Ο Ερντογάν δήλωσε ότι δεν …θέλει να συναντηθεί με τον κ. Μπάιντεν: Η αλήθεια είναι ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν το επιθυμούσε!!!

Islamist Turkish President Recep Tayyip Erdogan arrives to deliver his address during the 77th General Debate inside the General Assembly Hall at United Nations Headquarters in New York, New York, USA, 20 September 2022. EPA, JASON SZENES




Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν παραδέχθηκε ότι δεν θα έχει διμερή συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζο Μπάιντεν, όπως είχε αναφέρει πρώτη η ιστοσελίδα μας, Hellas Journal.

Ο Ερντογάν ρωτήθηκε την Τρίτη από τη δημοσιογράφο του Reuters, Humeyra Pamuk, εάν θα συναντηθεί με τον κ. Μπάιντεν. Απάντησε ότι θα παραστεί σε δεξίωση που θα παραθέσει ο Μπάιντεν. Σε άλλη ερώτηση αν θα ήθελε να συναντηθούν (σε διμερές επίπεδο) απάντησε: Όχι.

Αξιωματούχος της τουρκικής κυβέρνησης είχε ισχυριστεί, πριν φτάσει ο Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, ότι θα συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο. Στην πραγματικότητα ο κ. Μπάιντεν είναι αυτός που απέρριψε τη διμερή συνάντηση με τον Ερντογάν.

Ως γνωστό, στη δεξίωση αυτή στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης ο προεδρος των ΗΠΑ και η Πρώτη Κυρία Τζιλ Μπάιντεν χαιρετούν όλους τους ηγέτες και τις συζύγους τους και βγάζουν μία αναμνηστική φωτογραφία και τίποτα άλλο. Όλη η διαδικασία διαρκεί ένα με ενάμιση λεπτό.

Τόσο στο πρόγραμμα του κ. Μπάιντεν, όσο και σε αυτό του Ερντογάν δεν αναφέρεται συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών. Ο κ. Ερντογάν απαντώντας στη τουρκικής καταγωγής δημοσιογράφο του Reuters είπε ότι “αυτός είναι Μπάιντεν και εγώ είμαι ο Ερντογάν”.

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, εάν δεν πραγματοποιηθεί η συνάντηση θα εξαχθεί λογικά το συμπέρασμα ότι οι σχέσεις τους βρίσκονται όντως στο ναδίρ, μετά τις επαφές του Ερντογάν με τους προέδρους της Ρωσίας, της Κίνας και του Ιράν.

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε στο Reuters την Τρίτη ότι έλαβε «θετικά» σχόλια από δύο αμερικανούς γερουσιαστές που συνάντησε στη Νέα Υόρκη σχετικά με την πιθανή υποστήριξή τους για την πώληση των μαχητικών αεροσκαφών F-16 στη χώρα του.

Η Τουρκία υπέβαλε αίτημα τον Οκτώβριο στις Ηνωμένες Πολιτείες για να αγοράσει 40 μαχητικά F-16 της Lockheed Martin Corp και σχεδόν 80 κιτ εκσυγχρονισμού για τα υπάρχοντα πολεμικά αεροσκάφη της.

Το συναίσθημα προς την Τουρκία στο Κογκρέσο των ΗΠΑ έχει επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια, αφού η Άγκυρα απέκτησε ρωσικά αμυντικά πυραυλικά συστήματα S-400, προκαλώντας κυρώσεις από τις ΗΠΑ και την απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35.

Αυτό το συναίσθημα θα μπορούσε να εκτροχιάσει την πώληση των F-16.

«Μιλούν θετικά», είπε ο Ερντογάν στο Reuters πριν από τη συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Τις τελευταίες ημέρες στη Νέα Υόρκη, ο Ερντογάν συναντήθηκε με τους αμερικανούς γερουσιαστές Lindsey Graham και Chris Coons.

Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια: Ο Ερντογάν αποκάλυψε το πολεμικό(;) σχέδιο του εναντίον της Ελλάδας, έχει έτοιμη και τη δικαιολογία… (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: