Ο Πρωθυπουργός θα απαντήσει με αποδείξεις στον Ερντογάν: Ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τον πρωθυπουργό του Ισραήλ για τις πολεμικές απειλές της Τουρκίας

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον ομόλογό του του Ισραήλ, Γιαϊρ Λαπίντ, στη Νέα Υόρκη. Φωτογραφία Μέγαρο Μαξίμου




Φθάνοντας στο ξενοδοχείο Ιντερκοντινένταλ της Νέας Υόρκης, όπου τον περίμεναν οι Έλληνες δημοσιογράφοι και ανταποκριτές, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε, αναφερόμενος στις άθλιες και έωλες κατηγορίες του Ταγίπ Ερντογάν, ότι «Του απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών».

Πρόσθεσε: «Τα υπόλοιπα θα τα ακούσετε στην ομιλία μου την Παρασκευή από το βήμα του ΟΗΕ».

Ο κ. Μητσοτάκης ενημερώθηκε για το παραλήρημα του Τούρκου ισλαμιστή προέδρου στο πρωθυπουργικό αεροπλάνο και συνέστησε ψυχραιμία. Αποφασίστηκε να απαντήσει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας και τα υπόλοιπα θα τα αναλάβει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός την Παρασκευή. Αναμένεται ότι η απάντηση θα περιέχει και αποδείξεις.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Η πρώτη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μετά την άφιξή του στη Νέα Υόρκη ήταν με τον πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ Γιαΐρ Λαπίντ.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον ισραηλινό ομόλογό του για την ακραία επιθετική ρητορική της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας και τους απαράδεκτους ισχυρισμούς της που αμφισβητούν την ελληνική κυριαρχία, υπογραμμίζοντας ότι υπονομεύουν την σταθερότητα και ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε θερμό κλίμα που αντικατοπτρίζει την στρατηγική σχέση των δύο χωρών.

Οι δυο ηγέτες είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για τις διμερείς πολιτικές, αμυντικές και οικονομικές σχέσεις, την πορεία των τριμερών σχημάτων συνεργασίας και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Συζητήθηκαν θέματα συνεργασίας τόσο σε διμερές όσο και σε τριμερές επίπεδο (σχήμα συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ), με έμφαση στην ενεργειακή συνεργασία.

Οι δυο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν τις προσπάθειες για την ανάπτυξη των σχέσεων Ελλάδας-Ισραήλ προς όφελος των δύο λαών, εργαζόμενοι παράλληλα για την εμπέδωση πνεύματος συνεργασίας που θα ενισχύσει την ασφάλεια και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

  • Η ΣΚΛΗΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΕΝΔΙΑ

Αυστηρή και άμεση ήταν η απάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδιααπό τη Νέα Υόρκη στους προκλητικούς και ισχυρισμούς του Προέδρου της Τουρκίας κατά της Ελλάδας από του βήματος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

«Οι τοποθετήσεις της Τουρκίας κάθε φορά διευρύνουν τα πλαίσια τα οποία καλείται να αντιμετωπίσει η ανθρώπινη λογική. Η χώρα η οποία εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό, θέτοντας σε κίνδυνο δεκάδες χιλιάδες ανθρώπινες ζωές, έρχεται να κατηγορήσει την Ελλάδα ακόμα και για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, χρησιμοποιώντας μάλιστα ψευδή στοιχεία, τα οποία έχουν απαντηθεί εδώ και δέκα ημέρες”.

“Η χώρα, η οποία ευθέως απειλεί με πόλεμο, η χώρα η οποία έχει εκδώσει casus beli, η χώρα η οποία αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου, έρχεται να μιλήσει για σχέσεις καλής γειτονίας. Η χώρα η οποία κατέχει εδάφη ξένων χωρών, μεταξύ των οποίων της Κυπριακής Δημοκρατίας, έρχεται να μιλήσει για συνθήκες ασφάλειας και συνεννόησης στην Ανατολική Μεσόγειο» τόνισε ο Νίκος Δένδιας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Εξωτερικών διαμηνύει ότι «αυτό που έχουμε να απαντήσουμε είναι ότι καλά θα κάνει η Τουρκία να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και να επανέλθει το συντομότερο τουλάχιστον στο χώρο της λογικής».

Σημείωσε ότι οι συγκεκριμένες κατηγορίες, οι συγκεκριμένοι ισχυρισμοί της τουρκικής πλευράς έχουν ακουστεί και απαντηθεί πολλές φορές.

«Καταρχήν, η Ελλάδα είναι μια ευρωπαϊκή χώρα η οποία σέβεται απολύτως τα ανθρώπινα δικαιώματα και βεβαίως τα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας. Άλλωστε αυτό το αποδεικνύουν οι αριθμοί. Η μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα μεγαλώνει, διευρύνεται και ευημερεί. Θα ήταν καλό η Τουρκία να απαντήσει τι συνέβη στην ελληνική μειονότητα στην Κωνσταντινούπολη και πώς η ακμάζουσα άνω των 100.000 κάποτε μειονότητα, σήμερα έχει περιοριστεί σε λιγότερο από 5.000 ανθρώπους ή όπως κάποτε λεγόταν, η Τουρκία δεν δικαιούται διά να ομιλεί» υπογράμμισε.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι δεν …θέλει να συναντηθεί με τον κ. Μπάιντεν: Η αλήθεια είναι ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν το επιθυμούσε!!!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: