Πολιτική σύγκρουση για τη μελέτη Λύτρα: Να ζητήσει συγγνώμη καλεί τον Μητσοτάκη ο Τσίπρας

FILE PHOTO: Μονάδα Εντατικής θεραπείας. EPA, ETIENNE




Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η δημοσιοποίηση μελέτης του επίκουρου καθηγητή Θεόδωρου Λύτρα, για τους διασωληνωμένους που έχασαν τη ζωή τους εκτός ΜΕΘ.

Στο θέμα τοποθετήθηκε και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης δίνοντας απάντηση για τα ανησυχητικά συμπεράσματα της έρευνας.

Από τη νέα μελέτη του κ. Λύτρα, που έγινε από τον περασμένο Σεπτέμβριο έως τον Απρίλιο του 2022 και αφορούσε στο μεγαλύτερο μέρος της το κύμα της παραλλαγής Δέλτα προκύπτει ότι σε 14.011 διασωληνωμένων ασθενών με Covid-19, ο αριθμός των θανάτων εκείνων οι οποίοι ήταν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ έναντι εκείνων που ήταν διασωληνωμένοι εντός ΜΕΘ ήταν κατά 25% αυξημένος.

  • Η έρευνα συμπεραίνει ότι υπάρχει επιδείνωση της θνησιμότητας των ασθενών με Covid-19, εντός και εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) κατά 21%, συγκριτικά με την προηγούμενη περίοδο μελέτης.
  • Το φορτίο θνητότητας είναι μεγαλύτερο για τους νοσηλευόμενους σε δομές υγείας της επαρχίας (+64%) συγκριτικά με τα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου της Αττικής, ενώ πριν την 1η Σεπτεμβρίου η διαφορά ήταν 36% (ποσοστό όμοιο με αυτό της πρώτης φάσης παρατήρησης).
  • Ο κ. Λύτρας διαπιστώνει επίσης ότι από τον Αύγουστο το 2021 και έκτοτε, οι θάνατοι και οι διασωληνώσεις αυξάνονται σταδιακά καθώς παρατηρείται μια αυξητική παρουσία της μετάλλαξη Δέλτα από τον Νοέμβριο του 2021 και έπειτα.

Περισσότεροι θάνατοι εκτός ΜΕΘ

  • Από την επιμέρους ανάλυση του δείγματος προκύπτει ότι, όσοι δεν εισήχθησαν σε ΜΕΘ σχεδόν όλοι έχασαν τη μάχη για τη ζωή τους (1.084 ασθενείς, 97,7%) έναντι 72,7% (9.382 ασθενείς) μεταξύ των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ.
  • Ακόμα, στους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ η θνησιμότητα ήταν διπλάσια συγκριτικά με τους διασωληνωμένους εντός ΜΕΘ, συσχετισμός που όμως πρέπει να αξιολογηθεί με προσοχή και να συνεκτιμηθούν παράμετροι όπως η ηλικία και οι συννοσηρότητες του ασθενή με Covid-19.

Τσίπρας: Να ζητήει συγγνώμη ο πρωθυπουργός

Αντιδρώντας, ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον πρωθυπουργό να ζητήσει συγγνώμη για όσα δήλωνε πριν από μήνες στη Βουλή σχετικά με τις ΜΕΘ και τη θνησιμότητα εκτός αυτών για διασωληνωμένους ασθενείς με Covid-19.

«”Πεταμένα λεφτά οι ΜΕΘ” έλεγαν και “φέρτε μου μια έρευνα που να δείχνει ότι εκτός ΜΕΘ πεθαίνουν” προκαλούσε ο ΠΘ στη Βουλή», σχολιάζει δηκτικά ο Αλέξης Τσίπρας στο Twitter. Και προσθέτει: «Τώρα που οι μελέτες αποδεικνύουν ότι εκτός ΜΕΘ δεν σώθηκε σχεδόν κανείς, θα ζητήσει έστω μια συγνώμη; Όχι από εμάς αλλά από τους χιλιάδες που χάθηκαν άδικα».

 

Πλεύρης: Η μελέτη δείχνει ότι το μεγαλύτερο όπλο είναι ο εμβολιασμός

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης μιλώντας σήμερα Τετάρτη στον τηλεοπτικό σταθμό Open δήλωσε πως ο κ. Λύτρας κάνει μία στατιστική αναφορά των στοιχείων, επισημαίνει ότι τα αίτια της θνητότητας θα πρέπει να αναζητηθούν από άλλη μελέτη και καταλήγει ότι «από τη μελέτη προκύπτει ότι το μεγαλύτερο όπλο είναι ο εμβολιασμός».

Συγκεκριμένα ο κ. Πλεύρης μιλώντας για τους θανάτους ασθενών με κορονοϊό, εντός και εκτός ΜΕΘ, είπε χαρακτηριστικά:

«Όταν πια φτάνει κάποιος να διασωληνωθεί, κινδυνεύει. Αναλογικά η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων οι οποίοι διασωληνώθηκαν, αναλογικά ήταν ανεμβολίαστοι. Όταν φτάσαμε στο 80% πλήρως εμβολιασμένου κόσμου, τότε προφανώς οι ανεμβολίαστοι με τους εμβολιασμένους διασωληνωμένους πάλι είχαν αναλογία 80 – 20 ανάποδα. Δηλαδή το 80% των διασωληνωμένων ήταν από το 20% των ανεμβολίαστων.

Διπλάσιες οι νοσοκομειακές λοιμώξεις μέσα στις ΜΕΘ

Άρα αυτή η μελέτη δείχνει κάτι πολύ σημαντικό, το κρίσιμο ήταν να μη διασωληνωθεί κάποιος κι έπρεπε να εμβολιαστεί και σήμερα που έχουμε 80 διασωληνωμένους έναντι 700 που είχαμε φτάσει το χειμώνα, με τα ίδια κρούσματα, η ειδοποιός διαφορά είναι ότι είμαστε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο εμβολιασμένοι» ανέφερε ο υπουργός υγείας.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του δήλωσε ότι «δυστυχώς τις ελληνικές ΜΕΘ τα τελευταία είκοσι χρόνια έχουμε πολύ μεγαλύτερη θνητότητα σε όλες τις ασθένειες, διότι η χώρα μας έχει διπλάσιο ποσοστό νοσοκομειακών λοιμώξεων μέσα στις ΜΕΘ από ότι έχουν οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Και ο αδιόρθωτος Πολάκης

Αμεση πάντως ήταν η απάντηση του επίκουρου καθηγητή Δημόσιας Υγείας, Θεόδωρου Λύτρα, στον πρώην Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη, ο οποίος χρησιμοποίησε τη μελέτη του για να αμφισβητήσει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων COVID κατά της βαριάς νόσου.

Μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της νέας ενημερωμένη μελέτης του επίκουρου καθηγητή Δημόσιας Υγείας, Θεόδωρου Λύτρα, σχετικά με τη θνητότητα των διασωληνωμένων COVID19 ασθενών σε σχέση με το φόρτο του συστήματος υγείας, ο πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, αμφισβήτησε την αποτελεσματικότητας των εμβολίων COVID κατά της βαριάς νόσου.

«Γιατί του έτυχε αυτή η ατυχία; Αφού το εμβόλιο είναι «τρομερά αποτελεσματικό να προφυλάσσει από τη βαριά νόσο!!! Δεν έτυχε, ΔΕΝ ΠΕΤΥΧΕ!!!» σχολίασε σε tweet του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα, αναφέρεται στο γεγονός ότι σύμφωνα με τη μελέτη η επίδραση του εμβολιασμού στη θνητότητα των διασωληνωμένων ασθενών βρέθηκε μηδενική (μη στατιστικά σημαντική).

Ο Θεόδωρος Λύτρα δεν άργησε να διορθώσει τον κ. Πολάκη, παραθέτοντας ένα διάγραμμα. Με αυτό εξηγεί ότι τα εμβόλια είναι εξαιρετικά στο να προλαμβάνουν τη βαριά νόσο. Δηλαδή στο να μη φτάσει κάποιος να διασωληνωθεί. Από τη στιγμή που θα διασωληνωθεί κάποιος, τότε η επίδραση του εμβολιασμού είναι μηδαμινή.

Ενδεικτικό είναι ότι από τους 10.466 ανθρώπους που διασωληνώθηκαν και έχασαν τη ζωή τους, οι 8.787 (84%) ήταν ανεμβολίαστοι. (δες πίνακα εδώ)

Από τη στιγμή της διασωλήνωσης και μετά, όντως, επιβεβαιώνεται η διαπίστωση ότι οι εμβολιασμένοι δεν έχουν καλύτερες πιθανότητες να ζήσουν σε σχέση με τους ανεμβολίαστους.

Mε πληροφορίες από ΕΡΤ, News Health

Covid με νέες υποπαραλλαγές και γρίπη καραδοκούν: Θανατηφόρος ο συνδυασμός -Στη Βρετανία προειδοποιούν για 20.000 θανάτους

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: