  των στρατευμάτων μας στον άξονα Slovyansk», πρόσθεσε ο στρατιωτικός blogger.

«Γι’ αυτό οι (Ουκρανοί) προσπαθούν να ανεβάσουν στροφές εδώ».

«Αυτή τη στιγμή, η Μπαλακλιά βρίσκεται σε επιχειρησιακή περικύκλωση και εντός του πεδίου βολής του ουκρανικού πυροβολικού. Όλες οι προσεγγίσεις κόβονται από τη φωτιά», είπε, προσθέτοντας ότι μια επιτυχημένη ουκρανική επίθεση θα απειλούσε τις ρωσικές δυνάμεις στο Izium, μια στρατηγικής σημασίας πόλη που η Ρωσία χρησιμοποιεί για τη δική της επίθεση στην ανατολική Ουκρανία.

Μη επαληθευμένα πλάνα που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Τετάρτη έδειχναν ότι ένας Ουκρανός στρατιώτης ποζάρει μπροστά από μια πινακίδα εισόδου για την Μπαλακλιά.

Οι αναλυτές είπαν ότι ο αρχικός στόχος της επίθεσης θα μπορούσε να είναι η πόλη Kupyansk, ένας βασικός οδικός κόμβος για τις ρωσικές προμήθειες που κατευθύνονται νότια από τα σύνορα προς την ανατολική Ουκρανία.

Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW), ένα thinktank με έδρα την Ουάσιγκτον, ανέφερε την Τετάρτη ότι οι ουκρανικές δυνάμεις πιθανότατα κατέλαβαν τη Verbivka (λιγότερο από 3 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Balakliia) την Τρίτη, επικαλούμενοι εικόνες με δυνατότητα γεωγραφικής εντοπισμού που δημοσιεύτηκαν από Ουκρανούς στρατιώτες.

Χωρίς να διευκρινίσει οποιεσδήποτε τοποθεσίες, ο περιφερειακός κυβερνήτης του Λουχάνσκ, Serhiy Haidai, δήλωσε στην ουκρανική τηλεόραση την Τετάρτη ότι «μια αντεπίθεση βρίσκεται σε εξέλιξη και… οι δυνάμεις μας απολαμβάνουν κάποια επιτυχία. Ας το αφήσουμε έτσι.”

Το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφερε παράλληλα σήμερα, 7 Σεπτεμβρίου ότι οι πολλαπλές ταυτόχρονες ουκρανικές απειλές  που εξαπλώνονται σε 500 χιλιόμετρα θα δοκιμάσουν την ικανότητα της Ρωσίας να συντονίζει τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και να ανακατανέμει πόρους σε πολλαπλές ομάδες δυνάμεων. Το υπουργείο ανέφερε ότι τις τελευταίες 24 ώρες, σφοδρές μάχες σημειώθηκαν σε τρία μέτωπα: στο βορρά κοντά στο Χάρκοβο, στο Ντονμπάς στα ανατολικά και στη νότια περιφέρεια Χερσώνα.

 

 

 

New Voice of Ukraine, Τhe Guardian,

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: