Όταν το 2017 ο Χριστοδουλίδης μιλούσε για την Παιδεία της Κύπρου! “Πρέπει να προλάβουμε… να ριζώσει αυτή η Παιδεία στην καρδιά των παιδιών μας!”.

Ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης στο λεωφορείο της εκστρατείας του. Φωτογραφία από το Επιτελείο του




Του ΝΙΚΟΥ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ* – Νέα Υόρκη

Σε μελέτη που παρουσιάστηκε πριν λίγα χρόνια στο Πανεπιστήμιο Harvard, με δείγμα μαθητών Λυκείων της Κύπρου, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ποιότητα των μαθημάτων και η μεθοδολογία που πρέπει να ακολουθείται έχουν τη δύναμη να οδηγήσουν τα παιδιά σε “χαρούμενα” μονοπάτια και να τα βοηθήσουν να γίνουν πιο υπεύθυνοι πολίτες (όπως και το αντίθετο).

Παράλληλα, τα αποτελέσματα κατέδειξαν ότι η καταπίεση μέσα στο σχολείο αλλά και στην κοινωνία δρουν αρνητικά στην ανάπτυξη υγιούς διαπαιδαγώγησης, συχνά, οδηγώντας τα στη βία, το bullying, την αδιαφορία αλλά και άλλες αρνητικές πράξεις.

Τα πιο πάνω πορίσματα, μαζί με πολλά άλλα στοιχεία από έρευνες και προτάσεις, αποτέλεσαν την βάση του βιβλίου μου για το κτίσιμο της Παιδείας της Κύπρου (Υπάρχει Ελπίς), σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η καλλιέργεια αυτής της Παιδείας και με στόχο, τα παιδιά της πατρίδας μας να μείνουν όσο γίνεται πιο μακριά (από τη βία, το bullying και άλλες αρνητικές πράξεις).

Μεταξύ πληθώρας ερευνών, αριθμών, εισηγήσεων και προτάσεων, το βιβλίο επικεντρώνεται στους “ρόλους” που καλείται η Πολιτεία να δώσει στα παιδιά, αρχίζοντας από τη νηπιακή ηλικία και κτίζοντας πάνω στα ίδια τα βιώματα των παιδιών (παραγωγικό βιογραφικό).

Κομβικό σημείο του πιο πάνω βιβλίου αποτελεί το απόσπασμα από το αριστούργημα “Ζητείται Ελπίς” του Αντώνη Σαμαράκη, ο οποίος περιγράφει με σαφήνεια ότι δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο:

  • “… Φώναξε το γκαρσόνι. Ήθελε να πληρώσει, να πάει κατευθείαν στην εφημερίδα, να δώσει την αγγελία του, να παρακαλέσει, να επιμείνει να μπει οπωσδήποτε στο αυριανό φύλλο. Πρέπει να προλάβω, να παρακαλέσω, να επιμείνω”!

Ποιος όμως θα μπει μπροστά για να εργαστεί άοκνα και με γνώμονα να ριζώσει αυτή η Παιδεία στην καρδιά των παιδιών μας, του μέλλοντός μας; Ποιος θα δώσει κίνητρα; Ποιος θα κτίσει άμεσα για να ωφεληθούν τα παιδιά μας, επίσης άμεσα, αλλά και μακροπρόθεσμα;

Το 2017, ο Νίκος Χριστοδουλίδης είχε προλογίσει το πιο πάνω βιβλίο. Όπως ήδη αναφέρθηκε, ένα βιβλίο γεμάτο έρευνα, μελέτη, ιδέες και εισηγήσεις για το καλό της Κύπρου και του μέλλοντος της.

Το βιβλίο δόθηκε με αγάπη για την πατρίδα μας, σε όλους τους Υπουργούς Παιδείας (από τότε) αλλά και βουλευτές. Ο μόνος που ενδιαφέρθηκε από πριν ακόμη ολοκληρωθεί το βιβλίο ήταν ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Γι’αυτό και η προλόγιση όπως και η παρουσίαση του βιβλίου στη Νέα Υόρκη ήταν υπό την αιγίδα του. Από την πρώτη στιγμή, κι ενώ το βιβλίο ξεκίνησε να γράφεται, ήταν εκεί να μάθει, να δει, να ακούσει.

Δεν ήταν Πρόεδρος τότε. Δεν ήταν Υπουργός Παιδείας. Ήταν απλά Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και μετά Υπουργός Εξωτερικών. Ούτε και είχε υποχρέωση έναντι των καθηκόντων του αυτών να ασχοληθεί με την Παιδεία ή ότι άλλο πέραν των δικών του καθηκόντων. Μα ακριβώς αυτό κάνει τη διαφορά. Είτε νιώθεις και κάνεις, είτε δεν το κάνεις, αλλιώς θα είσαι ένα από τα ίδια!

“Φίλε, πρέπει να προλάβουμε, να επιμείνουμε να ριζώσει αυτή η Παιδεία στην καρδιά των παιδιών μας”! (Νίκος Χριστοδουλίδης – 2017).

*Ο Δρ. Νίκος Αντωνιάδης είναι Associate Professor στην Νέα Υόρκη σε θέματα Επικοινωνίας, Στρατηγικής & Πολιτικού Μάρκετινγκ και Συντάκτης στις εφημερίδες ikypros.com, L.A. Voice και Hellas Journal. Έχει βραβευτεί με το βραβείο Διδασκαλικής Αριστείας (Νέα Υόρκη) και το Βραβείο Καλύτερου Καινοτόμου Μοντέλου Ανάπτυξης Πολιτικών Προτάσεων (Ηνωμένο Βασίλειο). Από το 2019, είναι ο πρώτος επιστήμονας στη Νέα Υόρκη που σχεδίασε και διδάσκει το Πολιτικό Μάρκετινγκ στο Πανεπιστήμιο St. John’s.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ουζερί “Κολοτούμπας”! Τιμές και γεύσεις για όλα τα γούστα: “Φράχτες, πολιτική ισότητα, Αντιπροεδρία”! Black Friday, προλάβετε!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: