Πόσο πραγματικά βοηθά η Ευρώπη τους Ουκρανούς στο πεδίο της μάχης; Το βρετανικό παράδειγμα και ο αραμπάς της ΕΕ [videos]

FILE PHOTO: Ουκρανός στρατιώτης χαιρετά συμπατριώτες πολεμιστές που βρίσκονται πάνω σε τανκ στη βορειοδυτική Ουκρανία, πανηγυρίζοντας για την αντεπίθεση. EPA, SERGEY KOZLOV




Έρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά χιλιάδες. Ουκρανοί από κάθε κοινωνικό στρώμα, με επείγουσα ανάγκη στρατιωτικής εκπαίδευσης για την προστασία της πατρίδας τους.

Από δικηγόρους μέχρι κτίστες, άνθρωποι που πιθανόν ποτέ πριν δεν είχαν πιάσει όπλο,  καταφθάνουν στο Ηνωμένιο Βασίλειο από όλη την Ουκρανία.

Ο στόχος είναι, οι νεοσύλλεκτοι αυτοί να μετατραπούν σε στρατιώτες.

Μέσα σε μόλις πέντε εβδομάδες. Αποκτώντας βασικές στρατιωτικές δεξιότητες -τακτικές πεζικού, χειρισμό όπλων, περιπολίες, πρώτες βοήθειες,  εκκένωση, προτού επιστρέψουν για να πολεμήσουν στην πρώτη γραμμή.

Από τον Ιούνιο έως σήμερα, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει εκπαιδεύσει σχεδόν 5.000 Ουκρανούς νεοσύλλεκτους στο πλαίσιο της Επιχείρησης Interflex, ένα πρόγραμμα που στοχεύει να υποστηρίξει 10.000 νέους στρατιώτες μέσα σε ένα χρόνο εντός δικτύου βρετανικών στρατοπέδων εκπαίδευσης. 

Η Interflex είναι ο διάδοχος ενός μακροχρόνιου βρετανικού προγράμματος, του Operation Orbital, το οποίο εξεπαίδευσε περισσότερους από 22.000 Ουκρανούς μεταξύ του 2015 -λίγο μετά την κατάληψη και κατοχή της Κριμαίας από τη Ρωσία- έως τον Μάιο του τρέχοντος έτους.

Τώρα, στην τρίτη επανάληψή του, το Interflex έχει ξανασχεδιαστεί για να ανταποκριθεί στις εξελισσόμενες στρατιωτικές ανάγκες της Ουκρανίας.

  • Το σύστημα κρίθηκε αρκετά αποτελεσματικό ώστε περισσότεροι από μισή ντουζίνα στρατιωτικοί σύμμαχοι -Σουηδία, Φινλανδία, Δανία, Λιθουανία, Καναδάς, Ολλανδία και Νέα Ζηλανδία- να στείλουν εκπαιδευτές στο Ηνωμένο Βασίλειο και να επιταχύνουν την εκπαίδευση των Ουκρανών.

Ο Αντρί Γερμάκ, ανώτερος βοηθός του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ήταν ξεκάθαρος αυτή την εβδομάδα ότι η Ουκρανία χρειάζεται «ένα μαζικό πρόγραμμα εκπαίδευσης και κοινού ελιγμού» με τους δυτικούς συμμάχους.

Η Βρετανία δηλώνει έτοιμη να προχωρήσει περαιτέρω, με τον υπουργό Άμυνας Μπεν Γουάλας να είναι πεπεισμένος ότι το Λονδίνο έχει «την ικανότητα να προσφέρει πολύ περισσότερα».

«Θέσαμε ως στόχο 10.000 στρατιώτες — αλλά οραματίζομαι ότι θα συνεχίσουμε να εκπαιδεύουμε όσους αποστέλλονται από την Ουκρανία», είπε στο βρετανικό κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα. «Βλέπουμε ήδη ότι αυτό κάνει τη διαφορά στη μαχητική αποτελεσματικότητα της Ουκρανίας».

Στην άλλη πλευρά της Μάγχης, η εικόνα είναι πολύ διαφορετική

Η Γαλλία —η άλλη μεγάλη στρατιωτική δύναμη της δυτικής Ευρώπης— αποφάσισε να μην ξεκινήσει ένα πρόγραμμα μαζικής εκπαίδευσης Ουκρανών στρατιωτών, δήλωσε σύμβουλος του Γάλλου υπουργού Άμυνας Σεμπαστιέν Λεκόρνου, σύμφωνα με την «επιθυμία του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να παραμείνει «εξισορροπητική δύναμη».

  • Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της γαλλικής κυβέρνησης, η Γαλλία έχει εκπαιδεύσει συνολικά 40 Ουκρανούς στρατιώτες από την έναρξη του πολέμου, κυρίως στη χρήση γαλλικών αυτοκινούμενων όπλων Caesar.

«Ο Εμανουέλ Μακρόν ήταν πολύ ξεκάθαρος – η Ουκρανία θα κερδίσει και πρέπει να κερδίσει, αλλά η Ρωσία δεν πρέπει να ταπεινωθεί», είπε ο σύμβουλος. «Η γραμμή μας είναι να δείξουμε την αλληλεγγύη μας στην Ουκρανία για να τη βοηθήσουμε στη νίκη — αλλά αν όχι, να μπορέσουμε να παίξουμε έναν ρόλο όταν σταματήσει η σύγκρουση».

Ο σύμβουλος είπε ότι η Γαλλία επέλεξε μια πιο διακριτική προσέγγιση για την υποστήριξη της Ουκρανίας, αναφέροντας τις διαπραγματεύσεις του Μακρόν για την προστασία της Ζαπορίζια , του μεγαλύτερου πυρηνικού σταθμού της Ευρώπης, ως παράδειγμα του ρόλου που μπορεί να παίξει η Γαλλία.

Ο αξιωματούχος άφησε επίσης να εννοηθεί ότι άλλη «εξειδικευμένη» εκπαίδευση υπό την ηγεσία Γάλλων μπορεί να λαμβάνει χώρα στο παρασκήνιο….

«Το Ηνωμένο Βασίλειο επέλεξε να προχωρήσει με τη βασική εκπαίδευση. Κάνουμε πιο εξειδικευμένη εκπαίδευση», είπε. «Δεν πρόκειται να σας πούμε όλα όσα κάνουμε».

Είναι σίγουρα αλήθεια ότι η «έλλειψη διαφάνειας» σχετικά με τη γαλλική δραστηριότητα εμποδίζει τις τεκμηριωμένες κρίσεις για το τι κάνει στην πραγματικότητα η Γαλλία, σύμφωνα με έναν ερευνητή που εργάζεται σε γαλλικό στρατιωτικό ίδρυμα.

«Όλα είναι απόρρητα», παραπονέθηκε ο ερευνητής, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. «Στη Γαλλία, δεν ξέρουμε τι συμβαίνει… Ακόμα και η στρατηγική πίσω από αυτό, δεν είναι ξεκάθαρη. Δεν ξέρουμε αν είναι πολιτική ή στρατιωτική — ή αν θα ξεκινήσουν αργότερα εκπαιδευτικά προγράμματα», είπε.

Ο απόστρατος Γάλλος συνταγματάρχης και στρατιωτικός σύμβουλος, Μισέλ Γκόγια, δεν έχει καμία αμφιβολία ότι η θέση της Γαλλίας για την εκπαίδευση είναι μια ευθεία πολιτική επιλογή.

«Θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει το ίδιο πράγμα [όπως οι Βρετανοί]», είπε. «Θα μπορούσαμε να καλωσορίσουμε τους Ουκρανούς σε στρατόπεδα σε όλη τη Γαλλία και να τους μετατρέψουμε σε στρατιώτες. Το έχουμε ξανακάνει αυτό με Αφρικανούς στρατιώτες».

Ωστόσο, ο απόστρατος Γάλλος στρατηγός Jérôme Pellistrandi είπε ότι οι γαλλικές δυνάμεις είναι επίσης παγιδευμένες σε υπερπόντιες αναπτύξεις στο Σαχέλ και τη Μέση Ανατολή και έτσι είναι λιγότερο ικανές να φιλοξενήσουν προγράμματα εκπαίδευσης μεγάλης κλίμακας στην πατρίδα τους.

«Υπάρχει θέμα ποιες δυνάμεις είναι διαθέσιμες αυτή τη στιγμή. [Οι Βρετανοί] έχουν λιγότερες δεσμεύσεις στο εξωτερικό από τους Γάλλους. Οπότε έχουμε στόχο την ποιότητα, όχι την ποσότητα, όσον αφορά τη στρατιωτική εκπαίδευση», δήλωσε ο Pellistrandi.

 

«Κλασική ΕΕ»

Γάλλοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Γαλλία θα συμμετάσχει σε ένα πρόγραμμα στρατιωτικής εκπαίδευσης σε επίπεδο ΕΕ που έχει συσταθεί από τον Ζοζέπ Μπορέλ αλλά αυτές οι συζητήσεις παραμένουν σε πρώιμο στάδιο.

«Αυτή είναι η «κλασική ΕΕ» από την άποψη της ταχύτητας», δήλωσε ο Εντ Άρνολντ, ερευνητής για την ευρωπαϊκή ασφάλεια στη δεξαμενή σκέψης Royal United Services Institute (RUSI) που εδρεύει στο Λονδίνο.

Οι ανάγκες εκπαίδευσης της Ουκρανίας είναι τεράστιες και η βρετανική πρωτοβουλία από μόνη της δεν θα είναι αρκετή για να ικανοποιήσει τη ζήτηση, σύμφωνα με στρατιωτικό αξιωματούχο που εργάζεται για δυτικό σύμμαχο που συμμετέχει στην εκπαίδευση.

Η ειδική εκπαίδευση πραγματοποιείται ήδη σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Πολωνία, όπου τα ουκρανικά στρατεύματα εκπαιδεύονται για τη χρήση πυραύλων αντιαεροπορικής άμυνας που δώρισε η βρετανική κυβέρνηση.

Τον Ιούλιο, η πολωνική κυβέρνηση δήλωσε ότι ήταν έτοιμη να προσκαλέσει τον ουκρανικό στρατό για εκπαίδευση κατά των ναρκών. Οι λεπτομέρειες αυτών των αποστολών, ωστόσο, κρατούνται όσο το δυνατόν πιο μυστικές για λόγους ασφάλειας.

  • Υπήρξαν επίσης διακριτικές συζητήσεις για την προοπτική του ΝΑΤΟ να δημιουργήσει το δικό του πλαίσιο εκπαίδευσηςαλλά ορισμένοι σύμμαχοι φοβούνται ότι ένα τέτοιο σχέδιο θα μπορούσε να δώσει φτερά στον ισχυρισμό του Κρεμλίνου ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι απλώς μια αμυντική συμμαχία.

Ο δυτικός στρατιωτικός αξιωματούχος που αναφέρθηκε παραπάνω είπε ότι με την πάροδο του χρόνου, οι σύμμαχοι θα πρέπει να εδραιώσουν και να απλοποιήσουν τα διαθέσιμα προγράμματα εκπαίδευσης.

Ωστόσο, εξέφρασε σκεπτικισμό σχετικά με οποιαδήποτε προοπτική συγχώνευσης μεταξύ του επιτυχημένου βρετανικού προγράμματος και ενός ενδεχομένου εκπαιδευτικού προγράμματος υπό την ηγεσία της ΕΕ, δεδομένης της κατάστασης των σχέσεων μετά το Brexit.

Μιλώντας off the record, Γάλλος υπουργός επέμεινε ότι δεν υπήρχε «καμία απροθυμία» στο Παρίσι να συντονίσει τις εκπαιδευτικές προσπάθειες με το Ηνωμένο Βασίλειο

  • Παρά τις πρόσφατες στρατιωτικές του νίκες, ο στρατός της Ουκρανίας —ακόμα πολύ μικρότερος από εκείνον της Ρωσίας— έχει απελπιστική ανάγκη για περισσότερα στρατεύματα και όπλα ακριβείας για να κάνει τη διαφορά.

 

Μελλοντικές ανάγκες

Η Ουκρανία πρέπει επίσης να βελτιώσει τις ικανότητές της στον επιθετικό πόλεμο, έχοντας αφιερώσει οκτώ χρόνια επικεντρωμένη στην υπεράσπιση του εδάφους της από περαιτέρω ρωσικές επιθέσεις.

  • Σύμφωνα με το βρετανικό σύστημα, οι Ουκρανοί εκπαιδεύονται ήδη στον αστικό πόλεμο – δεξιότητες που απαιτούνται για να ανακαταλάβουν βασικές πόλεις όπως η Χερσώνα ή η Μελιτόπολη προκαλώντας ελάχιστη καταστροφή. Σε μια τοποθεσία στο Κεντ, μαθαίνουν σύγχρονες τεχνικές μάχης στις ίδιες κατοικημένες περιοχές όπου ο Βρετανικός Στρατός εκπαιδεύτηκε για ανάπτυξη στη Βόρεια Ιρλανδία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ.

Καθώς οι Ουκρανοί σημειώνουν περαιτέρω πρόοδο σε εδάφη που ελέγχονται από τη Ρωσία, θα χρειαστούν επίσης εκπαίδευση για το πώς να αντιμετωπίσουν ρωσικά οχυρώματα όπως ναρκοπέδια και βοήθεια με στρατηγικές για την επίτευξη αεροπορικής κυριαρχίας, δήλωσε δυτικός αξιωματούχος.

Η επανεκπαίδευση ενός στρατού για να γίνει μια επιτυχημένη επιθετική δύναμη μπορεί να διαρκέσει τουλάχιστον ένα χρόνο, πρόσθεσε ο σύμβουλος.

«Είναι σαν να ζητάς από τον τερματοφύλακα να γίνει επιθετικός», είπε. «Η μετάβαση από τον Σμάιχελ στον Μέσι είναι πολύς δρόμος».

 

 

 

 

 

 

Με πληροφορίες από Politico

 

 

Για την πρώτη γραμμή εναντίον των Ρώσων εκπαιδεύονται χιλιάδες Ουκρανοί πολίτες στη Βρετανία [videos]

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: