Ολέθριος απολογισμός: Ένα τάγμα την ημέρα χάνει στην Ουκρανία ο Πούτιν: “Βουλιάζει” στα ρηχά… ο Στόλος της Μαύρης Θάλασσας [videos]

FILE PHOTO: Ο Βλαντιμίρ Πούτιν σε τελετή κατάθεσης στεφάνoυ στον Τάφο του Άγνωστου Στρατιώτη. 23 Φεβρουαρίου 2022… μια μέρα πριν την εισβολή στην Ουκρανία. EPA/ALEXEI NIKOLSKY/KREMLIN POOL




Στις 202 ημέρες που συμπληρώνει σήμερα η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, φυσικά δεν υπήρξαν τα εντυπωσιακά αποτελέσματα της “εκδρομής” που νόμιζε ότι θα κάνει ο στρατός του Πούτιν μέσα σε λίγες μέρες μέχρι το Κίεβο.

Ούτε όμως έχουν σημειωθεί επιτυχίες που να συνάδουν με το μέγεθος της ρωσικής στρατιωτικής κινητοποίησης, της μέχρι τώρα φήμης της, αλλά και των ελαχιστοποιημένων – στην πορεία – στόχων. Να σημειωθεί η αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από το Κίεβο η μετακίνηση δυνάμεων και στόχων στα ανατολικά, για τον πλήρη έλεγχο των κατεχομένων εδαφών και του Ντονμπάς.

Η δυο ταυτόχρονες αντεπιθέσεις της Ουκρανίας στα βορειοανατολικά έχει μέχρι στιγμής απελευθερώσει 6.000 τ.χλμ, σύμφωνα με το Κίεβο και έχουν τρέψει σε φυγή τα ρωσικά στρατεύματα από κει. Αφήνουν πίσω τους άρματα μάχης, πολεμοφόδια, τα πάντα… “Μας αφήνουν περισσότερα απ’ όσα μας δίνει η Δύση”, αστειεύτηκε τοπικός στρατιωτικός διοικητής της Ουκρανίας…

Η αποτυχημένη ρωσική εκστρατεία, αναγκαστικά βάζει σε … υπολογισμούς τους στρατιωτικούς αναλυτές, καθώς και τις υπηρεσίες των υπουργείων Άμυνας των δυτικών συμμάχων της Ουκρανίας.

Και μετά από 200 μέρες πολέμου, ο απολογισμός δεν τιμά ιδιαιτέρως την “στρατιωτική μηχανή” του Πούτιν.

Μείον ένα τάγμα την ημέρα….

Ο ρωσικός στρατός χάνει τουλάχιστον ένα τάγμα την ημέρα, καθώς η διπλή ουκρανική αντεπίθεση αναιρεί  τα εδαφικά κέρδη της Μόσχας στην ανατολική και νότια Ουκρανία, αναφέρει το Forbes.

Σε αριθμούς, αυτό σημαίνει εκατοντάδες θανάτους και δεκάδες καταστροφές οχημάτων ημερησίως: Μόνο για την χθεσινή ημέρα μαχών, το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε 350 απώλειες στα ρωσικά στρατεύματα, με σημερινή ανακοίνωσή του.

  • Ολέθριες απώλειες για τη Ρωσία, αφού ο στρατός της μόλις και μετά βίας συντηρούσε κάτι περισσότερo από 100 τάγματα στην Ουκρανία, προτού ξεκινήσει η αντεπίθεση των Ουκρανών στον νότο στις 30 Αυγούστου και στα ανατολικά της χώρας οκτώ ημέρες μετά.

Μέσα σε λιγότερο από δύο εβδομάδες σκληρών συγκρούσεων στις δυο αντεπίθέσεις, οι Ουκρανοί κατέστρεψαν, προκάλεσαν σοβαρές ζημιές ή κατέσχεσαν 1.200 ρωσικά άρματα και οχήματα μάχης, φορτηγά, ελικόπτερα, πολεμικά αεροπλάνα και drones, σύμφωνα με το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο Στρατού.

Ανεξάρτητοι αναλυτές, που αναζητούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες και βίντεο, έχουν επιβεβαιώσει περίπου 400 περιστατικά.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του Κίεβου, από τις 29 Αυγούστου έχουν σκοτωθεί περίπου 5.500 Ρώσοι στρατιώτες στην Ουκρανία.

  • Πιθανόν οι Ουκρανοί να υπερβάλλουν στον αριθμό των νεκρών, ωστόσο και η πιο πρόσφατη εκτίμηση των ΗΠΑ για τις ρωσικές απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό ήταν πολύ κοντά σε αυτή των Ουκρανών.

Ειδικότερα, οι ρωσικές απώλειες στην Ουκρανία έχουν αυξηθεί κατά 10% εντός περίπου 10 ημερών – σε έναν πόλεμο που μετράει ήδη 200 ημέρες μαχών. Ο ρυθμός με τον οποίο σκοτώνονται Ρώσοι στρατιώτες και καταστρέφονται οχήματα του ρωσικού στρατού έχει τριπλασιαστεί μετά το τελευταίο κύμα αντεπίθεσης των Ουκρανών.

Το κακό, όμως, για τους Ρώσους -που παραπαίουν αμυντικά στον νότο, ενώ στα ανατολικά εγκαταλείπουν τις θέσεις τους- είναι πως δεν κατάφεραν να επιφέρουν σημαντικές απώλειες στις επιτιθέμενες ουκρανικές ταξιαρχίες. Στο δυσμενέστερο σενάριο, οι Ουκρανοί έχουν χάσει το 1/10 των στρατευμάτων και των οχημάτων τους από τις 30 Αυγούστου.

Κι όμως, υπάρχει και χειρότερο για τους Ρώσους. Το 50% των οχημάτων που έχουν χάσει οι Ρώσοι βρίσκεται πλέον στα χέρια των Ουκρανών.

Τις τελευταίες 10 ημέρες, ο ουκρανικός στρατός κατέσχεσε αρκετά ρωσικά άρματα και οχήματα μάχης για να εξοπλίσει μια ολόκληρη ταξιαρχία. Εν ολίγοις, ο ουκρανικός στρατός διαθέτει σήμερα περισσότερα οχήματα από ό,τι όταν ξεκινούσε να αντεπιτίθεται.

Στο μεταξύ, οι ουκρανικές δυνάμεις κρατούν τόσους πολλούς Ρώσους αιχμαλώτους πολέμου -ενδεχομένως χιλιάδες- που δυσκολεύονται να τους φιλοξενήσουν. “Δεν έχουμε πού να κρατήσουμε όλους αυτούς τους αιχμαλώτους”, επισήμανε την Παρασκευή ο Ολεξίι Αρεστόβιτς, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Οι ρωσικές απώλειες αναδιαμορφώνουν τις εξελίξεις στο πεδίο της μάχης. Οι Ρώσοι ήδη υπολείπονταν σε επαρκώς εκπαιδευμένους στρατιώτες και σύγχρονο εξοπλισμό, προτού οι Ουκρανοί αρχίσουν να σαρώνουν τη βορειοανατολική Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα, απελευθερώνοντας δεκάδες οικισμούς σε μια έκταση χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων. Μέχρι στιγμής, η προώθηση των ουκρανικών δυνάμεων στον νότο δεν ήταν εξίσου δυναμική.

Η δυσάρεστη αλήθεια για το Κρεμλίνο είναι ότι δεν είχε προλάβει να αναπληρώσει τις απώλειες της άνοιξης, όταν οι Ουκρανοί εξαπέλυσαν την πρόσφατη αντεπίθεσή τους εμποδίζοντας την προσπάθεια της Μόσχας να ανασυγκροτήσει τις δυνάμεις της στην Ουκρανία.

Από την έναρξη της εισβολής, στα τέλη Φεβρουαρίου, οι Ρώσοι έχασαν χιλιάδες στρατιώτες και εκατοντάδες τεθωρακισμένα επιχειρώντας να περικυκλώσουν το Κίεβο. Το καλοκαίρι, το Κρεμλίνο ξεκίνησε μια εθνική εκστρατεία στρατολόγησης, αίροντας τα όρια ηλικίας για τους νεοσύλλεκτους και προσφέροντας αδρές χρηματικές αμοιβές σε μια απέλπιδα προσπάθεια να δημιουργήσουν δεκάδες νέα τάγματα.

Και μπορεί το Κρεμλίνο να μην έπιασε τους στόχους του, αλλά τουλάχιστον κατάφερε να συγκροτήσει το νέο 3ο Σώμα Στρατού με 10.000 -ή και περισσότερους- στρατιώτες και εκατοντάδες άρματα μάχης Τ-80 και Τ-90 και οχήματα BMP-3. Το 3ο Σώμα Στρατού πραγματοποίησε πολεμικές επιχειρήσεις στη βορειοανατολική Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα και αμέσως υπέστη βαριές απώλειες – εξέλιξη που ουσιαστικά ανέκοψε την “Επιχείρηση Ανασυγκρότηση” του Κρεμλίνου.

Τώρα ο ρωσικός στρατός παραπαίει στην Ουκρανία. Αντιθέτως, οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν το momentum και, σε ορισμένους κρίσιμους τομείς, το αριθμητικό και εξοπλιστικό πλεονέκτημα. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει πανεθνική κινητοποίηση -κίνηση που θα μπορούσε να προκαλέσει πολιτική κρίση-, η Ρωσία έχει εξαντλήσει τις “εύκολες” πηγές νέων στρατευμάτων και εξοπλισμού.

Ενδιαφέρον έχει ότι ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, επανέλαβε μόλις σήμερα, μέσα σ’ αυτή τη ζοφερή ατμόσφαιρα, ότι η Μόσχα “δεν συζητά το ενδεχόμενο πανεθνικής κινητοποίησης”.

Βουλιάζει στα ρηχά… ο Στόλος της Μαύρης Θάλασσας

Λίγες μέρες αφότου η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της στην  Ουκρανία, ο Ρώσος στρατεύσιμος ναύτης Μαρκ Ταρασοφ, έγραψε στη μητέρα του στην Αγία Πετρούπολη από το ναυαρχίδα του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, το “Μοσκβά”.

“Είμαι καλά. Ζωντανός. Είμαστε όλοι καλά. Δεν ξέρω πραγματικά τι συμβαίνει στον κόσμο αυτή τη στιγμή, μόνο κάτι βασικά», έγραψε , σύμφωνα με μια φωτογραφία που δημοσίευσε η μητέρα του στο δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης VKontakte.

«Ανυπομονώ να επιστρέψω [σπίτι], απομένουν άλλοι εννέα μήνες».

  • Λιγότερο από δύο μήνες αργότερα, ένα ζευγάρι ουκρανικών πυραύλων  έπληξαν την ναυρχίδα στα  ανοιχτά της Οδησσού, προκαλώντας μεγάλη πυρκαγιά. Τελικά, το πλοίο βυθίστηκε.

Η βύθιση του “Μοσκβά”, το καμάρι του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, ήταν η πρώτη από μια σειρά συμβολικών αποτυχιών που υπέστη ο στόλος στις 202 ημέρες από τότε που η Μόσχα διέταξε στρατεύματα στον φιλοδυτικό γείτονά της.

Οι ήττες στη θάλασσα και στη στεριά μείωσαν σημαντικά τις επιθετικές δυνατότητες του στόλου και — σύμφωνα με αναφορές — οδήγησαν στην απομάκρυνση του διοικητή του. 

  • Ένας δυτικός αξιωματούχος φέρεται να είπε τον περασμένο μήνα ότι, ως αποτέλεσμα των απωλειών του, ο Στόλος της Μαύρης Θάλασσας δεν ήταν πλέον παρά ένας «στολίσκος άμυνας ακτών».

Ιδιαίτερα αξιοσημείωτη ήταν η καταστροφή ανδρών και εξοπλισμού σε ουκρανικές επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 10 πλοίων του πολεμικού ναυτικού, σύμφωνα με το Oryx, έναν ιστότοπο πληροφοριών που παρακολουθεί τις ρωσικές στρατιωτικές απώλειες.

«Με την απώλεια του “Μοσκβά”, εκατοντάδων πεζοναυτών και ορισμένων άλλων πλοίων, ο στόλος πιθανότατα δεν έχει πλέον τη μαχητική ισχύ για να υποστηρίξει την πλήρη αποκοπή της Ουκρανίας από τη Μαύρη Θάλασσα», δήλωσε ο ανεξάρτητος στρατιωτικός αναλυτής Πάβελ Λούζιν.

Ένας ουκρανικός πύραυλος βύθισε το αποβατικό πλοίο  Saratov στην κατεχόμενη από τη Ρωσία ουκρανική πόλη Μπερντιάνσκ τον Μάρτιο και η Ουκρανία έκτοτε έχει καταστρέψει ή καταστρέψει πέντε περιπολικά σκάφη, σύμφωνα με την Oryx. 

Το ρυμουλκό διάσωσης Vassily Bekh βυθίστηκε τον Ιούνιο καθώς παρέδιδε όπλα και προσωπικό στο Φιδονήσι, το στρατηγικό φυλάκιο που αργότερα εγκαταλείφθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις.

  • Ίσως το πιο συμβολικό, το αρχηγείο του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας στο λιμάνι της Κριμαίας, στη Σεβαστούπολη, δέχτηκε επίθεση όχι μία – αλλά δύο φορές.

Μια προφανής επίθεση με drone στα τέλη Ιουλίου είχε ως αποτέλεσμα έξι θύματα και την ακύρωση των προγραμματισμένων εορτασμών για την Ημέρα του Ναυτικού. Τρεις εβδομάδες αργότερα, ένα άλλο drone χτύπησε το ίδιο κτίριο, στέλνοντας ένα λοφίο μαύρου καπνού στον ουρανό.

Εκτός από την απώλεια πλοίων του πολεμικού ναυτικού, ο στόλος της Μαύρης Θάλασσας έχει δει επίσης την καταστροφή άλλου στρατιωτικού εξοπλισμού και υψηλό επίπεδο απωλειών προσωπικού.

Περισσότερα από τα μισά μαχητικά αεροσκάφη του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας τέθηκαν εκτός χρήσης τον περασμένο μήνα, όταν σημειώθηκε σειρά εκρήξεων στην αεροπορική βάση Σάκι στην Κριμαία, σύμφωνα με εκτίμηση άγνωστου δυτικού αξιωματούχου που επικαλείται το Reuters. 

  • Και η εξειδικευμένη 810η Ταξιαρχία Πεζικού του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας είχε εκατοντάδες απώλειες όταν πολέμησε ως μέρος των ρωσικών δυνάμεων που επιτέθηκαν στην ουκρανική πόλη Μαριούπολη.

Από τον Ιούλιο, η ταξιαρχία είχε χάσει πάνω από 66 άτομα, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Krym Realii, θυγατρικό του χρηματοδοτούμενου από τις ΗΠΑ Radio Free Europe/Radio Liberty, ενώ οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες ισχυρίστηκαν τον περασμένο μήνα ότι ο αριθμός πλησίαζε τους 300. Μεταξύ των νεκρών της ταξιαρχίας ήταν ο διοικητής του, συνταγματάρχης Alexei Sharov, φέρεται να σκοτώθηκε στις 22 Μαρτίου στη Μαριούπολη.

Οι αναλυτές λένε ότι ένας λόγος για την κακή απόδοση του στόλου ήταν ότι πολλά από τα πλοία και τα συστήματά του χρειάζονταν εκσυγχρονισμό.

Ενώ είναι μικρότερος από τους ρωσικούς στόλους της Βαλτικής ή του Ειρηνικού, ο προπολεμικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας αποτελούνταν από περίπου 50 σκάφη, περίπου 4.000 πεζοναύτες και μια μικρή πτέρυγα αέρα.

Οι αυξανόμενες απώλειες σε άνδρες και υλικό ήταν πιθανότατα παράγοντας στην πρόσφατη απόφαση της Μόσχας να “αναδομήσει”  τη στρατιωτική διοίκηση του στόλου, είπαν οι ειδικοί.

  • Ο Ιγκόρ Οσίποφ απομακρύνθηκε από τη θέση του διοικητή του στόλου της Μαύρης Θάλασσας και αντικαταστάθηκε από τον αντιναύαρχο Βίκτορ Σοκόλοφ τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης. Αν και ο στόλος αρχικά διέψευσε τις αναφορές, ο Sokolov, ο οποίος ήταν ο αναπληρωτής διοικητής του βόρειου στόλου της Ρωσίας μεταξύ 2013 και 2020, επιβεβαίωσε αργότερα το διορισμό του. 

«Η κακή προετοιμασία, η φαινομενική απροσεξία και μια γενική αδιάφορη στάση του στόλου της Μαύρης Θάλασσας πιθανότατα οδήγησαν στην απόλυση του Οσίποφ», είπε στο Politico τον περασμένο μήνα ο Michael Kofman, διευθυντής του Προγράμματος Σπουδών Ρωσίας για το think tank CNA με έδρα τη Βιρτζίνια.

«Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν όλα τα πλοία του στόλου της Μαύρης Θάλασσας», δήλωσε στους The Moscow Times ο ναυτικός αναλυτής Ben Claremont, προσθέτοντας ότι μια βασική απουσία ήταν η Admiral Grigorovich, μια σύγχρονη φρεγάτα που καθελκύστηκε το 2014.

Με μειώσεις στη δύναμή του και δυσκολίες στην υποδοχή ενισχύσεων, ο Στόλος της Μαύρης Θάλασσας μένει με ελάχιστους σημαντικούς ρόλους εκτός από τον αποκλεισμό των ουκρανικών λιμανιών και τη συνέχιση της εκτόξευσης πυραύλων κρουζ πολλές δεκάδες μίλια από τις ουκρανικές ακτές.

  • Πολλοί από τους σχεδόν 4.000 πυραύλους που εκτοξεύτηκαν στην Ουκρανία από την αρχή της εισβολής ήταν πύραυλοι εκτοξευόμενοι από πλοίο Kalibr που εκτοξεύτηκαν από ρωσικές φρεγάτες και υποβρύχια στη Μαύρη Θάλασσα.

 

 

 

 

 

Με πληροφορίες από Forbes, The Moscow Times,

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: