Ο Πρωθυπουργός απευθύνθηκε ειδικά στην “δεξιά” πολυκατοικία: Κτύπησε τον ταραξία Ερντογάν, θύμισε τη σκληρή στάση στο μεταναστευτικό, έπαιξε “εθνικά” στη ΔΕΘ

FILE PHOTO: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσέρχεται στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της 86ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2022. Δεξιά ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




«Στις απειλές που εκτοξεύει η άλλη πλευρά του Αιγαίου, απαντά μία ελληνική λέξη, που συμπυκνώνει όλη τη δύναμη του Έθνους μας: Όχι, κύριε Ερντογάν».

Αυτή ηταν η απάντηση τουν πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον ισλαμιστή πρόεδρο της Τουρκίας, στον οποίο φώναξε από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης: «Τα νταηλίκια γιοκ με την Ελλάδα».

Ο κ. Μητσοτάκης είχε το βλέμμα χθες το βράδυ στη “δεξιά” πολυκατοικία, την οποία προσπάθησε να “μαγεύσει” με τη στάση του απέναντι στις απειλές της Τουρκίας και στο μεταναστευτικό, όπου τα πράγματα τα τελευταία τρία χρόνια έχουν βελτιωθεί σημαντικά.

«Η πατρίδα μας”, τόνισε, “έχει περισσότερους συμμάχους, καθώς έχει υπογράψει δεκάδες συμφωνίες συνεργασίας. Με χώρες από τη Δύση και την Αφρική έως την Ασία και τον Αραβικό Κόσμο. Και ανάμεσά τους, βέβαια, στρατηγικές αμυντικές συνθήκες. Με πιο σημαντικές αυτές με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης, μίλησε, απευθυνόμενος στους ψηφοφόρους “για την Περήφανη Πατρίδα που υποσχεθήκαμε. Και την έχουμε. Μια πατρίδα μεγαλύτερη, πια, αφού έχει επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Ιόνιο στα 12 μίλια.

Μια πατρίδα με περισσότερους και ισχυρότερους συμμάχους, καθώς έχει υπογράψει, ήδη, δεκάδες συμφωνίες συνεργασίας με χώρες από τη Δύση και την Αφρική έως την Ασία και τον Αραβικό Κόσμο. Και ανάμεσά τους, βέβαια, στρατηγικές αμυντικές συνθήκες, με πιο σημαντικές αυτές με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία”.

Στη συνέχεια πρόσθεσε και τα εξής αναφορικά με τις απειλές της Τουρκίας και τις πολεμικές ιαχές του Ερντογάν:

“Τη διπλωματική μας ασπίδα συνοδεύει πάντα και το δόρυ της εθνικής αποτροπής. Θυμάμαι ότι από αυτό εδώ το βήμα είχα εξαγγείλει την αγορά των μαχητικών Rafale. Τα πρώτα απ’ αυτά πετούν ήδη στους ελληνικούς ουρανούς. Στη Λοριέν της Γαλλίας ναυπηγούνται ήδη οι δύο πρώτες από τις τρεις φρεγάτες Belharra που θα ενταχθούν στον στόλο μας από το 2025.

Και αυτό είναι μόνο ένα μέρος του συνολικού σχεδίου στήριξης των Ενόπλων Δυνάμεων. Γιατί η Άμυνα θέλει σύνορα απαραβίαστα και την επικράτεια ασφαλή. Σε αυτήν την προσπάθεια συμμετέχουν και οι 3.000 νέοι συνοριοφύλακες και λιμενικοί. Τα 32 καινούργια σκάφη και μέσα επιτήρησης που αποκτήθηκαν στο Αιγαίο. Και, ασφαλώς, ασφαλώς και ο φράχτης στον Έβρο.

Χάρη σε αυτά και σε αυτήν την πολιτική, οι ροές μεταναστών προς την Ευρώπη μειώθηκαν κατά 80%. Οι αιτούντες άσυλο φιλοξενούνται, πλέον, σε ανθρώπινες δομές. Έχουν σωθεί χιλιάδες ζωές στη θάλασσα. Και καθημερινά αποτρέπονται περίπου 1.000 παράνομες είσοδοι.

Όσο για το προκλητικό κρεσέντο της Τουρκίας, ένα θα πω: η απάντησή μας είναι η επιφυλακή μας. Η ενίσχυση των Ένοπλων Δυνάμεών μας. Η ακμαία οικονομία μας. Οι διεθνείς συμμαχίες μας, αλλά και η προσήλωσή μας στο Διεθνές Δίκαιο. Κυρίως, όμως, η ενότητα του λαού μας.

Ας σταματήσουν, λοιπόν, οι γείτονες τα ανιστόρητα πυροτεχνήματα προς εσωτερική κατανάλωση. Ούτε μας φοβίζουν, ούτε μας πτοούν.

Άλλωστε, στις απειλές που εκτοξεύει η άλλη πλευρά του Αιγαίου απαντά μία ελληνική λέξη, που συμπυκνώνει τη δύναμη του Έθνους μας: όχι, κύριε Ερντογάν.

Και για να το πω στη γλώσσα που ίσως καταλαβαίνει καλύτερα: τα νταηλίκια γιόκ με την Ελλάδα”.

Αναφερόμενος στο πρόβλημα που δημιουργεί η Τουρκία αποστέλλοντας άμοιρους μετανάστες και πρόσφυγες στην Ελλάδα για να δημιουργήσει “πολεμικές καταστάσεις”, τόνισε:

“Θα μπορούσα, επίσης, να επικαλεστώ μία ανάλογη πορεία στο Μεταναστευτικό. Πώς, δηλαδή, μειώθηκαν οι ροές όταν η χαλαρότητα και η ανευθυνότητα έδωσαν τη θέση τους στην αυστηρότητα και στην αποτελεσματικότητα.

Πώς τα αίσχη της Μόριας και της Ειδομένης έγιναν γρήγορα ανθρώπινες δομές φιλοξενίας. Πώς αναγκαστήκαμε, υπό την πίεση των γεγονότων, να αναθεωρήσουμε την άποψή μας και να ανασυστήσουμε το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Και καλά κάναμε. Και έχουμε αποτελέσματα. Όχι μόνο στις επιχειρήσεις αποτροπής, αλλά στην επιτάχυνση της εξέτασης των αιτημάτων ασύλου. Στην Ειδική Γραμματεία την οποία ιδρύσαμε που φρόντισε επιτέλους για τη ζωή και το μέλλον των πιο ευάλωτων, των χιλιάδων ανηλίκων προσφυγόπουλων τα οποία, δυστυχώς, βρισκόντουσαν συχνά σε τραγικές συνθήκες”.

Με την ευκαιρία μίλησε και για το σκάνδαλο με τις παρακολουθήσεις:

Σε αυτή την κατηγορία θα ενέτασσα και το επεισόδιο με την επισύνδεση του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη. Ένα επιχειρησιακό λάθος, για το οποίο η κυβέρνηση ανέλαβε αμέσως την αντικειμενική πολιτική ευθύνη.

Έθεσε, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, πρόσθετες δικαστικές εγγυήσεις στις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ, ενώ κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις αλλαγών στη λειτουργία της. Το θέμα είναι, πλέον, στα χέρια της Δικαιοσύνης και στην ευθύνη της Βουλής.

Προσοχή, όμως: η λειτουργία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών ήταν, είναι και θα είναι ακόμη πιο πολύτιμη στην εποχή που έρχεται. Η δράση της πρέπει να βελτιωθεί, όχι να βαλτώσει. Και να διορθωθεί, όχι να ακυρωθεί.

Αυτό, έχω εθνικό καθήκον να μην το επιτρέψω. Όπως δεν πρέπει να επιτρέψουμε και η επικαιρότητα να εγκλωβιστεί στην εσωστρέφεια, στις φήμες, στα σενάρια. Ειδικά όταν κάτι τέτοιο θα το επιθυμούσαν πολλοί εκτός Ελλάδας.

  • Η ΡΩΣΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

“Τα πυκνά σύννεφα είναι, ήδη, πολλά”, είπε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

“Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία επιχειρεί να καταστήσει τετελεσμένο την ανοιχτή παραβίαση των συνόρων και του Διεθνούς Δικαίου. Και μαζί, να νομιμοποιήσει ένα παράδειγμα δεσποτικής επιθετικότητας σε κάθε πρόθυμο, τοπικό ταραχοποιό.

Η απάντησή μας, συνεπώς, πρέπει να είναι εθνική.

Ταυτόχρονα, η ενεργειακή κρίση γίνεται οικονομική κρίση, αυξάνοντας τις τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος σε πρωτοφανή επίπεδα. Και, αλυσιδωτά, το κόστος όλων των προϊόντων.

Η απάντησή μας, συνεπώς, οφείλει να είναι και ευρωπαϊκή.

Αλλά υπάρχει και μία τρίτη συνέπεια: μετατρέποντας, η Μόσχα, το φυσικό αέριο σε όπλο, θέλει να μετατρέψει την ακρίβεια σε πυροδότη κοινωνικών αναταραχών και αποσταθεροποίησης δυτικών κυβερνήσεων. Για να το πω διαφορετικά, η ενεργειακή ανασφάλεια να γίνει ευρωπαϊκή πολιτική αστάθεια.

Ξέρω ότι, ήδη, ο φόβος τυλίγει την κοινωνία στην προοπτική ενός διαστήματος με τιμές που θα ροκανίζουν το διαθέσιμο εισόδημα. Πρέπει να ετοιμαστούμε για έναν πολύ δύσκολο χειμώνα. Αλλά πρέπει και να μην επιτρέψουμε στον θύτη να επιβάλει τον εκβιασμό του στα θύματα.

Δεν πρέπει επίσης να επιτρέψουμε η αγανάκτηση να γίνει τυφλή, αναζητώντας εσωτερικές ευθύνες για εξωγενείς επιθέσεις. Ο λογαριασμός της ακρίβειας πρέπει να επιστραφεί σ’ αυτόν που την προκαλεί, στον κ. Putin. Και η απάντησή μας πρέπει να είναι ώριμη και δημοκρατική.

Η Ελλάδα έχει καθαρή θέση και στα τρία μέτωπα:

Στον πόλεμο της Ουκρανίας είμαστε με τον αμυνόμενο. Γιατί είμαστε με την Ελευθερία, τη Δημοκρατία και το Διεθνές Δίκαιο. Και όπως έχω πει πολλές φορές, έχουμε έναν παραπάνω λόγο να το κάνουμε: γιατί ξέρουμε πολύ καλά τι σημαίνει η απειλή από γείτονες.

Στη μάχη της ενέργειας ξεδιπλώνουμε ήδη, εδώ και 12 μήνες, πρώτοι στην Ευρώπη, ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα στήριξης στην ήπειρό μας. Αλλά η λύση, εδώ, δεν θα είναι επαρκής εάν δεν είναι ευρωπαϊκή, αν δεν είναι κοινοτική. Χαίρομαι που, έστω και με καθυστέρηση, οι Βρυξέλλες δείχνουν να κινούνται στον ρυθμό των προτάσεων της Αθήνας.

Γιατί σε εθνικό πεδίο αυτό που μπορώ να σας διαβεβαιώσω είναι ότι οι παρεμβάσεις μας θα είναι συνεχείς. Θυμίζω ότι επιδοτούμε επί μήνες 6.500.000 οικιακές παροχές, απορροφώντας έως και το 94% των αυξήσεων στο ρεύμα. Από το βάρος ελαφρύνονται επίσης, κατά σχεδόν 90%, σχεδόν 1,5 εκατομμύριο μικρές επιχειρήσεις. Κατά 90% επιδοτούνται τα αγροτικά τιμολόγια. Είπαμε ότι θα εξουδετερώσουμε τις επιπτώσεις της Ρήτρας Αναπροσαρμογής και το κάνουμε.

Θα πρέπει να ξέρουμε, όμως, ότι στην άμυνά μας πρέπει να προστεθεί και ένα σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας που ήδη αρχίζει να εφαρμόζεται στο δημόσιο τομέα. Από τον Οκτώβριο θα πλαισιωθεί με κίνητρα αλλά και αντικίνητρα, ώστε να συμμετέχουν και οι πολίτες πιο ενεργά στη σωστή χρήση της ενέργειας. Ενώ ειδικές πρόνοιες θα υπάρξουν και για τα νοικοκυριά που θερμαίνονται με φυσικό αέριο.

Θα είμαι, ωστόσο, ειλικρινής: όταν η τιμή του φυσικού αερίου έχει αυξηθεί 10 φορές, επαναλαμβάνω 10 φορές, καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να απορροφήσει πλήρως μία τέτοια αύξηση. Όποιος σας λέει το αντίθετο σας πουλάει φτηνά ψέματα σε ακριβή τιμή.

Τέλος, όσον αφορά την «πολιτική» όψη του πολέμου, εκεί δεν υπάρχει κανένας δισταγμός: όσο κι αν κάποιοι μπορεί να επιθυμούν αναταραχή στην πατρίδα μας, δεν θα τους γίνει το χατίρι. Είμαστε κράτος ελεύθερο με δημοκρατικούς θεσμούς.

Με μία κυβέρνηση συμπαγή, με πανίσχυρη εντολή. Με έναν Πρωθυπουργό που δεν δέχεται πιέσεις. Και, κυρίως, μένει πιστός στο χρέος να περάσει και πάλι τη χώρα απέναντι. Να την οδηγήσει ξανά στο ξέφωτο.

Αυτό θα κάνω, όποιο και αν είναι το κόστος το οποίο θα χρειαστεί να αναλάβω. Αυτό μου επιβάλλει η πατριωτική μου συνείδηση. Επισπεύδων πολιτικής αστάθειας εγώ δεν πρόκειται να γίνω. Θα οδηγήσω τη χώρα με σταθερότητα και ασφάλεια σε εθνικές εκλογές, στο τέλος της τετραετίας. Και τότε θα μετρηθούμε και θα αναμετρηθούμε”.

Πακέτο-ανάσα 5,5 δισ. για τη στήριξη της κοινωνίας: Τα 21 μέτρα που ανακοίνωσε στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: